Fajną masz żonę. Sprzęt Ci tuninguje. :DCytat:
- No i ma błyszczące napisy z przodu - może żona coś wymyśli
Wersja do druku
Fajną masz żonę. Sprzęt Ci tuninguje. :DCytat:
- No i ma błyszczące napisy z przodu - może żona coś wymyśli
chwilę nieco dłuższej nieobecności na forum wykorzystałem do uzbrojenia sie w nowy sprzęt. :D No już jakiś tam zestaw mam, zwłaszcza, że moja nowa
SIGMA 70-200/2.8 APO HSM
idealnie pasuje do Tamrona. Obiecuję niedługo jakiś teścik i pierwsze wrażenia.
pozdrawiam
Kubaman, napisz cos wiecej o tej sigmie - bo mi sie wlasnie "czajnik" wlaczyl na jasniejszy tele :)
napiszę po weekendzie, jak trochę popstrykam
postaram się o jakiś opis mimo, że jeszcze się z nią nie "obmacałem"
Heja
Jestem tu nowy ale też się pochwalę
EOS 20D
EOS 30
Sigma 17-35 f/2,8-4
Canon 85 f/1.8
Canon 28-105 f/ 3,5-4,5
Canon 100-300 f/4,5-5,6
Ruska 500 f/8 lustrzanka
Speedlite 380ex
telekonwerter Kenko Pro 300
Pierścienie makro
trochę filtrów UV-ki, polary, ocieplające,
Teraz 28-105 idzie w odstawkę, bo jedzie do mnie Tamron taki jak Viteza :lol:
Sprzętu trochę jest ale jak patrze czasem na jakieś fotki to jeszcze się muszę dużo uczyć :oops:
Pzdr
Witam!
Jeśli już się tak wszyscy chwalą, to ja też się ochwalę, a co!
Mój zestaw:
Canon 1D MarkII
Canon 16-35mm/2.8 L USM
Canon 24-70mm/2.8 L USM
Canon 50mm/1.8 MkII
Sigma 70-200mm/2.8 APO EX HSM
2 x 1GB CF Sandisk Ultra II
2 x 1GB SD Sandisk Ultra II
2 x NP-E3
550 EX Speedlight
Velbon 750
blendy itp. itd.
w planach: 14mm/2.8 Sigma lub Canon i Canon MP-E 65mm 1-5x macro i 85mm/1.8
Pozdrawiam
heh, stawiac marka na velbonie ....
Moze to pod lampe 550? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Spontan
A jesli rzeczywiscie pod aparat... yogo - zmien 16-35 na 17-40 a za roznice kup statyw a nie wyrob statywopodobny 8)
A co, na Manfrotto wychodzą ostrzejsze zdjęcia? To chyba pisał ten sam gościu, co zna się dobrze na akumulatorach :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Nie widzę problemu ŻADNEGO z Velbonem. 250 dawała sobie radę z Mareczkiem i nie widzę powodu, dla którego miałbym coś teraz zmieniać. 750 jak dla mnie "spełnia wymogi unijne":-) Pewnie za jakiś czas, jak gotóweczki trochę leżącej będzie zakupię jakiegoś Profesora, ale jak narazie nie widzę potrzeby....ale wszystkiego naraz się nie da...Nie jestem Horovitz czy jakiś inny Mosze Szlangbaum...A co do 16-35mm...Nie zamienił bym go na żadne 17-40.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Pozdrawiam
Statyw jak statyw :), ale aparatu Ci zazdroszczę :lol:
w sumie to ja też mu zazdroszcze aparatu ... hieh.. ale statyw... to ekhm i tak 50mm f/1.8 MK II jakos nie pasuje do reszty, niedobrze niedobrze :!: 8)
Taaak? A to dlaczego? Bo nie kosztuje 6000 PLN? Przecież to jest świetny obiektyw, zresztą dużo szybszy niż 50mm/1.4. Chyba, że znasz jakis inny lepszy?Cytat:
Zamieszczone przez Spontan
Tak jakoś to brzmi jakby każdy zazdroszcząc usiłował się jednak jakoś podbudować.
Ale co tam. Przyznam się że ja też zazdroszczę.
