Odp: Wybór zestawu z 450D
chciałabym tylko powiedzieć, że przyszedł już mój zestaw :) jednak postawiłam na sigmę apo dg makro do 40 d.
Puszka jest lekka! nawet bardzo! rozmiary, owszem spore. Ale przy tym jest to naprawdę bardzo poręczne pudełko i stosunkowo lekkie, dobrze leży w dłoni. Gdy ją zobaczyłam byłam trochę przestraszona jej rozmiarem, ale od 20d jest duuużo lżejsza.
jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i czekam na ładną pogodę, żeby zrobić pierwsze zdjęcia i poprosić o wskazówki na ich temat :)
To powodzenia i pokaż swoje foty.
40d daje radę przy gorszym świetle, sigmę miałem,dawała niezły jak na swoją klasę obrazek, wersja APO ma lepsze właściwości optyczne. Jak zatnie Ci się przełącznik makro - normal (to się zdarza w tych obiektywach) przełącz af w tryb manualny i skręć (wsuń) tubus, wtedy wyłączysz tryb makro.
Cytat:
Zamieszczone przez
Isabelle
od 20d jest duuużo lżejsza.
No to chyba zostałaś oszukana - to musi być podróbka Made in China wykonana z tańszych materiałów z pominięciem niektórych mniej istotnych podzespołów. Według Canona oryginalny 40d powinien być o 55g cięższy od 20d. :o:o:cry:
:D
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No to chyba zostałaś oszukana - to musi być podróbka Made in China wykonana z tańszych materiałów z pominięciem niektórych mniej istotnych podzespołów. Według Canona oryginalny 40d powinien być o 55g cięższy od 20d. :o:o:cry:
:D
Każdy nowo kupiony sprzęt będzie pod każdym względem lepszy od poprzedniego, więc jak potrzeba będzie też lżejszy:). Osobna sprawa, że koleżanka miała do 20d zapiętą ciężkawą sigmę 24-70, podczas gdy teraz ma też sigmę, ale 70-300APO jest lżejsza, w związku z czym cały zestaw będzie lepiej leżał w dłoni(ach).
możliwe, że to kwestia obiektywu albo zupełnie subiektywne odczucia. zestaw 20d + sigma 24-70 wydaje mi się cięższy niż 40d+70-300 Apo Dg Macro.
nie sądzę by chińska podróbka posiadała wszelkie dokumenty, ale nawet jeśli... jestem niezwykle zadowolona. jak na moje amatorskie potrzeby póki co wystarcza mi to w zupełności. Zakres 70-300 też mi bardzo pasuje, za jakiś czas kupię jakąś stałkę z dobrym światłem, ale póki co - jest super. nie jestem i nigdy nie będę profesjonalistką, a sprawia mi frajdę zabawa z tym zestawem i o to chodziło.
Jakoś konie bardziej mi się podobają z przodu i z oczami, ale to pierwsze foto - to myślałem, że zaraz wystawi pysk z mojego monitora :)
A tu nie mam pod ręką ani jabłka, ani cukru.
majestatyczny koń zawsze dobry obiekt do fotgrafowania, lepiej niż foty na torach :D , tylko bez tego tyłka końskiego
RobertON
mam już tyle koni w ujęciu "klasycznym", że chciałabym zrobić... coś innego ;) ale wedle życzenia:
Wielkie gratki, o to właśnie chodzi, kupić sprzęt i robić zdjęcia, a nie biadolić, że ciemno,głośno, czy inne takie tam. Mam profesjonalne podejście do tematu, podoba mi się, pozdrawiam i powodzenia:)