Odp: Canon EF 50 mm f/1.2 L
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
a teraz Panowie porównajcie jakość w/w szkieł w warunkach normalnej pracy i na wydrukach, chyba że naprawdę lubicie się podniecać zdjęciami pudełek, bateryjek, kafelków itp.
W weekend mamy się spotkać z jellyeaterem i przestrzelić canony 50L, 50/1.4 oraz sigmę 50/1.4. Nie omieszkamy podzielić się opiniami :). Osobiście porównanie z C50/1.4 znam, bo go długo miałem, ale sigma jest mi obca.
Co do 35 i 85 mm to trochę bez sensu, bo trzeba porównywać jabłko do jabłka a nie do gruszki. BeatX trochę się z tym wyrwał, ale dla mnie to mija się z celem. Bo tak zawsze można powiedzieć, że 50L jest o niebo lepsze od sigmy 35 na f1.2, zaś sigma góruje nad eLką na ogniskowej 35mm ;).
Jak jest ktoś chętny z Warszawy z sigmą 85/1.4, możemy taką samą akcje przeprowadzić z canonami 85L, 85/1.8 i sigmą.
sigmy 85 jeszcze nie mam ale sigmę 35mm mam ;)
EF 50mm f/1,2 USM L to raczej "mydło" przy dużych otworach, dopiero od f/2,8 można nazwać ( przy dobrych chęciach) obiektywem L.
To cecha projektu (obiektywów) a nie (wadliwego) egzemplarza.
Canon EF 50mm f/1.2 USM L (full format) - Review / Test Report - Analysis
Znacznie lepiej (gdy chodzi o ostrość) prezentuje się w tym zakresie 50 f/1,4
Canon EF 50mm f/1.4 USM - Full Format Review / Lab Test Report - Analysis
sorry, ten typ tak ma
jp
w tym linku jeszcze lepiej to widac:
Canon EF 50mm f/1.2 L USM Lens Image Quality
tutaj ot takie z pupy porownanie 50L do Sigmy 35/1.4
Canon EF 50mm f/1.2 L USM Lens Image Quality
legenda do ostatniego zestawienia:
lewa strona -> L magia
prawa strona -> kundel, cebula bokeh
;)
obiektywy ostro rysujące mają swoje miejsce podobnie jak i te rysujące delikatnie
85L II też jest mydlany i dlatego tak bardzo go lubię
bokeh Sigmy mi nie odpowiada, odpowiada mi z L, ktoś ma inaczej - jego sprawa
nie widzę sensu przekonywania ani w jedną ani drugą stronę, różne szkła mają różne cechy, różne są upodobania i preferencje
Cytat:
prawa strona -> kundel, cebula bokeh
Cebulą to bym się tak nie podniecał. Jak się dobrze przyjrzeć to cebula jest częstym zjawiskiem. Często zależy po prostu od źródła światła.
Bardziej boli w Canonie 1.2 że ta przysłona to tam jest jakaś tania i nie do końca okrągła.
I tak też jestem ciekaw tego porównania sigmy z canonem. Ładuję baterie. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
obiektywy ostro rysujące mają swoje miejsce podobnie jak i te rysujące delikatnie
85L II też jest mydlany i dlatego tak bardzo go lubię
bokeh Sigmy mi nie odpowiada, odpowiada mi z L, ktoś ma inaczej - jego sprawa
nie widzę sensu przekonywania ani w jedną ani drugą stronę, różne szkła mają różne cechy, różne są upodobania i preferencje
Można oczywiście nazywać brak rozdzielczości ... rysowaniem delikatnym, (np. ....:lol: co 3 linię )
Rozdzielczość 85L II bije na głowę 50/1,2
Canon EF 85mm f/1.2 USM L II - Full Format Review / Test - Analysis.
Myślę, ze wielu z nas chciałoby mieć taki (jak piszesz) mydlany 85L II ze względu na ostrość przy pełnym otwarciu.
Zgoda, każdy ma jakieś swoje wybory, subiektywne odczucia .... itd.
A prawda obiektywna to wyniki rzetelnych testów
jp
wolę prawdziwe zdjęcia od testów :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
EF 50mm f/1,2 USM L to raczej "mydło" przy dużych otworach, dopiero od f/2,8 można nazwać ( przy dobrych chęciach) obiektywem L.
To cecha projektu (obiektywów) a nie (wadliwego) egzemplarza.
Znacznie lepiej (gdy chodzi o ostrość) prezentuje się w tym zakresie 50 f/1,4
sorry, ten typ tak ma
jp
No nie wiem. Miałem bardzo dobry egzemplarz 50/1.4, wielu było pod wrażeniem obrazka jaki generował. I tu jak na złość po zamianie na 50L ten drugi mu jakoś niczym nie ustępuje, więcej, w kilka aspektach jest wyraźnie lepszy. Ja raczej nie powiem, że ten typ tak ma.
Na optycznych, których nie darze zbytnią sympatią sprawa wygląda zgoła inaczej:
http://www.optyczne.pl/21.4-Test_obi...ć_obrazu.html
http://www.optyczne.pl/194.4-Test_ob...ć_obrazu.html
Komu wierzyć?
Proszę posiadaczy L-ki o wykonanie testu na karcie http://www.dphotojournal.com/focus-test-chart.pdf z minimalnej odległości ostrości i wykadrowanie . Chciałbym porównać obraz jaki dają różne egzemplarze tego samego obiektywu. Muszę ostatecznie zadecydować czy potrzebna jest pomoc serwisu.
Za zdjęcie z góry dziękuję.