Na Manfrotto jest lepszy bokeh...W przeciwieństwie do Gotzo. Tam jest lepsza głębia. Prawie 3D.Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
[ Dodano: 10-02-2005 ]
Na Manfrotto jest lepszy bokeh...W przeciwieństwie do Gitzo. Tam jest lepsza głębia. Prawie 3D.Cytat:
Nie no, profanacja ;-) To prawie tak, jakbys Rado albo inna Doxe nosil na gumowym pasku z bazaru :D Do takiej puszki to 50/1.0L powinno sie dokrecac ;-)Cytat:
Zamieszczone przez yogo65
Lepsze to były chyba tylko Pentaxa. Ale bagnet jakiś, nie tego...Cytat:
Nie no, profanacja ;-) To prawie tak, jakbys Rado albo inna Doxe nosil na gumowym pasku z bazaru :D Do takiej puszki to 50/1.0L powinno sie dokrecac ;-)[/quote]
Tak, tylko po co? Po pierwsze 50mm/1.0 jest nie jest juz produkowane, po drugie dosyć trudno dostępne,a po trzecie przypomina mi się taka anegdota. Kolega kupił bagażnik dachowy do swojego samochodu i zaraz po tym wybierał się na weekend do Zakopanego. Pogoda raczej nie sprzyjała, kolega raczej mało "usportowiony" a gość sie uparł na zamontowanie rowerów na dachu. Zapytany " Po co?" odpowiedział: "Dla prestiżu" I tak mi to własnie wygląda w tym wypadku. Sorry, chyba nie miałeś okazji używać 50mm/1.4. Poza solidna budową, (to fakt) ja osobiście nie widzę powodu, dla którego miałbym płacić taką kasę za ten obiektyw. Jedynym jego minusem dla mnie jest plastikowe mocowanie. Profanacja? Być może. Mam to gdzieś. Stosując analogie do bazaru...To nie gumowy, tylko bardzo dobry pasek z naturalnej skóry, tylko że nie ma na jego wewnętrznej stronie wydzierganego w chińskich obozach pracy napisu DOXA.
My oh my... czyzbys byl kolejna osoba na forum, ktora nie zna znaczenia emotikonki --> :wink:?
:-)
Przepraszam, uniosłem się ;-)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
[ Dodano: 10-02-2005 ]
Z tego wszystkiego pomieszałem trochę...Z mojego poprzedniego postu mozna zrozumieć, że plastikowe mocowanie ma obiektyw 50mm/1.4 co jest oczywiście nieprawdą. Miałem na mysli 50mm/1.8 MkII.
Czy tak jest na pewno? Mój jest cały plasticzany, ale bagnet ma metalowy!Cytat:
Bo pewnie masz 50/1.8 Mk I and nie Mk II jak pisał yogo65 :roll:Cytat:
Tak, mam ten starszy model. Nie wiedziałem, że MKII jest cały z plastiku. :shock:Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Tak niestety jest. Canon postanowił zdecydowanie odróżnić 50/1.8 Mk II od 50/1.4, gdyż przy 50/1.8 Mk I różnica ta była marginalna i nie przemawiała do konsumentów.Cytat:
Ale jak rozumiem to nie ma wpływu na to, że np po dwóch latach będzie miał takie luzy jak rozklekotany rower mojej babci? :mrgreen:
Przy jego cenie (mówimy o obiektywie) w razie "rozklekotania" można go po prostu wyrzucić. Babcia pewnie będzie jeździć dalej na klekoczącym rowerze, ale taki już urok rowerów, na których jeżdżą babcie.Cytat:
Zamieszczone przez Dolek
[ Dodano: 11-02-2005 ]
Wracając jeszcze do statywów. Może to nie zmienia dla Was postaci rzeczy, ale mówiłem cały czas o Velbonie Sherpa 750, nie o plastikowych wersjach Velbona...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jak masz kasę to zainteresuj się Manfrotto 055NAT3 + głowicą do tego - niebo a ziemia w porównaniu z Velbon.Cytat:
Wracając jeszcze do statywów. Może to nie zmienia dla Was postaci rzeczy, ale mówiłem cały czas o Velbonie Sherpa 750, nie o plastikowych wersjach Velbona...
Ale trochę cięższe ;-) Może jemu właśnie zależy na "przenośności" całego zestawu? Nie wiem jak z tą sigmą 70-200, ale pozostałe obiektywy taki Sherpa powinien spokojnie utrzymać. Ja sobie może kiedyś kupię jakiś mniejszy model do wycieczek w góry, bo moje Manfrotto to jednak jest kawał klamota...Cytat:
Zamieszczone przez Mori
BTW. Yogo65, czemu zdecydowałeś się na Sigmę 70-200/2.8, a nie któregoś Canona? Sądząc po sprzęcie na brak gotówki nie narzekasz :) No chyba że robisz zdjęcia zawodowo - wiadomo, profi musi usprawiedliwiać wydatki ;-)
Manfrotto ma szeroką ofertę. ;)Cytat:
Może jemu właśnie zależy na "przenośności" całego zestawu?
