Odp: Prośba w doradzeniu obiektywu
Na moim przykładzie: pogoniłem 50 1.8 kupiłem 40 2.8. AF przy 40 rewelacja, jakość obrazka znakomita, w moim przypadku by uzyskać ostre zdjęcie 50 należało przymykać do 2.2, 40 radzi sobie dobrze od 2.8, od 3.2 rewelacja. Z ręką na sercu przyznaje że nie miałem jeszcze okazji przetestować porządnie 40-tki, uczynię to w najbliższym czasie lecz moim zdaniem na podstawie obecnie wykonanych zdjęć stwierdzam iż różnica między 50 a 40 jest kolosalna na plus 40. I co najważniejsze, ogniskowa 40mm bardziej przypasowała mi do gustu niż 50mm. Matryca APS-C. Teraz czekam niecierpliwie na 24mm 2.8 STM ;)
40tka jest super ale niestety to f/2.8 czasami nie wystarcza.
Sam ją przerabiałem i się z nią rozstałem :( nawet dwukrotnie do niej podchodziłem :D
Dlatego ta 35mm jest chyba taką uniwersalną ogniskową pod cropa i nie tylko :p chociaż trzeba ją lubić :)
Ja teraz z podobnego zakresu to zostałem z zoomami i manualnymi 50tkami jedna 1.4 druga 1.7 i zenitar 50 1.7 miażdzy system :p gdyby to szkło miało AF to by było mega ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
to ja dozbieram do tej 35 mm i będzie git ;) kitem robię ale nie jestem zadowolony. 18-55 to ogniskowa byle jaka, ni w lewo, ni w prawo.
Jak Ci nie pasuja ogniskowe z zakresu 18-55, to jak 35mm ma byc dobre :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez damiansamulak
oczywiście ktoś, kto pstryka niedzielnie to mu wystarczy. ja patrzę w przyszłość :D
Patrz w przyszlosc, pamiejtajac o przeszlosci - czy jakos tak to lecialo :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
to ja dozbieram do tej 35 mm i będzie git ;) kitem robię ale nie jestem zadowolony. 18-55 to ogniskowa byle jaka, ni w lewo, ni w prawo. ostrość słaba i rozmycie byle jakie. oczywiście ktoś, kto pstryka niedzielnie to mu wystarczy. ja patrzę w przyszłość :D
jak przyszłość, 35mm i nie niedzielne pstryki to może 35L i nie zajmować się półśrodkami, człowiek się nie zastanawia czy może być lepiej, czy to sprzęt jest tym co uniemożliwia robienie dobrej fotografii.
kup jakiś przyzwoity zoom i po sprawie
sigma 17-50/2.8 EX to naprawdę b. dobry obiektyw do wielu zastosowań
cena/jakość nie do pobicia
po jego zakupie Canon mój 40/2.8 leży szafie i się kurzy
Cytat:
Zamieszczone przez
gsfolium
Na moim przykładzie: pogoniłem 50 1.8 kupiłem 40 2.8. AF przy 40 rewelacja, jakość obrazka znakomita, w moim przypadku by uzyskać ostre zdjęcie 50 należało przymykać do 2.2, 40 radzi sobie dobrze od 2.8, od 3.2 rewelacja. Z ręką na sercu przyznaje że nie miałem jeszcze okazji przetestować porządnie 40-tki, uczynię to w najbliższym czasie lecz moim zdaniem na podstawie obecnie wykonanych zdjęć stwierdzam iż różnica między 50 a 40 jest kolosalna na plus 40. I co najważniejsze, ogniskowa 40mm bardziej przypasowała mi do gustu niż 50mm. Matryca APS-C. Teraz czekam niecierpliwie na 24mm 2.8 STM ;)
wlasnie ta 40stka mnie kręci. duzo bardziej podobaja mi sie ujecia nie wykonane mimo, ze ciut ciemniejsza? wlasnie! czy jest jakas kolosalna roznica w swietle od 50 mm 1.8?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Jak Ci nie pasuja ogniskowe z zakresu 18-55, to jak 35mm ma byc dobre :shock:
Patrz w przyszlosc, pamiejtajac o przeszlosci - czy jakos tak to lecialo :mrgreen:
ty zartujesz, czy o drogę pytasz??? masakra! jakie masz swiatlo w kicie? uzyskasz taka sama ostrosc ciemnym zumem jaka jest w stalce? powodzenia!!
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
ty zartujesz, czy o drogę pytasz??? masakra! jakie masz swiatlo w kicie? uzyskasz taka sama ostrosc ciemnym zumem jaka jest w stalce? powodzenia!!
Widzisz Usjwo ,
gdybyś nie wiem jak starał sie doradzić początkujacemu fotografikowi pytajacemu,
to po Twojej radzie:
i tak wyjdziesz na nieuka i gbura :roll: .
Więc ja juz nie doradzam ,nawet wtedy ,gdy napprawdę mam wiedzę na temat body lub obiektywu
po długiej eksploatacji.
Ty się wyeksploatujesz swoja wiedzą i doświadczeniem w temacie ,
a byle początkujący lejek Ciebie zjedzie :? , bo nie spodoba mu się Twoja opinia/zdanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Widzisz Usjwo ,
gdybyś nie wiem jak starał sie doradzić początkujacemu fotografikowi pytajacemu,
to po Twojej radzie:
i tak wyjdziesz na nieuka i gbura :roll: .
Więc ja juz nie doradzam ,nawet wtedy ,gdy napprawdę mam wiedzę na temat body lub obiektywu
po długiej eksploatacji.
Ty się wyeksploatujesz swoja wiedzą i doświadczeniem w temacie ,
a byle początkujący lejek Ciebie zjedzie :? , bo nie spodoba mu się Twoja opinia/zdanie.
idąc tokiem myślenia Usjwo (czy jak to się pisze), udowodnij mi proszę, że kit 18-55 (mający w swym zakresie 35 mm) może być w pełni jakościowo zastępowalny dla stałki 35 mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
wlasnie ta 40stka mnie kręci. duzo bardziej podobaja mi sie ujecia nie wykonane mimo, ze ciut ciemniejsza? wlasnie! czy jest jakas kolosalna roznica w swietle od 50 mm 1.8?
Tak, jest kolosalna różnica.
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
idąc tokiem myślenia Usjwo (czy jak to się pisze), udowodnij mi proszę, że kit 18-55 (mający w swym zakresie 35 mm) może być w pełni jakościowo zastępowalny dla stałki 35 mm.
Mam wrazenie, ze latwo bedzie to udowodnic... Wystarczy dac kita Usjwo, a 35 Tobie.