Kamil - ja też :D ale wtedy alejki wydawały sie być większe :D
dzięki Maciej, mnie tez się chyba najbardziej właśnie to zdjęcie podoba..
97.
Wersja do druku
Kamil - ja też :D ale wtedy alejki wydawały sie być większe :D
dzięki Maciej, mnie tez się chyba najbardziej właśnie to zdjęcie podoba..
97.
IMHO świetne zdjęcia. Widziałbym minimalnie szerzej. Super fota!
Bardzo przyjemne zdjęcie :)
Miły kadr, oczy ostre i ściągają na siebie cała uwagę, no i ludzik cały :D
Idealne! Kadr świetny, tło fajne, radosna i naturalna mina, ludzik cały (:P), no jedynie kącik ust znowu został, ale na tym zdjęciu da się go przeżyć.
poprawiłam już go ( w końcu się nauczyłam jak to zrobić w PSie) ale nie chce podstawiać innego zdjęcia ;)
Ogólnie jest okej. Subiektywnie, nie lubię kiedy foto ma inny stosunek boków niż 2:3 ale to szczegół. Ogólnie fajnie. Może troch za jasna ta skóra.
Bardzo przyjemne fotografie, 97 najbardziej mi się podoba, ciekawy (taki dynamiczny?) kadr, fajne tło, światło dobre no i... urocza modelka.
Pozdrawiam,
Kamil staram się kadrować odpowiednio zanim zrobię "pstryk", ale czasami po prostu się nie da... ;) ale postaram się częściej myśleć o takich proporcjach
rzeczywiście, zdjecie dynamiczne bo strzelone z serii.. mam też z zamkniętymi oczami, półotwartymi... ;)
mi się wydaje czy jakąś białą blendą doświetlałaś? coś tam w oczach blendowego się odbija
a dobrze widzisz, blenda była, chyba nawet srebrna w tym przypadku.. ;)
super bardzo mi się podoba to ostatnie:) dużą tę blendę masz?
co ty, najmniejsza chyba z możliwych, kołowa ;) zbyt duzo pieniędzy to na nią nie wydałam...
98.
łaaaadne :) ale wcześniejsze lepsze
Ale 50tka do potretu to troche jednak za mało. Nos wyszedł kulfonowaty ;)
na 75-300 miejsca nie było - i tak już stałam prawie na roślinkach.. ale da dworze oczywiście było coś węższego, tylko, jak sam zauważyłeś, mniej celnego.. ;/ jak mnie będzie w końcu stać na 85tke albo 70-200 to bedzie cudownie
Pomyśl o Tamronie 70-200 2.8 ;) cenowo jak L'ka dla biednych, jakościowo jak L'ka dla bogatych ;) Tamron 90mm też fajna sprawa.
pomyślę, pomyśle, ale najpierw fundusze zdobędę ;)
Nie miałem w rękach 100mm Canona, więc nie piszę o nim ;) 90mm ma brat i całkiem fajny obiektyw.
No cóż.. ja mysle, że to nie wina ogniskowej. Kadr nie był zbyt ciasny i nos nie mial prawa sie tak zniekształcić, po prostu modelka taki ma:grin: (nie, nie jest za duży)
patrz --> zdjecie #97. tutaj bardziej widac to zniekształcenie, ale wtedy tego nie zauważyłeś..
Jesli chodzi o uwagi, to wg mnie dośc niekorzystnie ciachnęłaś dół i w dodtaku przyjęłaś nienajlepszy punkt widzenia. Po pierwsze, że robiłas z półprofilu, prawy bark jest ustawiony pod kątem i jest węższy niż jest naprawdę. Drugiego prawie ogóle nie widać. Generalnie za mało dolu, za dużo góry i przez to glowa wydaje sie nieproporcjonalnie wieksza do reszty:wink:
Poza tym OK, ładne kolorki, modelka, szum calkiem przyjemny:wink:
Zapewniam, że do portretu wystarczy czterdziestka. :mrgreen:
Teraz to już jestem pewien, że brak tobie salonowej ogłady. Piękna dziewczyna i prawie piękne zdjęcie. Popatrz jakie ma oczy. A ty od razu z jakimiś kulfonami wyjeżdżasz. Zdjęcie jest prawie piękne bo dzięki prze koszeniu kadru kolczyki nie są tam gdzie być powinny a podlegają prawu grawitacji jak wszystko inne. I to właśnie jest to „prawie” którego zabrakło do pełni piękna.
