Dziś kilka kolejnych z SIXa.
88.
89.
90.
91.
sorry za jakość skanu, ale póki co nie mam dostępu do niczego lepszego
Wersja do druku
Dziś kilka kolejnych z SIXa.
88.
89.
90.
91.
sorry za jakość skanu, ale póki co nie mam dostępu do niczego lepszego
powtórka z rozrywki, czyli PSIX ciąg dalszy, jednak skany z labu
92.
93.
94. jeszcze raz tym razem w kolorze
95.
jakosc super, ale same fotki.. jak dla mnie nei mowia o niczym
90 i 91 najciekawsze IMHO
Dziś jedno studyjne.
96.
P.S. Zrobione na podobieństwo obrazu Vermeera "Dziewczyna z perłą"
Z 93 mogłeś zrobić fajny mini temat - wystarczyło poszukać ludzi na stacji bez jednej rękawiczki (a widać takich - zobacz np. pana pod napisem Kabaty na 95. :)
94 - mimo, że przypadkowe uważam, że fajne - to zestawienie "mało owłosionego pana" z panią na pierwszym planie no i ta mina - miodzio :) jakby chciała powiedzieć "Hmm... w której gazecie będę tym razem?"
96 - na portretach się kompletnie nie znam - dlaczego czarne tło ,gdy nie widac włosów blondynki???
Dzięki Marku za komentarz :)
Co do tematu ludzi bez rękawiczki, mam sporo negatywów jeszcze nie poskanowanych, a tam zdecydowanie dużo zdjęć z metra. Może się coś poskłada w całość jeszcze.
W kwestii portretu na czarnym tle, nie widać włosów, ze względu na próbę skopiowania orginału, którym był obraz Vermeera :)
P.S. Dziewczyna jest ruda :]
Jak na podobieństwo to nawet buzia podobna, tylko zamiast jednej perły jest więcej ale w sumie to szczegół. Podobieństwo jest.
Fakt, tu z perłami jest na bogato ;)
"W kwestii portretu na czarnym tle, nie widać włosów, ze względu na próbę skopiowania orginału, którym był obraz Vermeer"
A.... to trzeba było podpisać (bo niektórzy lamerzy nie wiedzą:) )
Jak robisz średnim formatem, to włóż film do piekarnika ale nie przesadzaj z temperaturą max to 70 stopni na dwie godziny. Film straci wysycenie i świeżość barw. W zależności od materiału może uzyskasz podobne barwy do tych z obrazu a może też pojawi się coś na podobieństwo siatki pęknięć. Trzeba popróbować. :-D
Z tą utratą wysycenia barw to żart, czy ja jeszcze o czymś nie wiem ? :)
Co do dziergania MFem, to dla mnie problem się pojawia w studiu, bo PSIX tak średnio z czasem synchro (1/20-1/25s), tak więc wszelka działalność w małym szkolnym zakątku zwanym studiem fotograficznym, tylko na cyfrze :)
Wydaje mi się, że czas synchronizacji w PSIX to 1/60 sek ale konstrukcja ma już pewnie ze trzydzieści lat i niekoniecznie trzyma parametry. I tak dziwne, że nie nakłada klatek na siebie. Z postarzaniem filmów to nie żart. Zresztą pewnie wielu rzeczy jeszcze nie wiesz lub nie słyszałeś ale nie jest to istotne. Trzeba po prostu próbować. Skoro w lodówce zamierają do zera procesy w emulsji fotograficznej to wysoka temperatura siłą rzeczy powinna je przyśpieszyć.
Ojj na pewno muszę się jeszcze wiele nauczyć. Dziękuję za informację z tym postarzaniem, będę musiał kiedyś spróbować.
Krótki, bo niestety tylko jednozdjęciowy powrót do LOTników.
Za jakiś czas, bliżej nie określony, będzie więcej :)
97.
W dniu dzisiejszym, zaczynam cykl "Lotnicy". Szykowany już*na poważnie, czyli osoba + hobby.
98.
dałeś rade z tym ostatnim. Aż mi żal dupę ściska ze nie mam się do czego przyczepić ;)
Miałem nadzieję jak zobaczyłem Twój wątek na górze, że lotnicy powracają, nie zawiodłem się :)
ej.. ale kto nie ma bałaganu na górnych półkach :P
Elizabeth - co racja, to racja :D ale w sumie dobrze że to nie moja kuchnia, bo tu to jest lajtowo ;)
Zgadza się, że niemal każdy, ale zauważ, że generalnie na zdjęciu dominuje swego rodzaju prostota kształtów; na lewej ścianie dwa obrazki, (generalnie pusto), na prawej prosta zabudowa, na blatach podstawowe rzeczy i koniec. Te rzeczy na szafkach się z tym po prostó "kłócą" (zwłaszcza to zielone "coś"), i pomimo, że nie rzuca się w oczy, to jednak po dokładniejszej analizie, uświadamiamy sobie, że nie powinno tam tego być:-)
Generalnie, Esteper, gratulacje za fajny pomysł..:-) Taki dość oryginalny i nawet zabawny (przynajmniej, te poprzednie zdjęcia LOTników):-), Wpadałem dość czesto do Twojego wątku, żeby popatrzeć coś natworzył, ale jakoś nie komentowałem. Od teraz obiecuje poprawę:-)
Pozdrawiam
Tak jak już*pisałem, na odbitkę jednak leci czysta kuchnia, bo wyczyściłem ciut inne ujęcie i jest zdecydowanie lepiej.
