Szybki ten strob musiał być. Ciekawe jakie to wartości osiąga.
Wersja do druku
Szybki ten strob musiał być. Ciekawe jakie to wartości osiąga.
Wczoraj protestowałem Mk2 na torze.
AF oczywiście bardzo ładnie trzyma - szczególnie dobrze działa utrzymanie punktu AF na kasku/twarzy motocyklisty.
Rolling shutter nie daje się we znaki.
Załącznik 18177 Załącznik 18178 Załącznik 18179 Załącznik 18180 Załącznik 18181 Załącznik 18182 Załącznik 18183
P,paw
kolejne przykłady na YT i relacje z pierwszej ręki skutecznie skłaniają mnie do zaoszczędzenia 10k :)
Myślę, że byś żałował tego wydatku.Cytat:
Zamieszczone przez cauchy;
Trzeba się umieć cieszyć tym co się ma :)
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
w telegraficznym skrócie to - cytując klasyka "a skoro nie widać różnicy.." ;)
Dla czekających na obalenie fizyki kwantowej i spodziewających się mniejszych szumów na wysokich ISO, mk2 nie wnosi zupełnie nic.
Prawdę mówiąc, ogólnie upgrade mk1 -> mk2 w wypadku kiedy dokładny i szybki tracking AF nie jest elementem krytycznym to gra nie warta świeczki.
p,paw
na moje potrzeby AF w R6 jest wystarczająco dokładny
jedyne co naprawdę by mi się przydało to preshooting, ale dam radę i bez tego
10k w kieszeni, mogę wydać na wyjazdy ;)
Chodzi o pre-capture - w R6mk2 to działa tak że jak wybierzesz to, nie możesz zrobić zdjęcia aż do zrzucenia całego pre-capture na kartę.
Ale ze zwykłym buforem też jest słabo - po zapchaniu, nie mogłem zapisywać przez ponad 20 sekund aż bufor się częściowo opróżni - ale przez te 20 sekund się pokazywała 0 dostępność bufora.
Przy UHS-II ten czas się skraca o połowę, ale nadal...
A jak jest w R5/R5mk2?
Co prawda używam CFExpress, gdzie zapis jest wielokrotnie szybszy niż na SD (nawet UHS-II) to jednak w mk2 (i wydaje mi się, że w R5 też) działa to tak że jak tylko jest miejsce w buforze to możesz zrobić kolejną klatkę. W prcecapture również - po wciśnięciu spustu bufor jest "mniejszy" o te 0.5sek zdjęć ale nadal można do niego wrzucać kolejne a równocześnie są one zrzucane na kartę.
p,paw
Poszukam zaraz fragmentów na YT które o tym mówiły w R6mk2.
Zresztą spróbuję popołudniu zrobić samemu test...
Co do buforu - problem polega na tym że przy zapchaniu bufora w R6mk2 jest coś takiego że przez kilkanaście/kilkadziesiąt sekund (w zależności od karty UHS-II/UHS-I), bufor pokazuje 0 i nie możesz zrobić żadnego zdjęcia, pomimo że w trakcie tych sekund trwa zapisywanie na kartę.
Dopiero po tym czasie dostępność bufora rośnie bardzo szybko (o 12-14 zdjęć co pół sekundy), zamiast zwalniać się stopniowo w czasie zapisywania na kartę...
Ugryzło mnie to w tyłek w sobotę przy foceniu skoku spadochronowego syna, gdzie zużyłem cały bufor na podejście do lądowania, a potem przy właściwym touchdownie nie mogłem zrobić ani jednego zdjęcia.
zdarzyło mi się to przez 3 lata na palcach jednej ręki
po wuja tyle, 20 wystarczy, potem i tak trzeba to przeglądać :p
Spodziewałem się, że w R5mk2 będzie w końcu krzyżowy AF, oraz podwójny slot na karty CFExpress. To by mnie przekonało jako upgrade z R5 ale w obu kwestiach zmian jednak nie ma.
Po pojawieniu się specyfikacji pierwsza opcja co mnie kusiła w R5mk2 to precapture. Niestety przez jej słabą konfigurowalność skutkująca pękatym workiem nadmiarowych zdjęć pewnie bym jej nie używał.
Druga opcja - sterowanie okiem, którego mi brakuje od czasu EOS50E jest też w R3, który obecnie w promocjach jest sporo tańszy od R5mk2.
Oczywiście jak to Canon wszystkie te pożądane opcje umieścił w topowym R1 oczywiście w topowej cenie :) .
Jared Polin ogólnie ośmieszył R1 nazywając go "R3mk2" co doskonale odzwierciedla stan rzeczy, że Canon się nie postarał w stosunku do konkurencji.
