Odp: Sugestie Canon 70D czy Canon 6D
Dzielę się doświadczeniami z pracy. Nie obchodzą mnie cyferki na kartce. Bardzo daleko mi do onanizmu sprzętowego. Liczy się dla mnie realna wartość użytkowa. Jak dla mnie to te aparaty mogą nawet ostrzyć za pomocą magii wudu, byle by robiły to jak najlepiej. Poza tym weź pod uwagę że ten sam układ af może być lepiej oprogramowany w 70d. 7d to już przecież leciwa puszka.
Stałem przed wyborem 70D, 7D, 6D - aparat miał być do tele na pokazy lotniczy, czyli liczył się przede wszystkim AF !
Wybrałem 70D bo: 6D za mało klatek i FF nie jest mi tu potrzebny, 7D odpadł gdyż w małych testach wyszło mi że lepiej i pewniej ten AF w 70D działa !
Do tego resztę czasu robię robaczki, kwiatki i ptaszki więc LV, uchylny ekranik i WiFi się przydają!
gdzie?
A ostatnio na działce w budce wykluły się małe wróbelki, to sobie ustawiłem aparat niedaleko przez WiFi się połączyłem z iPad i sobie wygodnie z daleka robiłem fotki !
efekt:
Tak że ciesze się z takiego wyboru, mimo że po 3 miesiącach małego użytkowania ( mam jeszcze 2 inne systemy ) aparat już leży w serwisie ! ;(
!
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
aparat już leży w serwisie !
Co mu dolega ?
Cytat:
70D, 7D, 6D - aparat miał być do tele na pokazy lotniczy
Przy FF brakowało by chyba także mm na długim końcu ?
Szerokie pole AF mydli, na pojedynczym jest ok i sie guma odkleiła ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
J.J.
Wybrałem 6D (zamiast 70D), okazało się, że APSc i FF mają taka samą GO, jednak w 6D rozmycie tła jest większe, a przez to jak dla mnie ładniejsze :)
Raczej jednak nie mają takiej samej GO :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Raczej jednak nie mają takiej samej GO :-)
Zrobiłem sobie teścik. 40D i 6d z obiektywem C100mm Macro L, ta sama skala odwzorowania. Wzrokowo, na linijce, to samo.
Nie będę tu wrzucał zdjęć z mojego prywatnego teściku, bo znając to forum, już widzę te posty o kącie, świetle, przykładowe równania, teorie względności, wpływ grawitacji itp :)
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
Znaczy, że 6d ingeruje w RAW?
No, na to mi wyglądają zdjęcia. Być może się mylę, ale tak to widzę i to mnie trochę ostudziło w zamiarze zakupu 6D na backup dla 5D3. Po prostu odszumić wolę sobie sam, jeśli już.
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
Szukam i szukam, masz jakiegoś linka z testem, który by to potwierdzał? Bardzo mnie ten temat zaciekawił. Kolega ma 5dmk3 i większych różnic w zdjęciach nie widzieliśmy, bo na filmie widać różnicę w szumie dosyć wyraźnie. 5d w końcu ma wyższą rozdzielczość wiec wydawało nam się logiczne że minimalnie bardziej szumi, tym bardziej, że oba jadą na tym samym procesorze i nie dzieli ich jakiś długi okres czasu.
A tutaj zobacz na zdjęciach posągu Lincolna wyższe ISO typu 12800 - link>>. To nie są jakieś dramatyczne różnice, ale wygląda na to, że "gładkość" jest osiągana kosztem utraty najdrobniejszych szczegółów.
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
7d to już przecież leciwa puszka.
Ale pierdoły. Zaraz zaczniecie pisać, że puszki starsze niż 3 lata nie robią zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
jas_rambo
Ale pierdoły. Zaraz zaczniecie pisać, że puszki starsze niż 3 lata nie robią zdjęć.
Żadne "pierdoły". Stwierdzenie faktu. W erze cyfry puszka, która ma niespełna pięć lat "młoda" nie jest ;). Z robieniem, bądź nie zdjęć nie ma to nic wspólnego.
Niektóre puszki canona są leciwe już w momencie premiery, większość puszek to dobrze odgrzany kotlet. to oczywiście ma swoje dobre i złe strony - brak parcia na zmianę ze strony klienta bo innowacyjność nowego produktu takiego parcia nie wymusza, firma w swoich produktach wprowadza zmiany metodą dwa kroki do przodu - trzy kroki do tyłu. W fotografii liczy się obraz a pod tym względem 7D jakiejś rewolucji nie wprowadziła więc po pięciu latach to staruszek jest.