z czasem część na pewno tak. chociaż może bardziej nowi użytkownicy puszek a nie starzy wyjadacze skłonią się ku takiej zmianie.
Wersja do druku
z czasem część na pewno tak. chociaż może bardziej nowi użytkownicy puszek a nie starzy wyjadacze skłonią się ku takiej zmianie.
A ja myślę, że sony tak sobie poeksperymentuje w segmencie semi-pro i pro dochodząc do wniosków, że to im się nie opłaca... No chyba, że poniosą te koszty dla prestiżu.
No właśnie ... też sie nad tym zastanawiałem. Sony pakuje ogromna kasę w coraz wyższą jakość i promocję swoich lustrzanek. Zobaczymy, może profi nie porzucą systemu C czy N ale na pewno wpłynie to stymulująco na sytuację na rynku gdzie renomowane tradycyjne marki będą czuły oddech "nowej" konkurencji :p
na to bym nie liczył, idą do przodu na maxa ...
Bardzo wątpię w taką strategię. Raczej na pewno nie ponoszą kosztów związanych z rozwojem działu dslr dla idei. Akcjonariusze by nie byli zachwyceni czymś takim. Na pewno nie mają złudzeń, że zawojują rynek ale jak dobrze wypozycjonują A900 to może uda im się wykroić kawałek tortu. Szczególnie, że powiedzmy sobie szczerze w segmencie profi puszki mają tylko Canon i Nikon więc nie ma jakiegoś wielkiego tłoku. Dodatkowy wybór jaki stworzy być może Sony, niektórzy mogą przyjąć z dużym entuzjazmem.
Sony nie ma jeszcze tej pozycji na rynku, zeby wypuscic flagship FF. bo nikt tego nie kupi.
natomiast dobrym pytaniem jest, czy moga wypuscic budzetowe FF, ktore byc moze by i bezposrednio nie podgryzlo 5D, ale pojawilo sie gdzies miedzy 5D a D3.
a to, powiedzmy sobie otwarcie, byloby fantastyczna sytuacja :)
oj tu bym się nie zgodził że nikt, zwolennicy Minolty tylko czekają na ten ruch...
a co z innymi użytkownikami - tymi nie przywiązanymi do konkretnej marki, myślę że target byłby dosyć duży a do tego jeszcze Mega Promocja ze strony Sony 8)
Moim zdaniem, dadzą rade :-P
tylko, ze to nie chodzi tylko o to, kto bylby zainteresowany. to jeszcze trzeba sprzedac. nie 100 osobom, a kilku(dziesieciu/set) tysiacom.
a takiej rzeszy profesjonalnych uzytkownikow bagnetu Minolty moze nie byc. od czasow Dynaksa 9 Minolta nie miala korpusu w pelni profesjonalnego. a to jednak jest troche lat i wielu sposrod tych, co na fotografii zarabiaja i na nia wydaja, zdazylo swoje pieniadze wydac na Canona lub Nikona. czy wsrod tych osob, ktore pozostaly da sie sprzedac dostatecznie duzo korpusow z najwyzszej polki, zeby sie koszta R&D, a przede wszystkim marketingu (zwyczajowo przekraczajace N-krotnie koszta R&D w Sony) zwrocily - to jest dobre pytanie. jesli Sony wypusci taki korpus, to znaczy, ze sie zwroci :)
Nie da się od razu. Dlatego Sony od pewnego czasu realizuje (jak już wspominalismy w którejś rozmowie) politykę.
1. Masy (dotychczas A100)
2. Amatorzy (dotychczas A100).
3. Zaawansowani amatorzy i pogrobowcy Minoli (od niedawna A700)
4. moze kiedys profi
Na najbliższej PMA pokażą się A200 (typowo dla mas - Taki Nikon D40 tyle, że z redukcją drgań - wykastrowana A100)
A300 coś jak A200, ale bardziej zaawansowane z LV i odchylanym TV z tyłu. A350 taki jak A300 tyle, że zamiast 10Mpix, będzie 14. (coś pomiędzy 450D, a 40D)
LINK
A900 zostanie na jesień
Wychodzi na to, że Sony na tych PMA najwięcej się napracuje.
pozdr
Tomek
Pytanie tylko: po co im tyle podobnych puszek w jednym segmencie?
350D już nie robią. To jedno, a drugie te puszki się jednak sporo różnią.
Nie wiem tylko pytam. Być może w obecnym zalewie sprzętu z niższej półki jest to słuszna strategia? Tak jak może słuszną strategią jest wymienianie co kilka miesięcy (głównie napisu :mrgreen:) w puszkach entry level przez Nikona ;).