W tej sytuacji przychylnym okiem spojrzałem na R3, szczególnie, że zintegrowany grip pionowy mi pasuje, a mniejsza rozdzielczość ma swoje zalety.
Spokojnie poczekam na R5mk3, ewentualnie aż stanieje R1 o połowę.
Tymczasem R5 pozostawiam jako zapasowy oraz na wyprawy i foto studyjne.
PS: Promocje do 30 września są takie, że nawet rozważałem zakup jako zapasowego body drugiego R5, bo targanie starej lustrzanki z drugą szklarnią (EF) było uciążliwe.
jeśli komuś nie zależy na rozdziałce to bez wahania brałbym R3
No i oczywiście jeżeli dla kogoś "size doesn't matter". Nie wyobrażam sobie zabrania R3 w góry.
Tak ogólnie to z tej dyskusji wynika też bardzo pozytywny wniosek - R5 choć już "leciwy" to nadal bardzo udana konstrukcja i o ile mk2 okazuje się konstrukcją bardziej niż udaną (myślę, że zapisze się w historii podobnie jak 5D mark II czy III) to nie do końca skierowany jest do obecnych użytkowników R5-tek.
p,paw
R5 był konstrukcją wyprzedzającą swój czas, podobnie jak kilka lat wcześniej A7III. Spokojnie można go porównać do 5D, pierwszej lustrzanki cyfrowej FF w małej obudowie. Z kolei 5DII był chyba najbardziej wyczekiwanym aparatem swojej dekady, ale niestety jedyne co mu dali extra to filmowanie i trochę więcej mpx. Chciałeś super af i szybkostrzelność musiałeś iść w pro 1d i 1dx/1ds. Teraz na szczęście już tak nie ma.
Canon R6 Mark II: The Perfect Camera for Bird Photography? A Detailed Review (youtube.com) - tutaj więcej o pre-capture w R6mk2
"Stara" R5 to ma af na poziomie R6 czy słabiej,bo R6II to chyba juz inna liga?
No i zrobiłem przed chwilą test R5 i opróżnia bufor zapisując na kartę, po czym po zapisaniu pewnej części plików, odblokowuje częściowo dostępność bufora.
Czyli jest zupełnie inaczej niż w R6mk2, który opróżniając bufor, blokuje na długo migawkę :(
Jeżeli mnie pamięć nie myli (sprawdziłem kilka manuali) to mamy 3 generacje (pomijam R i RP):
1-sza: R5 i wszystkie kolejne wliczając w to R3
2-ga: R6mk2
2-ga i pół: R1 i R5mk2
Pomiędzy 1-ką a 2-ką zmienia się sposób wyboru punktów AF, są inne stregfy, pojawia się śledzenie w całym kadrze. Śledzenie obiektów napędzane nowym silnikiem.
2 i pół, to 2-ka na sterydach. Dzięki koprocesorowi AI do śledzenia obiektów dodatkowo umożliwia śledzenie pociągów, samolotów itp a także specyficznych dziedzin sportu, gdzie rozpoznaje sekwencje akcji itp.
Możliwe, że 2.5 wymaga matrycy stacked.
Dodatkowo R1 ma dual-pixel w układzie krzyżowym.
Oczywiście piszę tu o tej "softwareowej" części AF. Pod spodem jest jeszcze DualPixel AF - który na różnych matrycach może pracować różnie.
ps. wydaje mi się, że w pierwszej generacji była jakaś zmiana po drodze, ale nie umiem doszukać się tego w manualach ;-)
p,paw
Nie mogę już edytować a że sprawdziłem to sprostuję: R6mk2 również śledzi pociągi, samoloty, łodzie itp.
Tak więc pomiędzy R6mk2 a R1 i R5mk2 jedyna różnica to śledzenie sportów.
p,paw
mnie te wszystkie technikalia za bardzo nie interesują
chcę mieć po prostu fajny obrazek i dobre wideo :) AF w R6 do tej pory łapał w miarę ok, nawet z Sigmą, gubił się trochę już przy 10000, ale to serio sam już musiałem wytężać oczy żeby cokolwiek zobaczyć w tej ciemnicy
tak więc prawie jestem zdecydowany, muszę się tylko z tym przespać :)
... eee Paweł masz małą wyobraźnię.., chodziłem z 5D, 7D itp co najwyżej odpinałem grip, X-T20, X-H1 i R, R6 i R3, ale też 1Dx, i nie miałem z tym problemu.
Dylematem co najwyżej było czy brać dwie lustrzanki i ile jakich obiektywów, fakt zawsze miałem pomoc syna, a wchodząc w łańcuchy lustrzanki lądowały w plecaku, a cykałem kompaktem.