Pozdrawiam!
Jasne że można, można i 28mm użyć, tylko trzeba wiedzieć jak ;)
Ja nie piszę o długości bo o tym z kobietami raczej nie wypada dyskutować w towarzystwie:-D a o pojemności...
Ale skoro dajesz radę 28mm to podziwiam Twoje umiejętności.
Lepiej nie komentuje tego..
Przyjemne;) Powiedz, czy sama sobie blendujesz, czy ktoś robi to za Ciebie?;)
To portretów tylko i wyłącznie 100mm:D Uniwersalne, bo światło 2.8, a i makro jeszcze ma:D
nikogo do blendy nie mam, albo sama blenduję trzymając ją jakoś 1 ręka, albo ( częściej) daję ją koleżance i ustawiam...
Na 97 świetne cięcie! Bardzo mi się całość podoba, dziewczyna - marzenie, prawie tak ładna jak Ty, tylko tę LG piątkę to koniecznie trzeba uporządkować!
98 - też ładne, ale mniej mnie poruszyło.
Wiesz co Gunia? Jak będę chciała mieć żywe, ładne zdjęcie, to przyjadę do Poznania!
PS: Ja mam blendę z żaluzyjki do samochodu, którą mi matka obszyła taką folią termiczna stosowaną po wypadkach, z jednej strony złotą, a drugiej srebrną. Składa się toto w małe kółeczko i mieści w plecaku, a powierzchnię ma ok. metra. Całość 10 zł.
zapraszam Ewo! tylko pamiętaj, że ja jeszcze do szkoły chodzę i od rana to mi ciezko brykać :P
a co do blendy.. próbowałam sobie zrobić takową z koca gaśniczego, ale raczej mi nie wyszło...
E tam, do szkoły! Masz najwcześniej na ósmą - w maju, czerwcu i we wrześniu do 7.30 to jest dość fotografowania, bo potem to i tak nie ma sensu. Ja mam gorzej, bo na siódmą, a i na wagary w razie mgły i innych czarów - za często nie mogę się urywać..
Koc się nie nadaje. Jak masz chody w straży - wycygań taki jak ja mam, do okrywania rannych.Cytat:
a co do blendy.. próbowałam sobie zrobić takową z koca gaśniczego, ale raczej mi nie wyszło...
chodzilo mi o termiczny.. tylko mnie sie pomyliło... ;/
Ewa, od czerwca zaprasza, w maju to ja bede do matury zakuwać :P
Kontynuując OT, to mi moja DIY blenda wyszła nadzwyczaj dobrze. Znalazłem u siebie w szopce drut który służy do naciągu płotów ( o takich : http://www.dobrakostka.pl/zal_fs/FZd_893.jpg ). Obciąłem odpowiednią długość, złożyłem w kółko, sklepałem 20cm aluminiowej rurki z dwoma końcami drutu w środku. Na to naciągnąłem prześcieradło z naciągiem i już mam białą blendę / dyfuzor. Na to naciągnąłem koc termiczny, złapałem za 4 rogi i związałem na krzyż sznurowadłami. Blenda składa się tak jak każda inna, "na trzy", tylko po rozłożeniu trzeba poświęcić 2min na przywrócenie jej do kształtu pierwotnego, gdyż drut którego użyłem nie jest dostatecznie "twardy".
A od czego są weekendy? W soboty i niedziele też świeci słońce :P
Mam nadzieję, że u Guni ten OT jeszcze nie doszedł do wielkości "kilku stron" za które mówiła, że będzie się już wkurzać :D
Duży ogród + kilka szopek + dostęp do wielu przydatnych narzędzi + kochany tatuś który nie jednej rzeczy w dzieciństwie mnie nauczył + potrzeba jakiejś rzeczy + brak pieniędzy na tą rzecz.
Na moją żyłkę do DIY mam ładnie udokumentowany przykład : film Amatorskiej Grupy Filmowej BEZ3MANKI do której należę.