Trochę nie rozumiem tych kpin??
To jest pytanie retoryczne ??
A po co robi się tyle podobnych spacerzoomów - w zbliżonych cenach, jakości i ogniskowej.
Po to żeby gawiedź była dopieszczona i wybrała swój aparacik, który będzie najlepszy do danych potrzeb /lepszy od aparatu sąsiada :)
Jak była jedna puszka to marudzenie użytkowników, że system umiera, jak jest za dużo do wyboru tez źle....
Tyle że jak jest dużo podobnych produktów to może się skończyć tym, że zdesperowany klient wybierze produkt konkurencji :mrgreen:.
No to chyba będzie ciąg dalszy A300/A300K/A350: dyxum.
Najwidoczniej nie mogli się zdecydować jaką matrycę wsadzić do tej puszki :mrgreen:.
http://optyczne.pl/779-nowo%B6%E6-Pe...d_SONY_!!.html
Chyba Canon nie bedzie mial wyboru, i musi zaktualizowac 5D:mrgreen:
no wreszcie!
a tu juz nie bylbym taki pewny. jesli ta matryca wejdzie w bardziej wypasionym body to bedzie kosztowala. a 5D poki co Canon moze klepac tanio i w duzych ilosciach, zjezdzajac z cena do niskiego poziomu.
chociaz nie zdziwilbym sie, gdyby wszedl solidnie odswiezony 5D w nieco wyzszej cenie. na pewno te 24 Mpix moga byc dla Canona niepokojace, bo to potencjalnie oznacza aparat dla studyjnych i landszafciarzy, gdzie poki co 5D wymiatal.
Więc jednak będzie D3x?
Jak nic nie zrobia to pewnie wyjdzie tak, ze bedzie tani FF w postaci 5D, srednio drogie D3 i Sony, a potem drogi Ds. Wiec moze zrobia 3D i 7D tak jak niektore plotki mowily, bo inaczej Canon bedzie mial pewna dziure na rynku....poczekamy zobaczymy;)
W!
Vitez, to nie oznacza, ze tak szybko beda pracowaly te aparaty. Efektywnosc naswietlania matrycu w 5D jest 6kl/s... A to co mamy to polowa w body.
Zdrowko
Jedno jest pewne. Konkurencja się zagęszcza ale jest ciągle mocno spóźniona w stosunku do naszej cudnej ;) firmy. Tu nie chodzi o odpowiedź Canona w segmencie 5D, bo to zupełnie inny rynek. Po prostu widać z tego, że wiedzieli kiedy dać nowego Ds-a.
Brawo Sony :D. Widać że poważnie wzięli się do roboty.
Ano, zagęszcza się. Gdzie drwa rąbią... itd. Będą też ofiary. Na pewno stracą trochę użytkownicy, bo prawdopodobnie puszki będą wypuszczane co rok nowe. Z drugiej strony taka konkurencja napędzi postęp i obniży ceny. Ale będą też ofiary większe. Stawiam na Olympusa, który nie będzie w stanie nadążyć, a przy tym nie będzie oferować nic interesującego. Czy dla pozostałych 4, znaczy C, N, S i docelowo Pentax/Samsung będzie dość miejsca na rynku?
to gdzie jest ta strata?
ze bedzie wiekszy wybor? :confused:
Oly sobie da rade. oni maja swoja nisze i dobrze sie w nia wpasowuja.
bedzie. o ile Pentax nie przyhamuje trendu wspolpracy z Samsungiem i bedzie nadal poprawial sie pod wzgledem elektronicznym i przede wszystkim marketingowym, to to jest realny gracz na rynku. nie pierwszoligowy, ale zauwazalny
A na potwierdzenie znalazłem to na DPreview:
" 2. “Column-Parallel A/D Conversion method” achieves high S/N and high-speed imaging
3. High-speed digital output (12 channel parallel LVDS output)
* CDS/PGA (24dB) Circuit (PGA: Programmable Gain Amplifier)
* 12bit-AD Converter on chip
* Diversified readout mode
* All-pixel scan mode 6.3 frame/s (12bit)
* Window readout"
A zatem, m.in. każda kolumna ma swój przetwornik AC (Sony's specialite de la maison), dzięki PGA będą mogli kalibrować ewentualny banding, oraz - to co wytłuściłem - będzie można czytać wybrane fragmenty matrycy - ukłon w stronę "dynamic crop" i "contrast AF".
