Odp: [marta_k] Moje małe początki
Nie doszukuj się problemów, Twoje szkło jest ok. Po prostu AF w tych obiektywach (nawet w droższym f1.4!!!) ma dość sporą "bezwładność" co przy zdjęciach robionych z tak bliska i maksymalnie otwartej przysłonie dość często spowoduje nie trafienie tam gdzie chciałaś. Ze zdjęcia kartki wynika że jest wszystko ok - pamiętaj również że głębia ostrości nie rozkłada się równo na przód i tył od obiektu na który ostrzyłaś. Zwykle 2/3 przed i 1/3 za punktem ostrzenia jest w głębi ostrości (i tak ma być! po co Ci ostre plecy fotografowanego obiektu ;-))
Cytat:
Zamieszczone przez
haze
Zwykle 2/3 przed i 1/3 za punktem ostrzenia jest w głębi ostrości (i tak ma być! po co Ci ostre plecy fotografowanego obiektu ;-))
Na odwrót: przed obiektem jest mniej, a za obiektem więcej.
Uff to dobrze, bo już myślałam, że jednak coś z nim nie tak. Dobrze, że to Wam pokazałam ;) Dzięki ;)
Jeśli masz problem z trafieniem, przymknij obiektyw o pół działki, będzie łatwiej. Co prawda uzyskasz większą głębie, ale na początek efekt i tak powinien być dla Ciebie zadowalający.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Na odwrót: przed obiektem jest mniej, a za obiektem więcej.
Prawda! :) pomyliłem :oops:
Przymknij obiektyw tak jak radzą koledzy, tak naprawdę dużo więcej zależy od odległości od obiektu i użytej ogniskowej niż od otwarcia przysłony jeśli chcesz uzyskać bokeh na zdjęciach. Przy fotografii całej postaci i 50mm na cropie nawet na f1.8 cięzko coś ładnego z tła zrobić, ale w zdjęciach jakie często robisz (od pasa w górę) wystarczy spokojnie jakieś f3.5 czy f4 dla ładnego bokehu w tle ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marta_k
No nieźle - zdjęcia tablic w galerii - tego chyba jeszcze nie było :lol:.
powinnaś była wysłać swoje zdjęcia do jakiejś galerii, a nie tu
teraz ff, za chwilę inne "nieszczęście" - tak się zaczyna odchodzenie od radosnego fotografowania i popadanie o obłęd sprzętowy
Przepraszam za to zamieszanie, koledzy mnie trochę zmartwili, że coś może być nie tak z samym sprzętem;) Pewnie macie rację, niepotrzebnie panikuję ;D
A więc, żeby nie było, że odchodzę od swojej galerii, wstawię zdjęcie ;)
37.
Ojjj, aż wstyd, że tyle czasu mnie tu nie było. Sesja na studiach pochłonęła mnie zupełnie i niestety nie miałam czasu na swój ukochany aparat.. :( Ale na szczęście już po wszystkim! :) Wracam do gry i staram się dalej:D
38.
Korzystając z wolnego czasu wrzucę coś świeżego z wczorajszej sesji :)
39.