Eee tam, w katalogu Manfrotto 055 zalicza się m.in. do kategorii "Hiking & Outdoors" ;) Dziękuję, postoję. Wystarczy mi, że po wejściu na górkę ~1500m z moim 190+460 jestem ledwo żywy...Cytat:
Zamieszczone przez Mori
Kiedyś (kiedy mi już zupełnie odbije :-D) sprawię sobie coś Gitzo z serii Mountaineer 0-1, ot co :)
Dzięki za informację o Manfrotto, rzucę okiem. Jeśli jest cięższy to faktycznie mnie nie interesuje. Wg mnie Velbon jest udanym kompromisem między ceną, możliwościami i wagą. Jeśli chodzi o 70-200 Sigmy...Kupowałem kilka obiektywów razem i w związku z tym, że nie używam 70-200 często zdecydowałem się na Sigmę. Może za jakiś czas go wymienię na inny...W tej chwili nie widzę takiej potrzeby.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
300D z 1GB Pretec 80x, kit, 50/1.8, Marumi WPC CPL (do każdego obiektywu po jednym), Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di Aspherical (IF) MACRO.
Największą frajdę sprawia jednak 50/1,8.
Prawda? A nikt mi tutaj nie chce uwierzyć, że to jest bardzo dobry obiektyw...Cytat:
Zamieszczone przez BrainDamage
Jak to nikt?
Za 2600 można kupić Lkę 17-40 Canona.
Aszu, mozna za 2500 :)
tylko jedno słowo zacytowałem :)Cytat:
(pieniazki...).
moim zdaniem nie ważne kto jakim BeeMWu jeździ - ALE JAK !!!!!!!!!!
Pozdro :!:
To forum w glownej mierze jest sprzetowe.Cytat:
Zamieszczone przez b'Art
Juz gdzies tlumaczylem po co te wypisy sprzetu w tym watku albo w podpisie.
Ktos chce cos kupic... chce spytac uzytkownikow danego sprzetu o wady/zalety, czy warto itp. Majac takie zestawienie - latwo moze wybrac uzytkownika i go podpytac o opinie.
Nie chodzi o samo chwalenie sie, ale o wygode ewentualnych przyszlych posiadaczy 8)
Dużo osób chwali Tamrona, a ja jednak kupiłem Tokine AF 28-70 f2.8 AT-X 287 AF PRO SV.
Wykonanie - rewelacja w porównaniu z tym co miałem do tej pory, a zdjęcia - niestety na razie nie mam porównania.
Zmiany (lekko rewolucyjne) u mnie w zestawie... dochodzi 20D (i na dniach grip) , 50 1.4 , 70-200 2.8 L IS i TC 1.4x oraz lampka 580EX i TC-80N3.
Dojdzie jeszcze 17-40 4L, torba Stealth Reporter 650 i glowica 322RC2 z 322RS.
Odejdzie niedlugo 50 1.8 i Sigma 18-50 i torba Carena, zmieniony bedzie monopod na 334B z glowica 484RC2. Chwilowo bede tez mial 350D jak juz bedzie dostepny :roll: .
fiu fiu to 3 body.. to juz prawie Profi?? :mrgreen:
to mowisz ze w koncu zaczniesz fajne zdjecia robic? :roll: czekamy.. :mrgreen:
Nono, ładnie. Mam jakieś dziwne wrażenie, że podejrzanie upodabniasz swój zestaw do mojego :) Do tego też planuję podobne zakupy w bliższej (TC1.4) i dalszej (580EX) przyszłości. I wyleczyłem się chyba ostatecznie z zamiany 17-40 na 16-35 - on jest po prostu "good enough" :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Z ciekawości dwa pytania:
- Czemu zdecydowałeś się wydać tyle $$$ na TC-80N3? Powszechna jest przecież opinia że to zabawka dla burżujów, a dla 99% ludzi wystarcza 3x tańszy RS :)
- Czy ściągasz to wszystko jakimś większym transportem z US? (tak jak ja raz na rok :-) )
A idz sie utop :P . "Fajne" to rzecz gustu (a ty masz zupelnie inny gust niz ja, co widac po twoich zdjeciach - jak zaczniesz jakies fajne robic to pogadamy :twisted: ) i niezalezne od sprzetu (no prawie) ... a ze potrzebuje i mam kase to kupuje to co potrzebuje :P .Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
350D bedzie chwilowo, potem z kitem, 50 1.8 i 100-300 jedzie do siostry :roll: ... no chyba ze naprawde na EOS3 sie skusze to bedzie jako trzecie body 8)
bez złośliwości...