Powiadasz też że obiecujesz poprawę ? To ja muszę*zwiększyć tempo umawiania kolejnych realizacji zdjęć, z tej nie do końca normalnej serii :D
Kolejne 5 osób już*gotowe na zdjęcia, tylko ja jeszcze nie gotowy do realizacji ;)
sama bym chciała miec takie zdjęcie w tym cyklu :D
gunia - to albo zapraszam do wawy, albo jak będę w poznaniu, można by się jakoś umówić i wydziergać :D Tylko najważniejsze, każdy prezentuje swoją pasję/zajawkę.
Ja tam jestem otwarty na kolejne osoby do cyklu :)
p.s. ten skok wcale nie jest taki łatwy, kucharz musiał troszku poskakać ;)
dam radę, nie takie rzeczy się robiło ^^
bardziej mnie odpowiada opcja nr 2, a w międzyczasie sama co nieco popróbuję ;)
Może uda mi się*przy okazji wizyty na torze u Ciebie w mieście, ogarnąć też tą*kwestię :)
Wszystko do dogadania :)
właśnie zauwazyłam, że on jest bez butów.. :D
Super fota!
Wkurzają mnie :
krzywizna ściany po prawej (można było wypoziomować aparat)
rura od blatu (niefortunnie "wchodzi" :D w modela)
słabe odcięcie się przedmiotów pracy kucharza od tła (miska i mixer się trochę zlewają z backgroundem - można było pokombinować coś ze światłem)
Reszta gites, chciałbym zobaczyć całą serię już dziś!
Hehe..
Ostatnio i tak usiadłem, stwierdziłem że to jednak nie będzie finalna wersja, ta którą tu widać. Jeszcze troszkę zostanie wyczyszczone mieszkanie i może uda mi się dodać coś na co nie zgodził się*właściciel mieszkania :] Jeśli tylko się wszystko uda to dodam wersję finalną, czyli taką która pójdzie na wydruk, jeśli nie, to będą kolejne zdjęcia z cyklu :)
dorysuj mu buty ^^ i bedzie git
i ja powiem, ze swietne:) tak jak poprzednie z serii:)
Dziś zdjęcie, nie z cyklu LOTnicy, jednak też troszkę o lataniu.
99.
Mi się podoba. W końcu coś z pomysłem (odnosząc się do wszystkich zdjęć na CB, nie do twojej galerii).
To żeś się „pięknie” odniósł, nie ma co. Tyle, że w tych bez pomysłu jest też parę Twoich wątków. Może zanim coś napiszesz powinieneś się stuknąć w to miejsce gdzie inni ludzie mają głowy zanim jednym zdaniem ocenisz wszystkie zdjęcia na Forum? :mrgreen:
iii poleciał...
podoba się, nawet bardzo
Oj nie wiem dlaczego tak duzo ludzi przewrazliwionych jest na forum.
Anyway... To co przedmowca chcial powiedziec to chyba to ,ze najmocniejsza strona tego zdjecia jest pomysl ktory jest rdzeniem tego zdjecia i nikt nawet nie smie przyczepic sie do jakis technicznych szcegolow. Juz sobie wyobrazam co niektorych : "horyzont nierowny"
Ja sam czytajac komentarze "fotografikow teoretykow" w stylu "ja bym to zrobil lepiej... " przechodze do nastepnego postu.
Teoretycznie rzecz ujmując ja tego zdjęcia lepiej bym nie zrobił. Dlaczego? Bo nie robiłbym go wcale. A jeśli już to może dałbym jakiś tytuł. Czekam na dalszy ciąg ze wskazaniem na „dalszy” LOTników. Pomysł arcyciekawy.
micles - dzięki i co najmniej dziwnie można było odebrać "odniesienie", ale wiadomo o co chodzi :]
gunia - cieszę się że się podoba :) jedno z niewielu z których jestem ostatnio zadowolony, ale mniejsza o większość ;)
toshimitsu - zdaję sobię sprawę że horyzont może być i jest nie równy, jednak takie było ukształtowanie terenu
Sergiusz - Ty nie robił byś tego zdjęcia, ja natomiast że tak powiem musiałem, gdyż było to jedno z zadań na pracowni foto, w mojej szkole. Usłyszeliśmy trzy utwory z nadchodzącej płyty Bartka Świderskiego, po czym musieliśmy wykonać zdjęcie na front okładki płyty. Oczywiście zdjęcia już są zrealizowane, po prostu wykładowca (Szymon Kobusiński), chciał żeby się wykazać inwencją i zaprezentować swoją interpretację zdjęcia na okładkę. W kwestii LOTników, kolejne zdjęcie jest gotowe, jednak czeka od dwóch tygodni na obróbkę, natomiast kolejne zdjęcia czekają na realizację, zbliżająca się sesja zabija możliwość umówienia sensownego terminu.
hola hola, bo jeszcze popadnę*w samoachwyt ;) powiem Ci micles, że utwory z nadchodzącej płyty Świderskiego, na prawdę nakręca, masa pomysłów na te zdjęcie była :)
99 jest to świetny pomysł taki troche plakat propagandowy z wczesnego PRL`u znaczy tak mi się na pierwszu rzut oka skojarzyło :)