Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Też mi się tak przypomina.
Namieszaliście mi w głowie tym postem, bo teraz właśnie się szykuję na sprzedanie mojego 5d1 i 24-105 i na kupno 5d2 używanego i tak się zastanawiam czy mi starczy i ile musiałbym dołożyć do nowego 5d2. Rozważam też możliwość kupna 6d.
1500zł trzeba dołożyć do nowej 5dmk2 - tyle co nic, w proporcji do używanych które mają średnio po 3/4lata i przeważnie chodzą po 5000zł:)
mnie się jeszcze bardziej pomieszało gdy zobaczyłem Nikona D600 w cenie 6200zł :) Teraz straciłem całkowicie sens kupowania używanego 5dmk2 jedyne co się gryzie z tym nikosiem to że mam Sigme 85 w ratach na Canona i teraz sprzedać obiektyw i płacić raty, ech :)
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
1500zł trzeba dołożyć do nowej 5dmk2 - tyle co nic, w proporcji do używanych które mają średnio po 3/4lata i przeważnie chodzą po 5000zł:)
mnie się jeszcze bardziej pomieszało gdy zobaczyłem Nikona D600 w cenie 6200zł :) Teraz straciłem całkowicie sens kupowania używanego 5dmk2 jedyne co się gryzie z tym nikosiem to że mam
Sigme 85 w ratach na Canona i teraz sprzedać obiektyw i płacić raty, ech :)
Mi się nie chce robić przesiadki bo na każdej przesiadce się raczej traci więc nikona nie biorę pod uwagę. Chodzi mi po głowie 6d za 6,5 tys. Bodziak nowszy lepszy af i bajerów trochę więcej. Ale 5d2 to 5d2 i nie chciałbym zbytnio dokładać do sprzętu dlatego chyba będzie 5d2. Tylko raczej nowy niż uzywka.
używka MKII jest nieopłacalna zupełnie chyba że sie trafi na gwarancji z niskim przebiegiem nie zurzyty mocno za 4K
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
używka MKII jest nieopłacalna zupełnie chyba że sie trafi na gwarancji z niskim przebiegiem nie zurzyty mocno za 4K
To już w sumie troszkę przesada, ale z drugiej strony, ostatnio obserwuje aukcje te na granicy 5tyś i widzę że małe zainteresowanie bo potrafią być wystawione kilka razy te same body i nikt nie kupuję... zatem nie tylko ja mam taki tok myślenia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
trochę offtop ale mam szybkie pytanie:
co jest potrzebne przy gwarancji na 100tys klapnięć przy 5d classic po upływie gwarancji?
sama karta gwarancyjna? czy karta i potwierdzenie zakupu? czy moze samo potwierdzenie zakupu?
Karta gwarancyjna nie jest potrzebna ani dowód zakupu. Wystarczy oddać sprzęt do autoryzowanego serwisu - sprawdzą przebieg i naprawią nieodpłatnie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Na to raczej nie licz - w tej cenie nie kupisz body na gwarancji z niskim przebiegiem .
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Ciekawy jestem czy jeśli ty wystawiłbyś się ze swoim 5d1 to oddasz je za 1000zł ? Bo skoro oczekujesz 5d2 na gwarancji z niskim przebiegiem za 4000 to 1000 zł za twój to chyba racjonalna cena w takim razie.
Kurcze nie złapaliście ironi. Przecież napisałem że takowy zakup jest nieopłacalny a te 4 tyś to wyssany z palca aburd więc bez spiny Panowie.
horak - ja nie sprzedaję swojego aparatu z którego jestem zadowolony :)
Ja nie wiem czy nie przejść na Nikona. Temat jest taki że kupiłem nowego Canona 5d Mark II około 3 miesiące temu (za około 9 tys). Gdybym go sprzedawał nie chciałbym mniej niż 7 tys bo aparatem zrobiłem maksymalnie 10 tys zdjęć. Trudna decyzja bo jeśli bym sprzedawał to cały zestaw. Jak myślicie ile wziąć za Canona 5D mark I (3 latek), Canona 5D mark II (3 miesiące), Lampa Canon 580 EX II (prawie nie używana - stałoogniskowe obiektywy), Obiektyw Canon 15 mm Fisheye (około 2 lata ma), Canon 50 mm 1,4 (około 1 roku ma), Canon 35 2,0 (max półroczny), Canon 85 mm 1,8 (max półroczny), Canon 100 mm 2,8 Marko (około 2 miesiące), do tego filtry na obiektywy, torba canona. Na jaką kwotę to wycenić? od razu mówię że jedynie myślę nad zmianą systemu ale to nic pewnego :) Canon niby fajne robi zdjęcia - wszystkie na stronie mojej Pkt 8 regulaminu forum ale coś mnie kręci na nikona :)
Będziesz miał problem ze sprzedaniem tego jako całości, bo nie wszyscy będa chcieli miec te szkiełka :) A 7 tys za MKII nie dostaniesz nigdy bo nowe chodzą po 6400 :D