Tu też już powoli pojawiają się pierwsze sample:
Tamron 15-30 F/2.8 VC UWA -- Lens Sample Photo Archive in photography-on-the.net forums
Ehh i co tu teraz wybrać nową sigme 24/1.4 czy tego tampona :(
Wersja do druku
Tu też już powoli pojawiają się pierwsze sample:
Tamron 15-30 F/2.8 VC UWA -- Lens Sample Photo Archive in photography-on-the.net forums
Ehh i co tu teraz wybrać nową sigme 24/1.4 czy tego tampona :(
Ja Sigmę biorę na pewno :) A jeśli chodzi o UWA - bedę miał spory dylemat - waga czy jakość..
Wybrałem Tokinę która i tak nie jest lekka :-) tamron jest jeszcze cięższy
Jak rozumiem, wybrałeś wirtualnie ? :) A tak poważnie - no nie ma co, Tokina jest 2 razy tańsza, więc kto kieruje się kryterium ceny nie obejrzy się na Canona ani Tamrona. Ale optyka to trochę inna liga, o ile brzegi na 16mm ma ostrzejsze (Tokina) niż Canon (o to jak widać nietrudno), to cała reszta wygląda na to że będzie po stronie Tamrona. Zwłaszcza ostrość w całym kadrze i zakresie ogniskowych (jak rysuje Tokina na 28mm nie muszę przypominać), praca pod światło i aberracje. Nie wspomnę o mechanice (AF, stabilizacja), gwarancji, serwisie itp. Więcej na razie nie napiszę, bo mi braknie wątków do poruszenia w recenzji, która niebawem :)
Mogę napisać też jeszcze, że może być bardzo kiepsko z dostępnością Tamrona - jeszcze gorzej niż ze 150-600 w pierwszych miesiącach. Mam jedną sztukę której prawdopodobnie sprzedawać nie będę :) Ale decyzji jeszcze nie podjąłem, za krótki czas spędziłem z Tamronem żeby się do niego przekonać. Gdyby był mniejszy i chociaż z 200 g lżejszy - nie byłoby w ogóle tematu.
Cichy - czemu wirtualnie? Pojechałem do sklepu, kupiłem pierwszą z brzegu i od tamtego czasu jestem mega zadowolony, obraz jaki generuje Tokina mi odpowiada, jedyną bolączką jest praca pod światło bo strasznie bliki daje ale tego używam jako "dodatku" do zdjęcia :) Na ostrość akurat w Tokinie narzekać nie można bo jest zarówno w środku kadru jak i na brzegu, czego nie można powiedzieć o 2x droższym canonie. Kto będzie chciał ma teraz wybór i wybierze to co mu najbardziej pasuje :)
Tak wybór był, albo zostawić Samiego od Ciebie albo kupić mdłego Canona, wybrałem Tokine :)
crazy,
czy między Samim a Tokiną jest b. duża różnica w jakości obrazka?
szukam czegoś szerokiego i nie mogę się zdecydować
Jak tak dalej pójdzie, to mało kto będzie posiadał obiektywy systemówki :) Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM Lens Image Quality . Ciekawe jak będzie z AF w tym Tamronie ? Cichy jak wrażenia ?
Różnica jest widoczna, pierwsze co rzuca się w oczy to troszkę chłodniejsza kolorystyka w Tokinie, kolejna rzecz to dystorsja która też w Tokinie jest dużo lepiej korygowana jak w Samim(dlatego go sprzedałem). Ostrość na brzegu lepiej w Tokinie aczkolwiek tutaj Sami dobrze sobie radził.