To jest "trudna" decyzja kiedy robić upgrade.
W Twoim przypadku, ogranicza Cię rozdzielczość matrycy (60 lpmm) możesz nie widzieć jaką dobrą masz optykę
jp
Wersja do druku
Dla mnie czyszczenie matrycy nie jest tak istotne, mało zmieniam obiektywy a gdy miałem poprzednie puszki to sam (z duszą na ramieniu) to robiłem. "Nie udało mi się" nic uszkodzić a doszedłem do dużej skuteczności.
Natomiast gdy ze statywu to zawsze LV, to rozwiązanie idealne, byłoby mi trudno bez tej funkcji.
Zacząłem wczoraj pracę na nowym DPP.
Już wiem, że szybciej się otwiera i szybciej działa od 4.1.10. Zobaczymy co dalej.
Dla mnie LR służy tylko do wczytywania z karty na dyski zewnętrzne i do obsługi tej bazy danych, podglądu zdjęć. Wybrane wczytuję do dysku C i wywołuję w DPP
jp
Pobrałem ten nowy DPP poklikałem trochę, nie wiem nad czym się tu zachwycać. ACR/LR wiele lepszy ;)
No... tylko trzeba go jeszcze kupić ;).
DPP 4.0 bardzo mi sie podoba i lubię nim pracować, jedyne co bym poprawił to mocniejsze lub wiekszy zakres działania suwaczków HSL, czasem mam wrażenie że nic się nie zmieniło
a tak zabawa z W&B, średnie tony, detale w światłach i wszelakie kombinacje z krzywymi RGB bardzo mi sie podoba
na minus - nie ma retuszu skóry, co wg nie których jest podstawą
Do wersji DPP 4 korzystałem tylko z ACR/LR, DPP było zainstalowane, ale...
Teraz uważam że od wersji 4 DPP jako wywoływaczka RAW sprzętu Canona jest niezastąpiona.
Dla podstawowej obsługi już teraz wystarczy
Oczywiście jest wiele funkcji które można by dodać/ulepszyć ale i tak PS to nie zastąpi.
jp
Ja natomiast ze względu właśnie na kolor skóry wolę DPP.