Tak sądzisz?Cytat:
Zamieszczone przez czajna
To kupię u nich to 5d :lol:
Wersja do druku
Tak sądzisz?Cytat:
To kupię u nich to 5d :lol:
Ostatnio miał do sprzedania "gorącego" 5D za 7500.Cytat:
Ta aukcja jest więcej niż podejrzana.
A skąd wiesz że "gorącego"? Zapytałem gościa o pudełko, papiery i numer seryjny. Cisza.Cytat:
Zamieszczone przez tomalxx
Dziwna ta aukcja: http://www.allegro.pl/item100227560_...mark_ii_n.html
Z jednej strony gość sprzedaje puszkę i aku bez ładowarki, kabli, pudełka itd. (czyli tak jakby aparat zmienił właściciela na ulicy), a z drugiej strony umożliwia kontakt osobisty i jeszcze na fotach pokazuje numer seryjny puszki. Dziwne :-)
Zobacz co ten koleś jeszcze sprzedaje oprócz tego...
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=371117
albo co już sprzedał w miare okazyjnych cenach (akurat obserwowałem)... Same eLeczki i inne drogawe (taniawe) gratisy...
W!
Czasem tutaj widze zbiorowa histerie. Ten kolo z Allegro to czlowiek ktory sprzedaj swoj sprzet ktory go juz znudzil i ma na tyle duzo kasy, ze nie interesuje go 300 krotne wystawianie tego sprzetu na A. Jak kazdy wie sprzet sie sprzeda jezeli damy od 1pln. I tyle... Za duzo kryminalow i TV.
Zimna kompiel i mniej IV RP.
Zdrowko i milych licytacji
A nie zastanawia Cię brak pudełka,dokumentów i innych rzeczy standardowo dołączanych do aparatu?
Ten "kolo" jak go nazywacie sprzedał juz 16-35 i 24-104 /4 IS i coś tam jeszcze ( nie pamiętam co - w każdym bądz razie same drogie zabawki) i wszystko bylo od 1 zł.
W!
Szczerze, nie zastanowila... I po drugie ja tez wywalam pudelka i instrukcje, a co do tego ze tego brak to nie wiem, nie pytalem Sprzedajacego. Po drugie taki aparat niezwykle latwo wysledzic, mysle ze nikt nie bylby na tyle glupi aby wystawiac go w taki sposob na A. Mniej podejrzliwosci, wiecej ufnosci. Sam czesto sprzedaje na Allegro rzeczy po bardzooo atrakcyjnych cenach i wcale nie sa 'jumane'. Czasem uda mi sie gdzie na zachodzie lub wschodzie kupic cos z 'drugiej reki' w niezwykle atrakcyjnej cenie. W Londynie ostanio 5D za przeliczajac okolo 7 kola (kompletny w sklepie z uzywkami).
Zdrowko
Aukcja z 30D wycofana, teraz dla odmiany ma kilka starych szkiełek M42.Cytat:
Zamieszczone przez tomalxx
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1761841
Hej. Przestrzegam przed zakupami u tego człowieka:
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=371117
niestety przykro mi to mówić, ale to mój kolega z czasów technikum elektronicznego. Jak ostatnio rozmawialiśmy to wygadał się, że towar który sprzedaje "nie zawsze zgłoszony jest jako kradziony za granicą".
Więcej nie mówię... po prostu z szacunku dla poszkodowanych odpuśćcie sobie zakupy u niego
W!
A co mamy odpuscic, bo Ty licytujesz?? Hehehe... Jakos w tego kolege z technikum nie dajae wiary ;/ Nikt nie chwali sie takimi sprawami.
Robcie co chcecie ja uwazam ze to pospolita nagonka .
Zdrowko
Mój nick na allegro to mr_chomk.
Nie licytuję,
Nie chwalę się, tylko ostrzegam, bo też kiedyś straciłem sprzęt (co prawda analogowy), ale wiem jak czuje się ofiara kradzieży.
Zdrówko będzie, jak koledze rozumu przybędzie
W!
