Pierwsze fotki
Trzeba pamiętać o przymknięciu mocniejszym, gdy wchodzimy w zakres makro…
Wersja do druku
Pierwsze fotki
Trzeba pamiętać o przymknięciu mocniejszym, gdy wchodzimy w zakres makro…
pierwsze jest albo nietrafione albo jakieś poruszone?
Drugie trafione i całkiem ładne foto.
I na koniec jeszcze przykład współdziałania gibanego LCD na poziomie ziemi, dual pixela i STM (i bokeh też można sobie podziwiać ;):
:P
Tak przy okazji ukazał się chyba pierwszy test obiektywu Canon EF-M 11-22 mm STM. Trochę nie ten wątek, ale znowu mamy jakąś zagwozdkę. No bo z testu wynika, że to ultraszerokie szkiełko można spokojnie porównać do Canon EF 4/16-35 mm dla FF, a bije ono na głowę stary lens 4/17-40 mm oraz zrobiony ostatnio EF-S 3,5-5,6/10-18 mm.
Tutaj w porównaniu do 4/17-40, który wypada nędznie, a można sobie podstawić do porównania cokolwiek innego:
Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM Lens Image Quality
Wspomniany EF-S 10-18 mm przeznaczony do APS-C też się nie za bardzo umywa i wychodzi na to, że aby mieć świetny szerokokątny zoom, na dodatek niedrogi i zgrabny, to trzeba kupić kolejny korpus w jeszcze innym systemie, tj. Canon EOS M, a jeszcze lepiej M2. Do tego korpusu przynależniony kitowy obiektyw 18-55 STM też wypada w teście lepiej, niż niby taki sam zrobiony pod APS-C, a EF-S 55-250 można sobie dołączyć przez przejściówkę i mieć komplet świetnej, małej optyki na korpusie robiącym zdjęcia nieustępujące klasie półprofesjonalnej i konkurencyjnej dla sprzętu profi za ułamek ceny i wagi tegoż.
Ha! Ja już kiedyś o tym myślałem, szczególnie że używki Eosa M chodzą na Allegro za naprawdę śmieszne pieniądze. Ale widziałem go jako drugi aparat do turystyki żeby nie przepinać obiektywów. Ponieważ mam już 10-18STM to własnie jego podpiąłbym przez przejściówkę (oryginał Canona koszmarnie drogi ale są już równie dobre a o wiele tańsze produkty niezależnych producentów). Co prawda pierwszy Eos M słynie z powolnego AF ale na szerokim kącie i przy krajobrazie nie jest to wielka wada. Zaś do malej lustrzanki (aktualnie 1000D, może kiedyś 100D) miałbym podpiętego jakiegoś spacerzooma.
@jotes25 - rozumiem, że ten 55-250 STM był podpięty do Canona 70D? Na razie mam starszego ISII ale jestem coraz bardziej nastawiony na nową wersję. O 70D też myślę ale to dopiero na wiosnę.
to jak już o innych systemach i innych obiektywach, większość bezlusterkowców ma fajne nowo wymyślone konstrukcje obiektywów które miażdżą systemowe z lustra !
Np: miałem Sony nex 4 lata i wszystkie szkła systemowe, plus do tego wszystkie Samyangi i Zeisa.
Sone nex 50mm 1.8 OS bije na głowę wszystkie systemowe ( z lustra i zeisa ) a do tego jest jeszcze jedyną na świecie 50mm mającą stabilizację !
Tak że Canon EF-M 11-22 mm STM jest bardzo udaną konstrukcją i bije wszystko.
Co do Canona 70D pięknie działa ze szkłami STM ( posiadam 10-18 i 18-135 ) i odwrotnie, ze starszymi puszkami STM już nie takie fajne !
No nie przesadzajmy, ze STM ze starszymi puszkami nie takie fajne. Z moim stareńkim i prościutkim Canonem 1000D 10-18STM i 18-55STM współpracują doskonale!
Możliwe, że koledze chodziło o tryb LV i video.
Nooo, filmowania to Canonie 1000D nie ma w ogóle, więc się nie wypowiem Tryb LV jest i ostrzyć na kontrast się da choć trzeba mieć do tego cierpliwość. Ale dotyczy to wszystkich obiektywów, także z innym napędem niż STM. Korzystam sporadycznie z LV, ale obiektywy STM łapią ostrość szybko i celnie nawet w trudnych warunkach.