Co do AF, to czy nie dopiero R5mkII prezentuje sprawność focusa z R3, a w ogóle to już R6 ma bardzo dobry układ AF /i najlepszy obrazek/, wszystko potem to niuanse, nawet w R1. Potwierdzam opinię cauchy: jeśli komuś nie zależy na rozdziałce to bez wahania brałbym R3,...lub został z R6.
pozdrawiam.MK.
Nie zgadzam się z tym że R6 i nowsze modele mają ten sam AF.
Choćby R6mk2 i R6 dzieli pod tym względem przepaść, fotografowałem ptaki w ruchu i R6 był tutaj zdecydowanie o klasę niżej.
Dwa posty wyżej dokładnie to napisałem :)
p,paw
--- Kolejny post ---
DLa mnie R5/R5mk2 na wyprawy w góry to już za dużo. Dalej przemiło wspominam format Sony A6xxx - to był dopiero doskonały aparat do podróżowania.
Ale co kto lubi - ja w plecaku w góry wolę mieć miejsce na inne rzeczy niż tylko aparat.
Historii o "obrazku" nigdy nie zrozumiem. Ale pewnie to dlatego, że jestem fizykiem a nie artystą ;-)
p,paw
ja wole dodatkowy obiektyw niz te inne rzeczy ;)
a tak serio... jestem z tych, co gorskie tygodniowki (rowniez z targaniem ciuchow na zmiane na kilka dni) obracaja 5D4 i dwojka/trojka elzbiet. i placze, ze mozna bylo 24/1.4 do astro dopakowac (no bo statyw przeciez tez idzie) a do niektorych bokiehow to jeszcze 85/1.8 by sie chcialo miec i gdzieindziej tez Tamrona 35/1.8 bym jeszcze wykorzystal...
przy czym oczywiscie nic z tych rzeczy nie jest niezbedne - jakbym R10 z dwoma zoomami zabral to tez bym 95% szans obrocil, tyle co szumu troche by wiecej bylo ;)
Historii o "obrazku" nigdy nie zrozumiem. Ale pewnie to dlatego, że jestem fizykiem a nie artystą ;-)
p,paw[/QUOTE]
... a to prosta historia, jako nie fizyk, nie artysta, a praktyk obrazek interpretuję jako surowy efekt naciśnięcia przycisku migawki, jego ostrość, szum, kontrast i barwę oraz łatwość postprodukcji, od czasów 5D, coś podobnego uzyskiwałem właśnie w R6, bliski mojemu ideałowi "obrazka" było a właściwie i jest "produkt" z 1Dx.
No u mnie, obecnie zestaw w góry to: R5m2, RF 70-200 f/4 i RF 14-35 f/4. Pokrywa w zasadzie wszystkie potrzeby i generalnie rzecz biorąc zostawia miejsce na "inne rzeczy". Za dwa tygodnie Bieszczady, więc w końcu będę mógł trochę poużywać mechanicznej migawki ;-)
p,paw
statyw na nocne zdjecia. w dzien nie ma czasu wyciagac, peleton nap* byle do schroniska i nie patrzy wstecz.
ja sie czasem w ogole zastanawiam po co ludzie leza w gory. niektorzy maja tak, ze musza odfajkowac najwyzsza gore w okolicy ("moja byla najdluzsza") - no i to troche rozumiem. instynkt zdobywania trofeum, najczesciej tytulem jakis problemow z rodzicami i potrzeba poczucia sie zobaczonym i docenionym za osiagniecia. OK.
ale inni...? cwalowac byle szybciej nawet nie dajac sobie czasu poogladac co jest dookola??? i potem takowi w schronisku pomiedzy 7 a 8 browarem rozsylaja instafame jak to ciesza sie zyciem w naturze, z dala od cywilizacji? WTF?
dawniej doprowadzalem malzonke do desperacji odmowa cwalowania tak dlugo jak tylko pory wydawania posilkow pozwalaja (a czasem dluzej). teraz sie nauczyla. ja sobie foce, ona sobie oglada i smarkfoci i wykorzystujemy czas w naturze na maksa. a ze czlowiek z Holandii to i deszcz nie boli ;)
ja też nie wiem po co ludzie łażą w góry :mrgreen:
tak dla porównania - podczas poprzedniej wycieczki na Litworowy Staw i Małą Wysoką przez weekend minąłem na szlaku ok 100-120 ludzi. W ostatni weekend gdy polazłem szukać świszczów 100 ludzi minąłem zanim doszedłem do Wodogrzmotów Mickiewicza. Co się działo w schr. 5 stawów już nawet nie powiem. Albo powiem. Od godz. 18tej do godz. 21wszej siedziałem na schodkach suszarni czekając czy cokolwiek będzie miejsce na podłodze na nocleg, w międzyczasie w kolejce pod prysznic. Miejsca o 21wszej nie było. Wyszedłem na zewnątrz, a tam masa miejsca. Rozwaliłem się z materacem na ławie, zapakowałem w polar, czapkę i śpiwór i na świeżym powietrzu w ciszy poszedłem spać. A w środku ludzie spali na każdym schodku, każdym parapecie, i nawet jeden macher rozwiesił hamak :mrgreen: W niedzielę na trasach było już jakieś 10x mniej ludzi.