Tak sie sklada ze mi kilka tygodni temu ukradli z auta cala torbe ze sprzetem foto, ale z tego powodu nie bede wszystkich i wszedzie oskarzal o kradziez, tym bardziej ze sam czesto sprzedaja poprzez A. w atrakcyjnych cenach sprzet. Jak juz wspominalem ludzie jezdza po swiecie i skupuja sprzet czesto w bardzo atrakcyjnych cenach, podobnie jak muzyke i filmy i wiele innych rzeczy. Sam bawilem sie przez lata w 'handel' vinylami i wiem ze czesto mzona gdzies zakupic towar po bardzo atrakcyjnej cenie... Ale trzeba w tym naprawde siedziec i sie rozgladac, pytac i szukac. Co do aparatow, mi udalo sie zakupic 5D w Londynie za 1250Ł, w legalnym sklepie. Kolo 10 tysiecy pstrykniec bylo i stan wizualny przyzwoity. Mysle ze gdybym go za tyle wystawil to pewnie tez bym dostal od zlodzieja. A co do madrosci czy glupoty... Ja tylko wiem z wlasnego doswiadczenia ze gdy na A. wystawilem kosci pamieci po rewelacyjnej cenie to dostawalem obrazajace mnie maile i glupie zapytania w stylu - 'gdzie zajumales', a to po prostu w ramach rozstrzygniecia promocji Kingstona dostalem kilka kosci gratis od nich. No ale coz... Wiec prosze po prostu o ostroznosc w ferowaniu wyrokow.
Dzieki i pozdrawiam
lukep, ale to nie jest watek: "tutaj linkujcie aukcje z kradzionym sprzetem" tylko "podejrzane aukcje"...
:roll: jak dla mnie offtopic. Nie będę z tobą prowadził bezpłciowej polemiki. Mówię co wiem, reszta należy do sumienia każdego z nas
Allegro to dobre miejsce do nawiązywania kontaktów. Ale żeby od razu kupować? Co to to nie!
Po pierwsze i ostatnie - najpierw towar później pieniądze. Jak ktoś lubi odwrotnie to jego problem.
Podejrzane aukcje to za mocne określenie. Raczej powinno być "dziwne". Ale inną sprawą jest to, że ludzie jednak kupują. I to nie tylko na Allegro. Giełda w Stodole też nie jest wolna od "super okazji" i towaru "spod lady". Nawt u renomowanych sprzedawców! Smutne to, ale jednak trefny towar znajduje kupującego!!!
Jest jeszcze jeden aspekt. To nie złodzieje tworzą rynek trefnego towaru. To nabywcy wytwarzają podciśnienie zasysające prawie wszystko.
a nie wydaje ci się dziwne, że w aukcji http://www.allegro.pl/item100227560_...mark_ii_n.html
w zestawie nie ma np. ładowarki (a powinna chyba być....)
że w zestawie nie ma papierów (nawet instrukcji papierowej/ chociaż tą można bez problemu dokupić), nie zastanawia cię to, że to typowy zrywek, gdyż nie ma tego, co na ogół zostaje w domu.
I oczywiście nie dziwi cię fakt, że ktoś za ciężką kasę kupuje nowego 1DMkII żeby go po dwóch miesiącach sprzedać...
No to mamy:
Tytuł aukcji:
CANON 30D+obiektyw E-FS 18-55mm f/3,5-5,6 II
A w aukcji obiektyw zmienia się na:
obiektyw E-FS 18-55 IS
Brak gwarancji, 14 dni na rozruch, chociaż co dziwne gość preferuje odbiór osobisty (tyle że w polu lokalizacja jest INTERNET)
http://www.allegro.pl/item100498389_..._5_5_6_ii.html
wysłałem prośbę o podanie seriala z body i obiektywu i otrzymałem odpowiedź:Cytat:
No to mamy:
Tytuł aukcji:
CANON 30D+obiektyw E-FS 18-55mm f/3,5-5,6 II
A w aukcji obiektyw zmienia się na:
obiektyw E-FS 18-55 IS
Brak gwarancji, 14 dni na rozruch, chociaż co dziwne gość preferuje odbiór osobisty (tyle że w polu lokalizacja jest INTERNET)
http://www.allegro.pl/item100498389_... 5_5_6_ii.html
"witam,
w jakim celu??
bo szczerze, to pytanie mnie zaskoczylo...jakies inne od wszystkich"
mega lol ;)
Odpisz wprost "w celu upewnienia się że aparat nie jest kradziony". Zobaczymy jak gość zareaguje.Cytat:
Zamieszczone przez Chomiczq
Jak na razie zdążył już poprawić nazwę obiektywu.
Po moim pytaniu :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez MMM
Poza tym co do gwarancji...ciekawe ;)Cytat:
GWARANCJI, poza 14-dniowa, rozruchowa nie ma.
