Związek ma taki sam, jak (hipotetyczne) lampy "Jaś Studio Flash" - jak zamówisz odpowiednio duża partię, to Chińczycy nadrukują Ci wszystko co zechcesz (to importer, od dobrych kilku lat na rynku).
Wersja do druku
Związek ma taki sam, jak (hipotetyczne) lampy "Jaś Studio Flash" - jak zamówisz odpowiednio duża partię, to Chińczycy nadrukują Ci wszystko co zechcesz (to importer, od dobrych kilku lat na rynku).
eska, ale czytałem też w zagranicznym teście tych YN622 (YongNuo YN-622C ETTL Trigger Review | FLASH HAVOC), że one właśnie wyzwalają lampy w LV (w sekcji "GREAT FEATURES"). Jednak jako pstrykacz niekomercyjny zanim dorzucę do 2000 PLN za lampy kolejne 360 na wyzwalacze, wolałbym mieć to sprawdzone ;-)
witam szukam taniego sposobu na wyzwolenie up300 w plenerze
Najtańszy jednokanałowy wyzwalacz radiowy chińskiej produkcji, na alle. bywają używane nawet od 40zł za zestaw (nadajnik+odbiornik).
Uprzedzając zastrzeżenia kolegów ("niepewny, sam błyska" itp): jeśli baterie (baterie, a nie akumulatory) są sprawne, a w pobliżu nie ma żadnego nadajnika radiowego (telefon jest nadajnikiem radiowym) to na typowych dystansach kilku metrów pewność wyzwalania jest bardzo zbliżona do 100%. Obrazowo: jeśli ktoś z telefonem w kieszeni oprze się o statyw na którym jest lampa i wyzwalacz, mogą być problemy, jak zacznie rozmawiać, wyzwalacz może "zacząć żyć swoim życiem". Jeśli się odsunie na 1m, problemów nie zaobserwowano.
Chyba, że potrzebujesz synchro z krótkimi czasami, to już nie będzie tanie.
a zasilanie w plenerze jak najtaniej ;)
np. dobrej jakosci przetwornica z zasilaniem z samochodu
odgrzebuję temat, otóż posiadam dwie lampy quantuum move 300 i wyzwalacze tej samej firmy. Niestety tak jak bylo tu wspomniane wcześniej w trybie live view lampy nie wyzwalają się. Czy ktoś doszedł może do tego jak i czym wyzwolić lampy w trybie lv ? Muszę robić zdjęcia swojej twarzy i nie wiem jak obejść ten problem :(
dodam jeszcze, że kabel synchro dołączony do lamp nie wchodzi do mojego aparatu - canon 650d
Masz dokładnie ten sam problem, który miałem ja. Otóż Canon nie odpali lampy w trybie LV, jeśli na sankach nie zobaczy sprzętu z obsługą E-TTL. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z działaniem E-TTL w lampie Quantuum, chodzi tylko o relację body - sprzęt na sankach. Ja obszedłem ten problem kupując zestaw: to + 1 szt. tego. To drugie urządzenie ma wyjście na przewód synchro, który po podłączeniu do lampy - wyzwala ją. Co ciekawe, da się tym też zrobić zdjęcie z krótszym czasem synchronizacji niż 1/200s, służy do tego specjalny tryb Super Sync. Oprócz takiego zastosowania powyższy zestaw idealnie pracuje mi z systemówką 430EX włożoną do tego, dzięki czemu bardzo łatwo doświetlam portrety w plenerze :)