(film w dwóch częściach, bo na YT jest limit 10min, więc trzeba było podzielić)
http://www.youtube.com/watch?v=IQF9WN1ikoU
http://www.youtube.com/watch?v=R1rkd0XzhkE
micles uważaj, uważaj, ja tutaj sie skradam by w końcu zaatakować ;)
żeby nie było zbyt długiego OT, daję kolejne, tym razem ostatnie z Beatą, zdjęcie
99.
Gunia, nie widzę 99 :(.
Ostatnia sesja - cud, miód i orzeszki :)
PS. że też ja nie zaczęłam przygody z fotografią kiedy moje koleżanki były piękne i młode ;) Teraz muszę poczekać do 70tki, kiedy znowu zrobimy się interesujące ;) .
jakiś błąd na serwerze... w ddatku coś mnie się z kompem stało, chyba bede musiała mieć nowego windowsa ( nie chca mi wyskoczyć okienka do załadowania plików..)
Przyjadę w weekend to naprawię :D
98) bardzo ladne, chociaz az sie prosi kwadratowy kadr
i b&w, zeby dodac "klimatu" ;)
nic tylko pozazdroscic frekwencji komentarzy :)
micles juz się samo naprawiło, tzn. brat naprawił.. po prostu komp zawirusowany był ;)
BeatX dzięki, tobie tez sporo osób komentuje :D
100. Sto lat! ( tak nawiązując zarówno do zdjęcia jak i ilości zdjęc w wątku )
Nie widzę co trzyma w ręku, niepotrzebna zapałka(?) na podłodze, kadr w dół, żeby dać odbiciu trochę czerni pod spodem. Reszta fajna, odpowiednia ekspozycja, ogniskowa, GO, modelka. Fajny pomysł.
Gunia;) ja to glupi jestem:P od pol godziny caly Twoj watek przegladam:P
przy 60-tym zdjeciu mialem napisac.. zebys się zajęła fotografią koncertową bo wychodzi Ci bosko.. no i potem 65-69.. od tamtego momentu zaczelas pokazywac ze robisz na prawdę przyjemne portrety:) a sama modelka.. no nie musze mowic, wszyscy się zachwycali:)
fajnie bylo poznac kogos takiego jak Ty:) i od strony fotograficznej i nie:)
aaa...
Sto lat ! :D
koncertówka to jest, to co mnie najbardziej kręci... no, portrety też... ukierunkowuję się własnie w stronę reporterki i portretów, zobacze co będzie dalej...
dziisaj moze poczynię kolejny krok...
Bardzo sympatyczne te 100 lat :D
Przywłaszczam sobie na urodziny!
a przywłaszcz :) i sto l;at! wczoraj jakos nie miałam za dużo czasu na to wszystko...
Zdjęcie popełnione po urodzinach koleżanki, po godzinie snu i półgodzinnej podroży autobusem do domu... Wszystko co zrobiłam, to lekko dodałam kontrastu i przycięłam budynek po prawej....
101. Hetmańska o świcie
Jak na moje to za dużo dołu. Jakby jeszcze jakieś światełko się tam rozmazało na długim czasie to by było super, ale widzę, że fota na krótkim czasie, bo samochodowe światła stoją w miejscu.
Przyciąć z dołu/przymknąć przesłonę i poczekać na tramwaj i jego światła, żeby czymś wypełnić dół.
Szczerze mówiąc nie bardzo mi pasuje 101. Zacznę od tego, że słupy lecą w lewo i warto było to poprawić. Poza tym wydaje mi się, że skoro trakcja znalazła się w kadrze, to można ją było wykorzystać jako "ramkę" zdjęcia - pierwszy słup idealnie się do tego nadaje, wystarczy zdjęcie z góry oraz z lewej troche obciąć. Tylko, że przy takim rozwiązaniu okaże się, że kadr podzieli się 50/50, co też dobre nie jest - jednak inne ustawienie aparatu by pomogło.
Generalnie czego by nie napisać, to spora część zdjęcia tonie w czerni i jakoś do mnie nie przemawia. Cóż, zobaczymy jak inni się wypowiedzą.