Odp: Canon 700D czy 60D? I jaki obiektyw?
posiadam 60D, miałem w rękach 700D. 60D bije na głowę ergonomią każdy aparat serii xxxD. Ciągły focus w video? Nie znam nikogo kto na poważnie filmuje lustrzankami i używa przy tym AF. Bierz 60D. A tego od Salasa mogę osobiście polecić bo chłopak ma go w stanie jak prosto ze sklepu. Pedant jeden :P A co do stałki to polecam Sigmę 30 1.4 (tę starszą, bo tańsza). Jak trafisz taką sztukę jaką ja sprzedałem parę miesięcy temu to będziesz z zestawu BARDZO zadowolona.
Również dopisuję plus dla 60d. Do prostych produkcji w filmie wystarczy, a w fotografii pokaże pazur. Mimo że nie najnowszy ( sam zresztą używam starszego), ale rozwojowy, jeżeli z czasem poważniej potraktujesz fotografię.
Jeszcze w sumie zastanawiam się nad Nikonem D5300... Ma dużo takich technologicznych nowych funkcji i ponoć jest lepszy od Canona 700D.
Cytat:
Zamieszczone przez
alex0vo
Jeszcze w sumie zastanawiam się nad Nikonem D5300... Ma dużo takich technologicznych nowych funkcji i ponoć jest lepszy od Canona 700D.
Na czym ci zależy ? Na jakości zdjęć, dobrych filmach, po co ci lustrzanka ? Sprzęt ma być nowy ? Kupisz D5300 i będziesz kręcić filmy kitem ? 50 1,8 i kręcenie filmów ? Kup Nikona 3000/3100 lub canona 600D, za 1000-1500 zł kup w miarę dobre szkło, zostanie ci kasy na jakąś kamerę.
Nie chcę osobno kamery ani aparatu, bo nie mam zamiaru zabierać tego wszystkiego ze sobą na jakieś przykładowe wyjazdy. Potrzebuję aparatu z odchylanym ekranem, Full HD i dobrą jakością zdjęć, który nie będzie kosztował milion :))
Cytat:
Zamieszczone przez
alex0vo
Nie chcę osobno kamery ani aparatu, bo nie mam zamiaru zabierać tego wszystkiego ze sobą na jakieś przykładowe wyjazdy. Potrzebuję aparatu z odchylanym ekranem, Full HD i dobrą jakością zdjęć, który nie będzie kosztował milion :))
700D +18-135 jeżeli nie potrzebujesz jasnych obiektywów
No właśnie zależy mi na jasnym obiektywie, a że jedyną tańszą wersją jest 50 mm f/1.8 to stwierdziłam, że chyba to wybiorę.
Kup 100D i do tego dobry obiektyw STM do filmów ( np 18-135 STM ) i jasną stałkę np. 85/1.8 . Bardzo niedoceniany korpus . Spokojnie do ISO 6400 robisz nim fotki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Kup 100D i do tego dobry obiektyw STM do filmów ( np 18-135 STM ) i jasną stałkę np. 85/1.8 . Bardzo niedoceniany korpus . Spokojnie do ISO 6400 robisz nim fotki.
Zdecydowanie szedłbym w tę stronę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Zdecydowanie szedłbym w tę stronę.
Tyle, że najważniejszą dla mnie rzeczą jest to, aby aparat miał obracany wyświetlacz, bo już ponad rok męczę się ze stawianiem lusterka na szafce ;D