Wychodzi na to, że do 14 dni gwarancji nie ma (rozruchowej), a po tym czasie to już wieczysta :-). Bez sensu
szczesliwe numerki (body; szklo)
Cytat:
witam,
0430300529
i
1430520028
pozdr
pikok76
hm... tobie odpisał... a mi tak:
"nie bedzie pan licytowal, gdyz, jak narazie nie jest pan dopuszczony do aukcji...
uwazam ze jednak szkoda pana cennego czasu...
numerow seryjnych nie podam, ot tak poprostu...
polecam dla przykladu:
http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfr...dukt-1630.html
lub
http://www.e.pl/product/Canon_EOS_30...1182049753_4_4
pozdrawiam
i prosze juz nie pisac"
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=101042443
Już zgłosiłem do Allegro
tel. 997Cytat:
Zamieszczone przez Chomiczq
koleś powinien dostać porządny łomot na samo dzień dobry...Cytat:
Zamieszczone przez MMM
eh, jak mnie takie coś wq...
To ja dokładam to.
Czy to żart, czy ja czegoś nie zarejestrowałem.
Wynika z tej aukcji, że mam kiepski firmware w swoim aparacie.
Soft 20d w 300d fabrycznie iso 3200 polecam
Może kotoś coś wie???
pozdrawiam,
Robert
Ja wiem :twisted: Trzeba mieć fantazję, żeby takie aukcje wystawiać :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Rpoto
wkrotce pewnie pojawi sie post na forum - "jaki obJektyw do 5d" ;-) :mrgreen: to tylko kwestia czasu ;-) :mrgreen:
Ja to czekam na firmware z 5d, albo co najmniej z 30d. Żeby powiększył LCD.Cytat:
Zamieszczone przez Rpoto
Moja kilku letnia cora potrafi lepiej składac zdania, tego nawet nie da sie czytac.......
Nie zgilelo komus? http://www.allegro.pl/item100882476_...y_pilnie_.html
Cytat:
Zamieszczone przez Qbexus
Lub TO http://www.allegro.pl/item100933602_canon_5d_body.html
moze pomoglby tu wymog podawania (zamieszczania zdjec) nr. seryjnych wystawianego sprzetu.. napisalem maila do allegro, zobaczymy co Oni na to..
niektore z tych aukcji zalatuja kryminalem na odleglosc :evil:
A moze policja ma jakis adres gdzie mozna by podawac takie kwiatki?
policja ma to nie powiem gdzie ;) .. naklad sil i srodkow w porownaniu do ewentualnych rezultatow - to sie nie oplaca :-( .. ale gdyby allegro wprowadziło obowiazek podawania nr. seryjnych - prawdopodobnie w 99% takie "lewe" aukcje aparatow nie mialyby racji bytu.. chciec to moc ale najpierw trzeba chciec :-?
ciagle czekam na odp. pewnie po weekendzie cos bedzie..
może jakaś masowa mailowa akcja, jeśli pojedyncza prośba nie pomoże ?? Każdemu z nas może się przecież przytrafić najgorszy dzień w życiu...
Poza tym może się zdarzyć, że canon 47634576523 350D przyznal te same numery seryjne :)
jak tylko dostane odpowiedz od razu zamieszcze na CB.. jesli bedzie to cos w stylu "nie bo nie mamy mozliwosci, nie bo to duzo roboty, nie bo nam sie nie chce" itp itd - to czemu nie :smile: ?!
wiem, ze wszystkie aukcje to dla nich kasa, prowizje itp ale chyba warto mimo wszystko zadbac o wlasne dobre imie a nie o te kilka % sprzedajacych trefny towar!!
Już teraz dla wielu ludzi "Allegro" to synonim szarej strefy, paserstwa, przemytu i oszustw, i omijają ten sposób kupowania z daleka bo się po prostu boją stracić pieniądze.Cytat:
Zamieszczone przez Kubak82
Im więcej będzie takich ludzi tym szybciej Allegro zrozumie że jednak warto zadbać o wizerunek, bo w końcowym rozrachunku to się może po prostu bardziej opłacić.
A propozycje z numerami seryjnymi już się przewijają od jakiegoś czasu:
"Dlaczego nikt z Allegro jeszcze nie wpadł na pomysł aby WYMUSIĆ na sprzedających używany sprzęt obowiązku zamieszczania numeru seryjnego towaru?
Mamy plagę kradzionych telefonów, aparatów fotograficznych i całej masy innego sprzętu RTV. Czy nie warto pomyśleć o ochronie kupujących i utrudnienia życia złodziejom i paserom?
