ja mam ten sam problem, ale spokojnie, przymykaj go do 2.2 2.5 :), ja np na sesji poprasiłem o pozostanie w pozie i zrobiłem te same ujęcia na 1.8 ,a nóż wyjdą :)
Wersja do druku
ja mam ten sam problem, ale spokojnie, przymykaj go do 2.2 2.5 :), ja np na sesji poprasiłem o pozostanie w pozie i zrobiłem te same ujęcia na 1.8 ,a nóż wyjdą :)
Model stm tez wymusza to przymykanie?
Sent from my SM-G360F using Tapatalk
Model STM jest trche ostrzejszy poza centrum. II za to jest troche ostrzejsza w centrum. Mówię o moich egzemplarzach na 5d2. STM ma wolniejszy AF od II stąd może być bardziej precyzyjny, dodatkowo tubus mu tak nie lata co na otwartej przesłonie może mieć znaczenie.
Moja 50STM jest ostra w centrum, a rogi 5.6 już bardzo ostre. Nie jestem pewny czy II ma szybszy AF, ale może za krótko się nim bawiłem. STM IMO jest szybszy niż II. No i mordka mu się nie kręci więc można założyć filtr połówkę.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Kupiłem, ale na razie zrobiłem z 10 zdjęć, za mało by go oceniać jeszcze.
super, informuj nas o wszystkim
Czy to normalne że przy LV ostrzy na prawdę fajnie a już przez wizjer robi się dość kiepsko?
Nie mogę w tradycyjny sposób zrobić na prawdę ostrego zdjęcia, dzisiaj bawiłam się LV i różnica jest duża. Szkło podpięte do 5dmk3. Zastanawiam się poważnie czy nie zamienić tego obiektywu na cos innego bo LV dla mnie bardzo nie wygodne.
EDIT: 50mm f 1.4
Sprawdź czy nie zmieniłeś ustawienia małego pokrętła korekty dioptrii przy wizjerze, bo czasem jest taka błaha przyczyna ;)
Dzięki, spróbuje z kalibracją. Może to cos pomoże.
Tak, jako typowa blondynka też przez to przechodziłam jak w wizjerze wszystko było rozmazane, włącznie z parametrami i trochę mi zajęło znalezienie przyczyny :P
W zasadzie od samego początku nie było szału z ostrością, myślałam że to głównie przez brak umiejętności ale teraz mam wątpliwości bo na LV fotki bardzo fajne, nigdy wcześniej takich nie udało mi się zrobić z tym obiektywem.
Dziekuję za rady, dam znać czy cos po kalibracji się zmieniło.