Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)
a teraz z innej beczki... Dziś wraz z oficjalną premierą pokazały się tez ceny w szwedzkich sklepach z jedną małą "gwiazdką"... odbiór aparatów dopiero w czerwcu. I tak 5DS 36000 SEK (około 16200 PLN). 5DSR 38000 SEK (około 17100). Cenami chyba tez zaskoczyli :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Flotsam
Zeby chociaż seria była szybsza/dłuższa, to byłby jakiś zysk.
Musi być dłuższa, pliki w kolejce do zapisu na karcie będą cropem 1.6x
Czy szybsza, to już zależy od Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Janie to korpusy zupełnie nie pod film. Mam wrażenie że video dali z musu ale trzeba poczekać na następcę mkIII żeby zobaczyć u Canona coś nowego do filmowania.
ok, ale z powodu czego ?
czy jak co "dadzą" to zamiast kamery kupisz lustrzankę do filmowania ?
jp
Trudne pytanie. Wiesz u mnie jest tak że w mojej robocie bardziej się liczy ergonomia i pewne funkcje niż obrazek czy płytka GO (bo to może dać lustrzanka). I tu wątpię żeby było coś takiego w nowych dslr żeby mnie pociągało do ich zakupu. Szczególnie że Canon nie należy do firm które lubią sobie strzelać w kolano i wątpię żeby dali jakieś mecyje w dslr, bo po co zabijać serię C.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Trudne pytanie. Wiesz u mnie jest tak że w mojej robocie bardziej się liczy ergonomia i pewne funkcje niż obrazek czy płytka GO (bo to może dać lustrzanka). I tu wątpię żeby było coś takiego w nowych dslr żeby mnie pociągało do ich zakupu. Szczególnie że Canon nie należy do firm które lubią sobie strzelać w kolano i wątpię żeby dali jakieś mecyje w dslr, bo po co zabijać serię C.
Po co zabijac serie C? Ano po to ze 4k video to u konkurencji kwestia czasu, male aparaciki i tel maja to od dawna. Lepiej sprzedac cos tanszego w wiekszej ilosci nic kloca w malej.
To pokaz mi jakikolwiek inny aparat majacy 4k, ktory jakoscia zdjec dorowna 5D czy 5DS. Canon nawet bez 4k sprzeda tyle apartow ile zamierza a ludzie i tak je kupia do robienia zdjec. Filmujacy lustrzankami to kropla w morzu fotografujacych lustrzankami i Canon nie bedzie sie nimi przejmowal.
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Po co zabijac serie C? Ano po to ze 4k video to u konkurencji kwestia czasu, male aparaciki i tel maja to od dawna. Lepiej sprzedac cos tanszego w wiekszej ilosci nic kloca w malej.
No to najlepiej robić telefony w końcu na fejsa filmy 4K jak znalazł :lol:.
To nie chodzi o to ile sprzedaje i co maja inni. Tylko seria c jest cholernie droga. 4k pomalu schodzi do ludu. Kwestia tego kto da ta mozliwosc w lustrze w rozsadnej cenie
Cytat:
Zamieszczone przez
maxstrix
a teraz z innej beczki... Dziś wraz z oficjalną premierą pokazały się tez ceny w szwedzkich sklepach z jedną małą "gwiazdką"... odbiór aparatów dopiero w czerwcu. I tak 5DS 36000 SEK (około 16200 PLN). 5DSR 38000 SEK (około 17100). Cenami chyba tez zaskoczyli :)
niestety tyle ile sie spodziwalem nawet piszac w tym watku - ok 4000 euro.
na pocieche pozostaaje swiadomosci ze ds mk2 bedzie kosztowal 5000 eu.
poczekamy jak spadnie do 3500 i nie ma wyboru.
pospiechu nie ma , zdjecia i tak sie oglada czesto na ekranie w 2- 4mpx , zdjecia z dotychczasowych puszek przez ds nie stana sie gorszymi.
oczekiwalem troche lepszej rozpietosci tonalnej czyli dynamiki wejscia - to mnie troche martwi , ale jekies obejscie zawsze sie znajdzie w celu jej poprawy.
Gdyby na mraw udalo sie uzyskac wieksza - pomarzyc mozna.
to bedzie aparat na 10 lat.
DR ponoć na poziomie 7D II - czyli żaden :mrgreen: - aparat dla wąskiej (dzisiaj) grupy odbiorców, będzie wytyczał trendy bo niestety zwiększenie ilości megapixeli jest chyba najprostsze.
Ciekawe ile faktycznie będą kosztowały. W poniższym tekście ceny kształtują sięna poziomie 3700/3900$:
5 Reasons I Think the New Canon 5DS Will Kick Ass for Landscape Photographers | MATT KLOSKOWSKI