Odp: [Tespis] - moja galeria zdjec
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Hej,
pierwsze zdjęcie mi się podoba - ma klimat. Oczywiście, można było tez nieco przykucnąć by "dalej" było widać, a także podejść bliżej/zmienić punkt, by krzaki z prawej tak nie rozpraszały - ale te uwagi są zasadne tylko, jeśli to był "twój model", a nie przypadkowa osoba. Co do pozostałych, podoba mi się światło na zdjęciu nr 6, natomiast reszta - hmmm. Delikatnie to ujmując, "musi zagrać" między modelami i fotografem. Spojrzenie, gest, moment. Może tego mi brakuje w pozostałych.
Jak wiesz, fotografia to sztuka bardzo subiektywna w odbiorze, więc co oglądających, to i opinii:-)
Pozdrawiam
Dzięki za komentarz. Ciesze się że coś się podoba. Na pewno zgodzę się że "musi zagrać". Pytanie co robić żeby zagrało? Przy założeniu że nie fotografujemy profesjonalnych modeli, a "zwyczajnych" ludzi.
Wieczorem dodam jeszcze kilka fotek z tego wyjazdu.
Cytat:
Zamieszczone przez
tespis
Ciężko mi się konkretnie odnieść do tego komentarza.
A co tu odnosić. Ja te zdjęcia widzę tak:
O stoicie to zrobię wam zdjęcie.
O ładne drzewo w tle, zrobię ci zdjęcie.
Ot takie pstryki.
To że fotografujesz zwyczajnych ludzi to fajnie. W tym jest potencjał. Model zawsze będzie pozować. Zwykły człowiek będzie sobą a twoim zadaniem jest uchwycić dobry moment.
Na twoich zdjęciach właśnie brakuje tego momentu.
Moim zdaniem.
I widzę to w każdym zestawie.
Usiądź a ja pstryknę.
Jak na moje to nie o to w fotografii chodzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
A co tu odnosić. Ja te zdjęcia widzę tak:
O stoicie to zrobię wam zdjęcie.
O ładne drzewo w tle, zrobię ci zdjęcie.
Ot takie pstryki.
To że fotografujesz zwyczajnych ludzi to fajnie. W tym jest potencjał. Model zawsze będzie pozować. Zwykły człowiek będzie sobą a twoim zadaniem jest uchwycić dobry moment.
Na twoich zdjęciach właśnie brakuje tego momentu.
Moim zdaniem.
I widzę to w każdym zestawie.
Usiądź a ja pstryknę.
Jak na moje to nie o to w fotografii chodzi.
Mimo że są to zwykli ludzie, a nie modele to tylko zdjęcia 1 i 2 nie były pozowane. Reszta była pozowana. Czyli czekać na ten moment się nie da(btw 1 też chyba nie jest taka bez płciowa?), nie przy tego typu zdjęciach. Mi np zdjęcia 6, 7 i 8 się podoba, ja tam widzę "ten moment", zwłaszcza w 7i8, gdzie ja dostrzegam uczucie, ciepło miedzy tymi dwoma osobami. Natomiast po to wystawiam te zdjęcia żeby dostać opinie innych oraz żeby ktoś mi podpowiedział co zrobić żeby taki moment złapać. Jak pokierować fotografowaną osobą żeby to się udało. Potrafisz coś podpowiedzieć w tym obszarze? Bo to że Ci się nie podoba to już wiem :). Pytanie co zrobić żeby było lepiej.
Np zdjęcia 3-5 nie były przypadkowe. Pojawiły się chmury, co spowodowało że zrobiło się naprawdę miękkie ładne światło, dodatkowo przestawiłem osoby tak aby to światło najlepiej na nich wyglądało. Zadbałem o techniczną sferę zdjęcia.Natomiast, zgadzam się że nie pokierowałem pozą, mimiką itp (tego nie umiem robić). Więc tutaj oczekuje jakiś wskazówek. Ja na prawdę nie chce się upierać że zdjęcie jest dobre jak ludziom się nie podoba, to by było bez sensu. Natomiast chciałbym z tej krytyki wyciągnąć jak najwięcej, po to żeby robić lepsze fotki :)
Dzięki.
Cytat:
Zamieszczone przez
tespis
Mimo że są to zwykli ludzie, a nie modele to tylko zdjęcia 1 i 2 nie były pozowane. Reszta była pozowana. Czyli czekać na ten moment się nie da(btw 1 też chyba nie jest taka bez płciowa?), nie przy tego typu zdjęciach. Mi np zdjęcia 6, 7 i 8 się podoba, ja tam widzę "ten moment", zwłaszcza w 7i8, gdzie ja dostrzegam uczucie, ciepło miedzy tymi dwoma osobami. Natomiast po to wystawiam te zdjęcia żeby dostać opinie innych oraz żeby ktoś mi podpowiedział co zrobić żeby taki moment złapać. Jak pokierować fotografowaną osobą żeby to się udało. Potrafisz coś podpowiedzieć w tym obszarze? Bo to że Ci się nie podoba to już wiem :). Pytanie co zrobić żeby było lepiej.
Np zdjęcia 3-5 nie były przypadkowe. Pojawiły się chmury, co spowodowało że zrobiło się naprawdę miękkie ładne światło, dodatkowo przestawiłem osoby tak aby to światło najlepiej na nich wyglądało. Zadbałem o techniczną sferę zdjęcia.Natomiast, zgadzam się że nie pokierowałem pozą, mimiką itp (tego nie umiem robić). Więc tutaj oczekuje jakiś wskazówek. Ja na prawdę nie chce się upierać że zdjęcie jest dobre jak ludziom się nie podoba, to by było bez sensu. Natomiast chciałbym z tej krytyki wyciągnąć jak najwięcej, po to żeby robić lepsze fotki :)
Dzięki.