No niech wreszcie ktoś zrobi jakiś konkurencyjny korpus z małym obrazkiem. Obiecałem sobie że 5D jest ostatnim tak prymitywnym aparatem za tyle pieniędzy jaki kupiłem :-)
Tia, A300 i A350... Na ich tle 40d wygląda dość przaśnie jeśli chodzi o LV - bez AF i odchylanego LCD. Mam nadzieję, że konkurencja oduczy wreszcie naszą ulubioną firmę oszczędzać tam, gdzie nie powinna tego robić.
fajnie wygladaja te A300/A350. niewygorowana cena a korpusy calkiem rzeskie.
co do LV - no, mieli wiecej czasu to dopracowali. Canon pewnie w nowym 5D i 50D podgoni z analogicznym rozwiazaniem, bo to ma na pewno wiecej sensu.
a ten 24-70 tez niewaski lensik. kilo zywej masy... :)
Teraz już oficjalnie: http://www.dpreview.com/news/0801/08...lpha300350.asp
Quick Live View - nazwa jak testu ciążowego ;)
Jakiś aparat miał już też osobną matrycę do LV?
O dziwo cena za sony a350 jest taka sama jak za 450d ....coś czuje że canon znowu ostro bedzie musial zejsc z ceną ;)
a to nie bylo jakos tak, ze to Nikon aktywnie wspolpracuje i w ogole dostarcza steppery i bez Nikona to Sony moze... Playstation co najwyzej robic (chociaz nie jestem pewien czy nadal to jest prawda) ? :lol:
raczej do tego nie dojdzie, bo przeciez w kompaktach Sony tez karmi swoimi sensorami pol konkurencji (albo i wiecej) i wszyscy z tego zadowoleni. czy taki ruch kalkulowalby sie Sony w lustrzankach? nie wiem... raczej nie sadze
Jak Sony wypuści jeszcze parę szerszych stałek Zeissa, to będzie fajny system w połączeniu z tanią FF :-)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6882
Wobec takiej ofensywy Canon daje ciała aż miło .... pada mit wielkiego Canona niestety na naszych oczach. Magazyny były puste ...
Sony - tanie?
sven, jesli dobrze kojarze, to tu u mnie ziolka i grzybki sa legalne, a nie w Polsce :)
Sony nigdy nie bylo i nie bedzie tanie. chocby mialo najbardziej ... technologie na danym rynku, to placic i tak sie bedzie jak za zboze "bo sa magiczne 4 srebrne litery". i nie da sie inaczej.
poki co Sony jest konkurencyjne cenowo, ale jak tylko zbuduja sobie jakas solidna pozycje na tym rynku to Alfy beda drozsze od konkurencji (w stosunku do mozliwosci). a przede wszystkim na akcesoriach Sony uprawiac bedzie bezpardonowy rozboj. zreszta... popatrz na sloiki do tych Alf - wcale nie sa lepsze niz w Canonie czy Nikonie a cena jest nierzadko z ksiezyca wzieta...
to co, juz Canon padl, czy jeszcze bedzie podrygiwal?
nie no... moze nie wpadajmy w dramatyczny ton tak od razu... ?
No i bardzo dobrze - wreszcie cwanon poczuje co to konkurencja
no tak jak oboje piszecie z Bahredem na przemian.
Sony ma matryce do LV w kopulce. jak widac na tyle szczegolowa, ze wystarcza do dobrego obrazu na telewizorku z tylu.
fajnie to wymyslili. widac, ze walcza i szukaja sposobow na zainteresowanie klientow.
w porownaniu z tymi nowymi pomyslami Sonolty czy wczesniejszymi Nikona (D300, D3) to Canon wydaje sie niemozebnie skostnialy i niechetny do kombinowania z ficzerami. to w sumie nic nowego, bo to od kilku lat tak wyglada, ale czasem przydaloby sie ze strony Canona nieco wiecej kreatywnosci. nie takiej rozumianej jako przycisk do drukowania :(
Mam dziwne wrażenie, że czasy 'rewolucyjnych' zmian w stylu 20d-30d odeszły w przeszłość:mrgreen:
Przez następny rok do czasu premiery 50d Canon będzie sporo z tyłu. W końcu będą się musieli mocno postrać:mrgreen:
nie no... co Ty :) nie dam sie :)
ja bym obstawial miedzy D3 a 5D. cos z "normalnym" korpusem ale walniete w srodku te 24 Mpix z jakims umiarkowanym fps-em. jak rynek lyknie to wrzucic 24Mpix z 6fps i crop z 10 fps.