do czego ci potrzebne te 3 body i te fajne eLe ??
tak z ciekawosci raczej pytam
Mam dwa koty, ktorys z nich sika mi na buty, podlacze sprzet do pradu na statywie, ustawie na TC intervalometer shooting i nareszcie sie dowiem ktore to bydle robi :twisted: bo glupio tak karac obie kocice gdy tylko jedna winna.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Albo... w czasie zabaw lozkowych tez intervalometer...
Tak... to zabawka dla burzujow ale ja jakos caly czas czulem ze nie bylbym do konca zadowolony ze zwyklego RS i w niektorych sytuacjach bylby on dla mnie niewygodny (niektorzy mowia ze 10D to zabawka dla burzojow podczas gdy rownie ladne zdjecia 300D zrobi - prawda? 8) )
To co mam w podpisie juz do mnie doszlo - od Tommy_J i w zadowalajacej mnie cenie a z bezproblemowa gwarancja u niego, nie chcialoby mi sie babrac w zalatwianie sprzetu z USA a potem drzec przy odsylaniu tam na gwarancje.Cytat:
- Czy ściągasz to wszystko jakimś większym transportem z US? (tak jak ja raz na rok :-) )
Burżuj! :)
A ja się chwilowo wyleczyłem z zakupów fotograficznych...
Nie ma sensu, bo jakoś nie mam ochoty biegać z aparetem teraz w ogóle. Dlatego też nie mam ze sobą nic. Nawet kompaktu :) I żyję. A poza tym jakby co, to muflon przyjedzie i pofoci :)
nooo Vitez gratuluje zakupów i zasobów piniężnych :D i życzę Ci żeby sprzęt się szybko zamortyzował :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Dziekuje, ale sprzet kupowalem bez planow amortyzacyjnych - ot tak, na wlasne potrzeby a nie by nim zarabiac (dlatego 20D a nie 1DMkII :( - kompa jeszcze zmienic chce).Cytat:
Zamieszczone przez Cychol
Oczywiscie jesli zdarzy sie oferta to raczej nie odmowie ;)
Muflon - musze przyznac ze rzeczywiscie wzoruje sie na tobie... a jak juz skompletuje (kwestia paru dni) to moge po prostu skopiowac podpis? 8)
Podoba mi sie ta rymowanka "kupa sprzetu i zero talentu" - pasuje i do mnie :mrgreen:
Edit:
Dodam jeszcze ze zrobilem ok 12 pierwszych fotek 20D z czego kilka fotek to 20D+70-200 2.8 na 200mm i przyslonie 2.8 a sfocilem na tych ustawieniach... linijke :mrgreen:
efekt - AF trafil W PUNKT i jestem z tego powodu bardzo zadowolony - kolejny raz wygralem na loterii dobre body bez FF/BF :P i kolejny raz moge twierdzic ze to marginalne przypadki.
(gdyby wyciagnac z serwisu Canona informacje "ilosc napraw AF w 10D/20D" i zestawic je z iloscia sprzedanych tych body to nareszcie mialbym dowod :roll: ).
Eee, już lepiej w 20D włozyć jakąś kartę 4GB, ustawić na medium/fine (bufor) i ogień ciągły :) Albo kupić kompakta :-DCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Nie dziwię się, przy takiej reklamie jaką mu robisz :) Nie pytam o dokładne ceny (tajemnica handlowa :-D), ale napisz chociaż ile procentowo drożej od przeciętnej Amazonowej?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ha, wiedziałem! Od dawna coś węszyłem :-DCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Nawet nie próbuj :twisted: Wiesz ile trzeba sie nakombinować żeby to wszystko upchnąć? All rights reserved :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ja nigdy nie ukrywałem, że w siedmiostopniowej klasyfikacji fotografów spełniam praktycznie wszystkie kryteria Measurbatora (młody, zawodowo w IT, lubiący zabawki, pogaduszki o sprzęcie itp). Tym bardziej cieszę się, gdy z rzadka ktoś zauważy w moich fotkach jakiś sens...Cytat:
Podoba mi sie ta rymowanka "kupa sprzetu i zero talentu" - pasuje i do mnie