#Paweł - u mnie podobny zestaw, z tym, że biorę zawsze RF15-35 oraz RF100-500. Brakuje mi jakiegoś 24-105. Patrzę na te RFy, ale używane chodzą po 4000-4500zł i mnie szlag trafia, bo kiedyś wyczytałem tu na forum, że kilka lat temu te obiektywy były po 3000zł jako nowe. Wtedy włącza się mój wewnętrzny Janusz i twierdzi, że nie potrzebuję takiego obiektywu :mrgreen: ... i w sumie nie potrzebuję jakoś specjalnie.
Niekiedy jeszcze jak idę rodzinnie w góry, to zabieram Sigmę 135mm f1.8 aby jakiś portret familijny zrobić. Szkoda, że zazwyczaj dobre szkło = ciężkie szkło.
myślę, że na BF będą promki, euro i dolar są na najniższych poziomach od wielu lat
Pojawił się FW 1.0.1
Naprawia sporo drobnych błędów.
Canon obiecuje, że wraz z kolejnymi FW baterii NH będą dawały więcej możliwości w stosunku do obecnych ograniczeń.
p,paw
Canon podobno nie nadąża z dostawami LP-E6P a zapowiedzi odblokowania możliwości przy użyciu LP-E6NH potwierdza teorię, że część ograniczeń jest sztuczna i jest prawdopodobnie skutkiem całkowitego rozgryzienia protokołu wymiany danych Aparat<>Bateria LP-E6NH i starszych przez niezależnych producentów baterii.
Moim zdaniem to teoria spiskowa. E6P wyraźnie bardziej się grzeje od NH co wskazuje rzeczywiście na większy pobór mocy. Pamiętajmy, że na razie jedyna funkcjonalność jaką Canon obiecał dla NH to filmowanie 4K 24fps (które ponoć nie działa choć w/g dokumentacji powinno).
Myślę, że dopiero po dłuższych testach Canon będzie miał pewność jak NH radzą sobie w ciężkich warunkach dużego poboru prądu i na ile to wpływa na "jakość" pracy aparatu.
p,paw
Wyszła nowa wersja oprogramowania sprzętowego 1.0.1
wg, tłumacza google:
"Wersja oprogramowania sprzętowego 1.0.1 zawiera następujące poprawki:
1. Naprawiono problem, w wyniku którego filmy zarejestrowane w formacie RAW/SRAW nie były prawidłowo odtwarzane w aplikacjach z powodu braku komunikacji pomiędzy podłączonym obiektywem a aparatem.
2. Poprawiono stabilność sterowania dotykowego, gdy opcja [Sterowanie dotykowe] jest ustawiona na [Czułe].
3. Naprawiono problem, w wyniku którego wyświetlacz LCD aparatu mógł zacząć działać nieprawidłowo po wznowieniu pracy aparatu ze stanu [Wyłączony wizjer].
4. Naprawiono problem, w wyniku którego aparat mógł przestać działać prawidłowo po naciśnięciu przycisku migawki, gdy na ekranie wyświetlany był komunikat BUSY.
5. Naprawiono problem, w wyniku którego mógł zostać wyświetlony komunikat Err70 podczas przełączania trybu wyświetlania między ekranem LCD a wizjerem, gdy na ekranie wyświetlany był komunikat BUSY.
6. Naprawiono problem, w wyniku którego wyświetlacz LCD aparatu zaczynał działać nieprawidłowo po użyciu programu EOS Utility do nagrywania i importowania filmów.
7. Naprawiono problem, w wyniku którego filmów nagranych za pomocą programu EOS Utility nie można było odtworzyć w aparacie.
8. Optymalizuje automatyczny balans bieli dla określonych środowisk, gdy funkcja obrazu niestandardowego jest ustawiona na [Wł.]."
Przejrzałem posty i mam prośbę o potwierdzenie jednej sprawy - czy w R5m2 efekt "blackout free" uzyskujemy jedynie przy używaniu migawki elektronicznej?
Jest opcją którą trzeba włączyć
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...fae14ab17b.jpg