Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
A po co Ci 100%?
ja nie potrzebuje w ogole.
ale osoba twierdzaca ze utrzymuje na 50 mm z reki zdjecia nieporuszone na 1/30 sek na cropie sama bedzie mogla zobaczyc jak sie to ma do stanu faktycznego.
nie ma takiej mozliwosci.
trzeba redukowac wielkosc zdjecia zeby ukryc nieostrosc , czyli ja jakos tam rozmazac , zatuszowac , przeniecs w jakims stopniu na inne pixele przez resampling.
zasada ze najdluzszy czas = 1/f jest z czasow anlogu , lekkich migawek centralnych , lub szczelinowych bez klapiacego Lustra.
dla cyfry to nie wystarcza. A jesli nawet sie od czasu do czasu uda to na zasadzie wyjatku potwierdzajacego regule.
1/2f jest w miare bezpieczne.
przy 2/f raczenj nie ma szans z reki dostac zdjecie nieporuszone czyli o plamce rozmycia nie wiekszej niz ok 0,005 - 0,01 mm na matrycy .
Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
A po co Ci 100%?
Żeby mieć z czego wykres zrobić :mrgreen:. 1/30 jest do utrzymania.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jest stara szkoła mówiąca o tym, że bezpiecznym czasem jest odwrotność ogniskowej. Na cropie mnożymy to jeszcze razy 1.6.
Czy takie oczywiste rzeczy trzeba pisać na forum pasjonatów fotografii?
W tej starej szkole nie ma też żadnej wzmianki że się nie da poniżej bezpiecznego czasu.
Czy takie oczywiste rzeczy trzeba pisać na forum onanistów sprzętowych?
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
Bechamot. Zaraz się dowiesz, że cyborgi z tego forum i 1/10 utrzymują. Dla mnie 1/30 to za dużo. Z ciekawości, sprawdzałeś ile jesteś w stanie utrzymać, świadomie i z powtarzalnością.
oczywiscie ze sprawdzalem
przy bardzo spokojnym trzymaniu bez IS 1/2f
czyli dla 50 mm 1/125 sek jest w miare bezpieczne , ale uwazac trzeba.
na 1/60 sek w stosunku do 1/125 sek widac juz gorsza ostrosc.
generalnie to im krocej - tym ostrzej ( widac szczegolnie na tele). Im dluzej , tym mniej ostro.
czyli pytanie ile mozna najdluzej naswietlac z reki jest pytaniem w zasadzie o wlasne wymagania.
Kryterium jest jasne: sumaryczna plamka rozmycia od poruszenia , bledow optycznych , bledow ostrzenia nie powinna byc wieksza w cyfrze od podwojnej wielkosci pixela ( dla 100% powiekszenia) - wowczas jest na pewno ostro.
jesli sie wymagan nie ma to ktos powie, ze i pol sekundy dla niego jest ok.
poruszenie jest zawsdze , nawet na 1/2000 sek - chodzi o to zeby bylo mozliwie male - czyli czas mozliwie krotki , z drugiej strony jestesm ograniczenie sila swiatla.
otwarcie zbytnie obiektywu lub podniesienie iso tez psuje obraz.
To co obserwuje to skrocenie czasu jednak bardziej poprawia obraz niz go psuje otwarcie przylony ( powiedzmy otwierajac nie wiecej niz z 1-2 Ev reserwy)
Bechamot. To mam podobnie. Ale obaj mamy chyba źleí ½í¸Š. DziÄ™ki za szybkÄ… odpowiedź.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
mozesz dac przyklad zdjecia robionego 50mm na cropie bez IS przy 1/30 sek z reki ?
oczywiscie w skalil 100% nie pomniejszopny do 900 px.
Przykro mi, nie mam już obiektywu o tej ogniskowej.
Czy przykład z 85 mm może być?
https://www.dropbox.com/s/rag4xtdy37..._1760.jpg?dl=0
Tak, wiem - ze statywu ostrość była by lepsza, ale nie zawsze musi być "żyleta" (ma być wystarczająca dla danego zastosowania), a ja też jakoś specjalnie się nie przykładałem. Poza tym sam nie czuję się strzelcem wyborowym, jestem raczej z tych co im się ręce trzęsą.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
To może lepiej zagrać w lotto? Tam też kwestia szczęścia.
Jest stara szkoła mówiąca o tym, że bezpiecznym czasem jest odwrotność ogniskowej. Na cropie mnożymy to jeszcze razy 1.6.
Czy takie oczywiste rzeczy trzeba pisać na forum pasjonatów fotografii?
A czy takie oczywiste rzeczy jak np. to, że czasem nie ma innego wyjścia (np. nie mam lampy, nie chcę/nie mogę jej użyć) też trzeba pisać?
Zakładam, że nie robi się takich zdjęć bez konieczności (wyjątek: przykład dla Bechamota na c-b :mrgreen:).
czyżby canon 85 1.8? :D te piękne abberacje na przyciskach wskazują, że to on :mrgreen:
dla mnie wystarczająco ostre zdjęcie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
Bechamot. To mam podobnie. Ale obaj mamy chyba źleí ½í¸Š. DziÄ™ki za szybkÄ… odpowiedź.
fizyka jest jedna i dotyczy ona wszystkich
wydluzenie dwukrotne czasu naswietlenie zwieksza dwa razy plamke rozmycia , czyli ostrosc musi spadac ( jesli plamka rozmycia zbliza sie wielkosci do wielkosci pixeli zaczyna byc spadek ostrosci widoczny).
jesli istnieje tyko mozlilwosc skrocenia czasu , biorac pod uwage inne aspekty to oczywiscie nalezaloby to robic.
skrocenie czasu o 1 ev oznacza 2 razy mniejsza plamka rozmycia a otwarcie przyslony o 1 ev to czesto wzrost rozmycia ale mniej niz 2 razy - czyli bilans jest korzystny.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
czyżby canon 85 1.8? :D te piękne abberacje na przyciskach wskazują, że to on :mrgreen:
Nie chce być inaczej :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Przykro mi, nie mam już obiektywu o tej ogniskowej.
Czy przykład z 80 mm może być?
https://www.dropbox.com/s/rag4xtdy37..._1760.jpg?dl=0
Tak, wiem - ze statywu ostrość była by lepsza, ale nie zawsze musi być "żyleta" (ma być wystarczająca dla danego zastosowania), a ja też jakoś specjalnie się nie przykładałem. Poza tym sam nie czuję się strzelcem wyborowym, jestem raczej z tych co im się ręce trzęsą.
A czy takie oczywiste rzeczy jak np. to, że czasem nie ma innego wyjścia (np. nie mam lampy, nie chcę/nie mogę jej użyć) też trzeba pisać?
Zakładam, że nie robi się takich zdjęć bez konieczności (wyjątek: przykład dla Bechamota na c-b :mrgreen:).
przeciez tutaj wyraznie wsparles lokcie na stole.
trtudno mowic o fotografi z reki . to jest z podparcia.
ostrosc ok , ale to jest jak ze statywu.
mozesz zrobic cos z treki nie podpierajac ? - rzeczywiscie z wolnej reki?