Chłopie z całym szacunkiem ale dyskutować z tobą to jak wyjąć fortepian przez okno.
No nie da się.
Pytasz o zdjęcia, chcesz opinii.
Moim zdaniem to są gnioty i tyle. Napisałem wcześniej to troszkę grzeczniej.
Ale ty się upierasz że jednak to arcydzieła.
No więc reasumując:
Super zdjęcia, ładnie wyczuty moment, pełne uczucia, entuzjazmu, technicznie bez najmniejszej skazy.
Ładnie naświetlone, dokadrowane, balans bieli wręcz książkowy. Modelki naturalne, wcale się nie szczerzą więc nie pozostaje nic tylko iść w obranym kierunku i lać na opinie innych bo te opinie to tylko jad zazdrośników.
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Super zdjęcia, ładnie wyczuty moment, pełne uczucia, entuzjazmu, technicznie bez najmniejszej skazy.
Ładnie naświetlone, dokadrowane, balans bieli wręcz książkowy. Modelki naturalne, wcale się nie szczerzą więc nie pozostaje nic tylko iść w obranym kierunku i lać na opinie innych bo te opinie to tylko jad zazdrośników.
Ale pojechałeś po krawędzi, aż mnie oko zabolało od czytania :)
Ja to bym dopisał, że foty miłe, ale do osobistej szuflady.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ale pojechałeś po krawędzi, aż mnie oko zabolało od czytania :)
Ja to bym dopisał, że foty miłe, ale do osobistej szuflady.
No bo już nie mogłem.
Tłumaczę koledze co i jak, co po mojemu nie sztymuje a on i tak twierdzi że foty są ołkej.
No to są ołkej...
Cytat:
Zamieszczone przez
tespis
Dzięki.
Faktycznie większość pozowana i nie wychodzi to dobrze
Motory kiepsko wyszły
W plenerze: 1 i 7 fajne
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Chłopie z całym szacunkiem ale dyskutować z tobą to jak wyjąć fortepian przez okno.
No nie da się.
Pytasz o zdjęcia, chcesz opinii.
Moim zdaniem to są gnioty i tyle. Napisałem wcześniej to troszkę grzeczniej.
Ale ty się upierasz że jednak to arcydzieła.
No więc reasumując:
Nie ma co się za nadto emocjonować i używać niepotrzebnego sarkazmu. Forum jest po to żeby podyskutować, a nie się oburzać. Zachowajmy więc merytoryczny poziom dyskusji.
Musisz trochę wyluzować i wczytać się w to co napisałem. Bo źle zinterpretowałeś moją wypowiedź. Ja po prostu, oczekiwałbym żeby ktoś powiedział mi więcej niż "złap ten moment", zwłaszcza w fotkach które są pozowane.
Natomiast to chyba jest oczywiste że zdjęcia mi się podobają, brzydkich bym nie wstawiał. Podobają się nawet osobą którym je zrobiłem. Pomimo tego, to wcale nie musi znaczyć że to są dobre zdjęcia, a gnioty. Tylko ja chciałbym zrozumieć z czego to wynika i dostać trochę więcej konkretnych, co do danych zdjęć wskazówek.
Czyli konkretnie prośba o garść uwag w zakresie:
1. Jak pokierować osobą żeby się nie szczerzyła, a wyszła naturalnie?
2. Jak dobrze ustawić książkowy balans bieli. Teraz używam pipety w Lightroom.
3. Jak poprawić kadrowanie. Teraz często szukam mocnych punktów.
4. Co poprawić techniczne.
Pozdro ;)
Dzięki
Zdjęcia jak najbardziej w porządku. Ładne kolory, poza tą "drogą" gdzie piach Ci poszedł w fiolety. Portrety również ładne. Gdyby zamiast zwykłych ludzi postawić tam wymuskane modelki lub modeli, koledzy pewnie by inaczej oceniali ...ale widocznie jeszcze mają za mało doświadczenia w tym co tak naprawdę wpływa na odbiór zdjęcia. Szczególnie portretu. Technicznie są naprawdę okej, biorąc pod uwagę warunki.
Co do balansu bieli, w przypadku portertów, olej pipetę w LR. Jeśli masz dobry monitor rób na oko, tak aby skóra wyszła naturalnie z lekkim ociepleniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
ts-
Zdjęcia jak najbardziej w porządku. Ładne kolory, poza tą "drogą" gdzie piach Ci poszedł w fiolety. Portrety również ładne. Gdyby zamiast zwykłych ludzi postawić tam wymuskane modelki lub modeli, koledzy pewnie by inaczej oceniali ...ale widocznie jeszcze mają za mało doświadczenia w tym co tak naprawdę wpływa na odbiór zdjęcia. Szczególnie portretu. Technicznie są naprawdę okej, biorąc pod uwagę warunki.
Co do balansu bieli, w przypadku portertów, olej pipetę w LR. Jeśli masz dobry monitor rób na oko, tak aby skóra wyszła naturalnie z lekkim ociepleniem.
Dzięki za komentarz.
Niestety monitor na razie mam raczej słaby. Będę musiał zainwestować ;)