Zrób crop.
Wersja do druku
Zrób crop.
Ee... Cropy mozna podrabiac ;)
Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Mam pchać 30Mb 6kB na sekundę HAHA. To nie dla mnie
Wiedzialem ze znajdziesz cos anty... Zawsze tak jest. Jak by to bylo cos wiarygodnego i nie bal bys sie tego pokazac to i 600 bodow by cie nie powstrzymalo.
Jak ktoś ma ochotę pisać posty bez sensu to: http://canon-board.info/showthread.php?t=9346
Witam!
Wrocilem z testow. Na razie nie ogladalem dokladnie ale juz widac ze L to L i nikt juz wiecej mi nie powie ze nie L to L albo prawie L :-) (chyba ze sie trafi na wyjatkowo wyjatkowy egzemplarz). 28-135 na 28mm jest z 5D nie do przyjecia i to nawet po przymknieciu, na przyslnie 4,5 jeszcze winietuje i ostry jest tylko srodek kadru a reszta to mydelko niestety. Sam pewny tych testow nie jestem bo na innym zdjęciu gdzie aparat byl na statywie nie bylo wcale az tak zle , wiec moze zdjecie lekko poruszone ale przy IS wlaczonym i 1/40 na ogniskowej 28mm powinno byc raczej ostro. Na ogniskowych 40 i wyzszych a takze co dziwne 135 bylo juz w miare OK i o ile nie znecamy sie na obrazach 1:1 to mozna uzywac i nie myslec ze cos jest nie tak.
17-40 inna bajka w miare ostro od pelnej dziury (tylko samiutkie rogi gdzies okolo 100pikseli to zupelne mydlo) i winiety nawet wielkiej nie ma choc na pelnej dziurze jednak ja widac. Po przymknieciu do f8 bajka :-).
Sprawdzilem tez 50 1:1,8 MkII (plastic fantastic) tak dla zabawy, ale tutaj maly szok, oczywisice na 1.8 lekkie mydelko ale rowne na calym kadrze i lekka winieta. Po przykmnieciu do 5,6 brzytewka jak dla mnie i brak wieniety. Bylem w szoku bo slyszalem i myslalem ze to bedzie calkowita porazka.
Biorac pod uwage powyzsze to mocno sie bede zastanawial bojednak wymiana 28-135 mnie nie minie szybciej niz myslalem. Chyba ze przez jakis czas do 40mm uzywal bede 17-40 a powyzej 40 : 28-135IS. Tylko ze wtedy to juz jak na cropie trza zmieniac szkielka co chwile :-). W kazdym razie jest nad czym myslec.
Sam 5D bajka i nic dodac nic ujac. Ergonomia, wielkosc, wizjer wszystko takie jakie ma byc!
Pozdrawiam
Paweł
PS
Dzisiaj tj. w sobote o 9 rano bylem z dzieckiem w szkolce plywania w aquaparku w Krakowie, byl tam tez pewien Pan z 5D z podpietym gripem. Odwazny byl bo biegal z tym aparatem po szyje w wodzie i robil dzieciakowi zdjecia. Jezeli ten ktos jest na tym forum to prosze o kontakt, bo chetnie bym te fotki ogladnal.
A ten dzieciak nie spalił sie tam ze wstydu że mu ociec taką wieś odstawia?Cytat:
Zamieszczone przez Paweł Grabowski
Tytus, dzieciaki maja po 4 - 10 miesiecy wiec chyba wies to taka nie jest. Szkolka to duzo powiedziane , poprostu dzieci oswajaja sie z woda i z obcymi ludzmi i dziecmi. Sam bym pofocil troche na pamiatke :-).
Pozdrowki
Tez mialem podobne odczucia gdy "testowalem" swoj 17-40/4L ze sklepowym 5D.Cytat:
A niby dlaczego mialo byc zle? Ja akurat bym sie spodziewal ze ze wszystkich przetestowanych przez Ciebie obiektywow ten bedzie najlepszy. W koncu stalka to stalka, szczegolnie w tym zakresie ogniskowych.Cytat:
Dlatego ja juz wiem ze moim podstawowym 'spacerzoomem' na pelnej klatce bedzie... 50/1.4
No i tu bym sie klocil. Wszystko jest OK oprocz tej ergonomii. Do idealu daleko ale da rade sie przyzwyczaic bo taki sam brak ergonomii mam w 10D, 20D, 30D...Cytat:
Ja chce osobne pokretlo do miany ISO ze wskazaniem tej zmiany na wyswietlaczu, osobny przycisk bracketingu ekspozycji (wciskamy i kolkiem obok spustu zmieniamy wartosc bracketingu) i osobny przycisk MLU. Jak minimum to sie pojawi to wtedy bedziemy mowic o ergonomii.
tak czy i inaczej wydaje mi się, że to przesada, no ale może to ja jakiś dziwny jestem...choć z zasady im starsi rodzice tym częściej przerysowane podejście do dzieci się zdarza...Cytat:
FONEM, fonem go trzeba było focić! ;)Cytat:
spox, oby dzieciak pływać się nauczył :p