Odp: Zamiana Canon 5d MKII na 6D
Dodam, że ja widzę postęp nie tylko w przejściach tonalnych, ale też możliwości przygaszenia świateł czy wyciągnięcia z cieni bez bandingu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
... i odczuwałem zasadniczą różnicę, jak zrobiłem serię 6, 7 zdjęć w serii jpg+raw.
Witam,
po co się robi na ślubie serię jpeg+raw???
Pozdrawiam
Les
jak Ci wyjdzie dobrze JPG przy założonych nastawach, to masz z głowy późniejszą obróbkę
Cytat:
Zamieszczone przez
RAQ73
jak Ci wyjdzie dobrze JPG przy założonych nastawach, to masz z głowy późniejszą obróbkę
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić dobrego jpeg-a ze ślubu - takiego bez obróbki. Ale podobno można :)
A kto broni obrobic jpg'a...
Cytat:
Zamieszczone przez
C>N
A kto broni obrobic jpg'a...
Przyzwoitość.
Cytat:
Zamieszczone przez
kimi77
Przyzwoitość.
Pozwolisz, ze sie usmiechne
Dobrze naświetlony JPG = brak konieczności bebrania się w RAWach. Osobiście RAWy robię tylko w sytuacjach, gdy nie mam zaufania do swoich umiejętności w kwestii doboru ustawień. Nawiązując do postów nr #64 i #66: mogę sobie pozwolić na tę "nieprzyzoitość", bo nie jestem fotografem ślubnym :) .
C>N - brawo za post nr #67. Też się uśmiechnąłem :) Sztama!
Przyzwoitosc to oddanie klientowi dobrze naswietlonego, skomponowanego kadru, a nie dorabianie ideologii i mowienia o sobie PRO, tylko ze wzgledu ma format zapisu. Format zapisu zalezy od preferencji fotografa, tylko i wylacznie. Wole fotografa z dobrym jpg'iem niz z rawem wyciagnietym o 2ev i zerowa zawartoscia.
Cytat:
Zamieszczone przez
C>N
Przyzwoitosc to oddanie klientowi dobrze naswietlonego, skomponowanego kadru, a nie dorabianie ideologii i mowienia o sobie PRO, tylko ze wzgledu ma format zapisu. Format zapisu zalezy od preferencji fotografa, tylko i wylacznie. Wole fotografa z dobrym jpg'iem niz z rawem wyciagnietym o 2ev i zerowa zawartoscia.
naciąganie 2ev to chyba już nie w canonie :) nawet na FF w cieniach zrobi się sraczka i trzeba walczyć żeby to jakoś wyglądało.