Owszem to jest najlepsza oferta. Piszac 370 zl mialerm na mysli 3 sekceje oslony + polar a nie sam polar :)Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
Wersja do druku
Owszem to jest najlepsza oferta. Piszac 370 zl mialerm na mysli 3 sekceje oslony + polar a nie sam polar :)Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
Tak tak, zrozumiałem tą matematykę :)
Temat troszke stary, i pewnie jest juz po sprawie, ale zapewne ktos to jeszcze przeczyta no ja przeczytałem :wink:
Jak na moje oko to o zadnym tescie nie moze byc tutaj mowy, fotki nie sa identyczne sa w innych miejsach ostrzone itp.
Teraz co do blikow, mam B+W MRC Slim czyli dosc wysoko jesli idzie o filtry, przy odpowiednim kacie padania swiatła potrafi zrobic rownie piekne bliki co ten cokina za 100zł według mnie inwestycja jest dobra, degradacji obrazu nie widze u kumpla a zapina to na 28-70F/2.8 AF-S Nikkora.
Zdrowko ;)
Witam,
Ja rowniez pozwole sobie odswiezyc watek, coby nie zakladac nowego i nie oberwac po uszach na sam poczatek :)
Zastanawiam sie nad kupnem "polarka" do 350D ( obiektyw KITowy), aparacik mam juz ponad rok i w koncu dojrzalam by kupic cos wiecej niz UV-ke. Po przeczytaniu wielu postow na tym forum mam dalej metlik. Zastanawiam sie nad dwiema opcjami:
1. Kupic nakrecany filtr, rozwazam Hoya HMC i Marumi MC (CPL ?) (mniej wiecej ten sam przedzial cenowy). Pytam bo jedni mowia, ze lepsza Hoy a inni, ze Marumi... Poza tym czy w filtr do obiektywu kitowego warto inwestowac wiecej niz 150 zl??
2. Wersja rozwojowa (w dalszych planach mam kupno obiektywu co gorsza jeszcze nie sprecyzowalam jakiego) i tu juz mam kompletna zamotke. Mysle, zeby zaszalec i kupic Cockina P - przy wiecej niz jednym obiektywie to zdaje sie oszczednosc bo nie trzeba kupowac filtrow do kazdego obiektywu osobno. I stad moj post pod tym watkiem. Jak sie kreci polarem w Cockinie? Czy ma sens uzywanie go z tym systemem czy lepiej miec go w wersji niezaleznej? A przy Cockinie skoncentrowac sie tylko na polowkach??
I czy polar do Cockina za 105 zl to ma jakis sens??? Bo nie znam ceny "podrobkowego" wymienionego w tym watku a 300 zl mnie troche przeraza... Za 105 znalazlam tu http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1158478.
Z gory wielkie dzieki za porady.
Nie warto inwestować w dobry polar tylko do kita .Możesz kupić nakręcany polar np 77mm który w połączeniu z pierścieniami przejściowymi będzie pasować do większości obiektywów . Wada - kłopoty z osłoną p/słoneczną . Zalety - wygodna obsługa .
Polarem kręci się fatalnie , można połamać paznokcie :wink: . System P na szerokim kącie potrafi winietować ( i to nie filtr , a holder), weź to pod uwagę . Nakręcane polary w wersji slim nie dają najczęściej takich efektów.
Biorąc pod uwagę wcześniejsze wpisy to opinie o tych podróbkach są kiepskie a za dobrej jakości polar to niestety trzeba wydać około 250PLN . Pociesz się , kupuje się go raz na bardzo , bardzo długi czas .
Decyzję musisz podjąć sama , po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw oraz po podliczeniu kosztów . Możesz jeszcze pożyczyć od kogoś system P z polarem i polar nakręcany , zobaczyć co Ci odpowiada pod względem jakości zdjęć i obsługi .
Powodzenia.
Dzieki serdeczne za odpowiedzi, zdecyduje sie jednak na wkrecanego polarka a nad Cockinem bede sie pozniej zastanawiac.
Pozdrowionka.
wg mnie nie ma porównania: tylko marumi. ;-)
natomiast do kita nie musisz kupować żadnego wypasu typu marumi MC, WPC czy DHG - w końcu przez tę szybę tylko niektóre zdjęcia się robi, a nie wszystkie. dlatego ja kupiłem do kita najtańszego CPL i to nawet nie SLIM - i jest okay, nie winetuje przy 18mm, a cena: 132 zł :-P (58mm, cennik z czerwca br.). i działa oczywiście super! 8)
jako ze dostalem po uszach to odswiezam watek tutaj - zakupilem system cokina Z-Pro. Czy ktos uzywal tego juz? Moje pytanie dotyczy w szczegolnosci polara kolowego - czy jest wersja okragla tego filtra czy tylko 4-katna (takie widzialem w USA).Nie wiem tylko jak to bedzie z obracaniem tego polara 4-katnego..prosze o glos kogos z doswiadczeniami. pozro
Daniel