Ja dokupilem do 5dmk2 mk3. Jestem zadowolony. Aczkolwiek 6d pewno zajmie miejsce starszej z piatek.
Wersja do druku
Ja dokupilem do 5dmk2 mk3. Jestem zadowolony. Aczkolwiek 6d pewno zajmie miejsce starszej z piatek.
Bardzo fajnie, że masz takie zdanie i nie wywyższasz tego sprzętu traktując go jako św. Grala. Niestety jest cała masa ludzi, która za wszelką cenę próbuje udowodnić, że 6d jest na poziomie 1dx, bijąc tym samym 5dIII z rewelacyjnym AFem na głowę a seria ART to mistrzostwo świata ( wybierając jedną z 4 szt. bo z pozostałymi coś było nie tak)
Bo to prawda - 50 art to mistrzostwo świata, akurat przebierałem podczas zakupów tej sigmy i miałem 4 sztuki do wyboru była możliwość to z niej korzystałem - kupowałem w zwykłym sklepie płaciłem gotowizną, macałem i próbowałem, ale czytałem że przebieranie to domena zawodowców i ci nigdy nie kupują nie mając kilku elek do wyboru :) więc nie wyśmiewałbym bym amatorów że starają się czynić podobnie jak zawodowcy. Nie przekonują mnie pieśni zachwytu nad 20 letnimi konstrukcjami które (wszystkie trzy) po ustawieniu przesłony 2.0 dają właściwie nierozróżnialny obrazek :) (a tak domkniętej stałki używam najczęściej) dodatkowo obrazek (po przymknięciu) jest nadal cienki.
Sprzęt to tylko sprzęt, zjawisko wywyższania sprzętu to sprawa marginalna natomiast wywyższanie się nad tłum "amatorów" to sprawa częsta, a w fotografii niestety (lub na szczęście) liczy się tylko obraz jaki uzyskujesz na końcu.
jasiu ale piszesz jako"amator" czy jako pro-bo sie pogubilem w twoich wypowiedziach
no chyba ze jestes PROamator;D
jestem amatorem nie mam planów aby zajmować się fotografią profesjonalnie (znaczy za pieniądze) chyba dość jasno to określiłem.
i chcesz powiedzieć ze uzywałeś paru stalek L, które wypluwały kiepski obraz i dopiero sigma daje zadowalający obraz???
widzę becekpl że czytasz co chcesz i bez zrozumienia, zawszę odnoszę się tylko do sprzętu którego używam lub używałem, gdzie ty tam parę stałoogniskowych elek znalazłeś, może łączysz jakieś posty, ostatnia wypowiedź dotyczyła obiektywów o ogniskowej 50mm, powiedziałem co chciałem powiedzieć i myślę że wystarczająco jasno i prosto aby to zrozumieć i nie mam zamiaru tej wypowiedzi dodatkowo interpretować ani analizować.
a ty becekpl jesteś amatorem czy zawodowcem?
Cel jest oczywisty, dobre FF i bardzo dobre jasne szkła.
Taktyka (sposób osiągniecia celu) też.
W ciągu realizacji (dojścia do celu) trzeba trzymać się zasady, że szkła się zbiera a body wymienia.
Jeśli w danej chwili :
- masz wystarczająco kasy na bardzo, bardzo dobre szkło (które będziesz używał przez kilkanaście lat) to je kupuj
- nie masz tyle kasy,.......... to kupuj nowe body
jp