Odp: 70-200 f4 L czy nowe body?
Cytat:
Zamieszczone przez
niantic
(...)Ponoć tamron 70-300 vc usd jest świetny jeśli idzie o stosunek jakości do ceny..plus VC jest aż nienormalnie dobre (...)
Tamron jest super, mam i potwierdzam. Też się się swego czasu zastanwiałem na C 70-200 f 4 bez IS i nagle pojawił się Tamron, kupiłem i nie żałuję. Zresztą tu mozesz poczytać o Tamim
http://www.canon-board.info/testy-sp...4-5-6-a-68731/
http://www.canon-board.info/dla-pocz...5-250-a-89875/
http://www.canon-board.info/obiektyw...0-300-a-86166/
Rozumiem...cóż dzięki za info
Właśnie przez to, że nie mam za dużo pieniędzy decyzja jest dla mnie istotna jak cholera.
No nic...zobaczymy - znając mnie pewnie zaryzykuję i kupię L bez is;p choć Tamron również jest bardzo kuszący-jakość może nie jak L ale przecież dobra i posiada super VC + 100mm więcej...(mało tego cena jest powalająca dokładając trochę można by od biedy kupić nawet jakieś używane nie głupie body) -okaże się z czasem
Wg mnie wybór między C 70-200 f 4 bez IS a T 70-300 VC USD jest prposty - TAMRON.
f4 a f5.6 to nie jest jakaś mega różnica EV, a wg mnie IS (VC) przy tele baaaardzo pomaga, szczególnie na dłuższych ogniskowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wg mnie wybór między C 70-200 f 4 bez IS a T 70-300 VC USD jest prposty - TAMRON.
f4 a f5.6 to nie jest jakaś mega różnica EV, a wg mnie IS (VC) przy tele baaaardzo pomaga, szczególnie na dłuższych ogniskowych.
różnica pomiędzy 4 a 5.6 jest dokładnie dwukrotna (dwa razy więcej światła)
czyli taka sama jak pomiędzy 2.8 a 4 czy 5.6 a 8
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Bolek02, podpowiedz mi przy tej okazji bo sam jestem "w rozterce"...
Widzę, że masz interesujące mnie w ostatnim czasie szkło 70-200. Czytałem o nim już wiele i tu i tam...
Pomijając "przydatność" IS czytałem, że z IS-em szkła są po prostu lepsiejsze (w sensie mają lepszą optykę, są ostrzejsze), wiesz coś na ten temat ?
Zgadzasz się z tym ?
Jak zauważyłeś mam szkło bez IS. Świadomy wybór ze względu na wagę zestawu i z moim 5D2 przy foceniu krajobrazu i architektury IS mi nie jest potrzebny, wręcz na bliskie odległości czasami by przeszkadzał.
Używałem kiedyś zapożyczonego szkła z IS-em i nie widzę specjalnie potrzeby jego zakupu. Moje szkło jest całkiem fajne, ostre jak brzytwa i jestem zadowolony.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
różnica pomiędzy 4 a 5.6 jest dokładnie dwukrotna (dwa razy więcej światła)
czyli taka sama jak pomiędzy 2.8 a 4 czy 5.6 a 8
Doprecyzowując: 1 EV :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Doprecyzowując: 1 EV :)
"dwa razy więcej światła" lepiej przemawia do wyobraźni niż 1EV a jest równie precyzyjne
Cytat:
"dwa razy więcej światła" lepiej przemawia do wyobraźni niż 1EV a jest równie precyzyjne
Łatwiej jest 1EV czyli jedna działka, niż dwa razy więcej. Dwa to jeszcze łatwo, ale 4 i 8 już trudniej. :)
Dwa razy więcej światła pozwala się lepiej poczuć, że mam coś dwa razy lepsze. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
(...)Dwa razy więcej światła pozwala się lepiej poczuć, że mam coś dwa razy lepsze. :)
Taki chłyt materkingowy ;)
Różne osoby róznie wolą sobie to obrazwać, ja osobiście wolę parametr EV, wydaje się on bardziej "uniwersalny".
Cóż kolejny dzień testowałem IS.
Zdjęcia z ręki / ogniskowa 250-czasy 50/100/200/+ więcej.. stabilizacja oczywiście rozgrzewana itp
Właściwie to śmiać mi się z tego IS chce... owszem czasy około 50/60 bez IS są badzo ciężkie do utrzymania podczas gdy ze stabilizacją ON poprostu wychodzą... ale czasy typu plus minus 200 wychodzą albo i nie - niezależnie od IS... właściwie nie ma to już znaczenia - z IS czy też nie zdarzają się fotki ostre albo nie...w takim razie po cholere mi to? za co tu płacić? filmów i tak nie kręcę, a nocnych zdjęć nie klikam.
za 2300-2500 można kupić 70-200 f4 nówka lub za 2700 tamrona 2.8 (wtedy IS wogóle traci sens) ...
Jak dla mnie to przereklamowana ta IS albo moja jest zepsuta :)