Oczywistym jest, że nie zlikwiduje to w/w patologii ale powinno chociaż trochę ją ograniczyć. W przypadku gdy wystąpi rozbieżność między numerem w aukcji a rzeczywistym numerem sprzętu, kupujący ma od razu świadomość że został oszukany i może podjąć odpowiednie kroki. Istnieją bazy z numerami kradzionych telefonów i przed zakupem można sobie sprawdzić czy to co kupujemy ma legalne pochodzenie.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie specjalnego, obowiązkowego pola do wpisania takiego numeru, dzięki czemu sprawdzenie legalności towaru mogłoby się odbywać nawet automatycznie. Można ten numer ukryć na czas trwania aukcji i pokazać go TYLKO kupującemu już po wygraniu aukcji. Daje to możliwość sprawdzenia pochodzenia sprzętu jeszcze przed wpłatą pieniędzy. "
... i ZERO reakcji z ich strony
Policja ma czy nie ma to gdzies jest od tego zeby sie tematem zajac. Jak moga gonic pacjenta za zarty o kaczuszkach to i za to tym bardziej, kwiestja naglosnienia sprawy. A jak by zrobili nalot na paru gosci i roznioslo by sie ze przez allegro to by im rura zmiekla. I przeniosą sie na swistaka czy inne polano :)
Nie macie racji z tą policją. Mam kolegę w Policji ... Allegro jest czesane z paserów dość dokładnie to łatwe miejsce do łapania frajerów na kradzione i z kradzionym ..... łatwo o wynik i na 100% wiem że jest monitorowane ... oczywiście na tyle ile można i pozwalają na to środki ....
Jeśli bardzo chcecie to załatwie maila do odpowiedniej osoby ...
tylko jest mały problem ... nie zawsze to co się wydaje takim jest .
to przyznam, ze mile mnie zaskoczyles choc ostatnie zdanie "oczywiście na tyle ile można i pozwalają na to środki" budzi trwoge ;-) !! miałem okazje spotkac sie z Policja "od srodka" gdy ukradli mi auto i wlasnie te "srodki" to najwiekszy problem naszej Policji :-( ..Cytat:
Zamieszczone przez popmart
z tymi nr. seryjnymi i ich baza danych o skradzionym sprzecie, przeszukiwanie allegro stałoby sie pewnie banalne i przynioslo o niebo lepsze wyniki.. gdyby tylko allegro laskawie zechcialo pomoc :evil:
tego problemu tez by wtedy nie bylo :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez popmart
Cóż, teraz i mnie czeka monitorowanie allegro.
Dziś w nocy w pociągu relacji Kraków - Poznań okradziono moją siostrę.
Zniknął między innymi mój stary Olympus C-4000, którego jej sprzedałem jak kupiłem trabanta.
Gdyby ktoś wypatrzył aukcję z tym modelem, bez instrukcji, pudełka, kabli, za to z kartą 128 (Kingston) i pokrowcem (Vanguard), proszę o cynk.
Co ciekawe, jako że jechała sama, twierdziła że nie pozwoliła sobie na zaśniecie - wiadra kawy, redbulle i inny shit. Do tego aparat był na dnie torby z jedzeniem, którą złodziej musiał przeszukać (przekopanie się przez szeleszczące opakowania raczej nie jest czymś co da się zrobić bezszelestnie). Wychodzi na to, że opowieści o usypianiu potencjalnych ofiar w pociągach nie są żadną tanią sensacją z "Faktu" rodem.
Właśnie idziemy na policję zgłosić kradzież.
Mam nadzieję, że złodziej będzie na tyle głupi żeby wystawić cały zestaw.
Jeżeli znacie inne kanały dystrybucji kradzionego sprzętu, dajcie znać.
Nie jest to może specjalnie wartościowy sprzęt, ale nie jest to powód żeby odpuścić jakimś skur**synom.
WatsOn: dopisz się tu http://canon-board.info/showthread.p...a+skradzionego
Olek C4000 fajny sprzęcik miałem takiego..
a tak pół żartem - może siostra sprzedała aparat żeby mieć ja wiem na waciki.. ;)
bała się Tobie powiedzieć...bo to przecież był Twój aparat...
E tam, przed chwilą podpisała zeznania, a na kłamstwo w takich okolicznościach jest zbyt prawożądna :)
Poza tym zleciła mi już namierzenie/zakup... Olka C4000 :)
Jest wyjątkowym antytalentem technicznym, a tego juz nauczyła się w miarę obsługiwać.
Kto wie, może uda mi się nawet kupić ten sam egzemplarz :D
a może rozszerzyć ten wątek także o polski ebay i świstaka ? Zna ktoś jeszcze jakieś inne miejsca opychania kradzionego sprzęta ??
http://www.aukcjeinternetowe.eua.pl/
i bądź panie mądry kto gdzie opchnie