Heh, optymistą jesteś... Mogę przyjąć, że bedzie wyższa emerytura, a dzieci bym w to nie mieszał.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Takich ludzi będzie bardzo wielu. Pamiętaj, że to ludzie wychowani przez socjalizm. Potrafiłbyś któremuś powiedzieć: za dwa miechy braknie Ci kasy i nie dostaniesz jej od nikogo, kop sobie dołek? Bo ja nie... Nie można doprowadzić do sytuacji, gdzie w imię dobra wielu dostaje w tyłek niewielu.Cytat:
to, że mały procent osób cierpi, ale za to reszta będzie miała dobrze nie ma najmniejszego znaczenia.
Dokładnie tak. A jak myślisz, ile z zebranej przez Caritas (świadomie przemilczam WOŚP) zostaje w organizacji? I żeby nie było nieporozumień (jakie co roku są przy WOŚP) - wg mnie organizacja może zabierać choćby i 80% - ale zawsze 20% dostanie potrzebujący.Cytat:
Tylko, że innych studni nie da się zignorować. Dlaczego pieniądze przeznaczyć akurat na emerytów, a nie na przebranżowienie górników, dopłaty do płac pielęgniarek, lekarzy czy nauczycieli? Nie da się ignorować innych studni i wkładać kasy w tylko jedną. Kto zadecyduje w którą? Nikt.Cytat:
Wg mnie mylisz się, mamy inne recepty. IMHO właśnie najlepiej byłoby zacząć odkładać już w wieku 20 lat (jakoś nie daję rady;)). Tyle, że odkładać=inwestować w sprawdzone i pewne rzeczy (lub mniej pewne, ale bardziej dochodowe). Inwestować i zarobioną kasę tylko inwestować. Nie dotykać przed emeryturą.Cytat:
Absolutnie się z tym nie zgadzam. Z wielu powodów. Liczenie na potomstwo (które nie wiadomo, jak sobie w życiu poradzi) jest conajmniej niepoprawnym optymizmem. Ponadto nie zgadzam się, żeby zakładać, że na starość mają mnie dzieci utrzymywać. Dzieci powinny chcieć się mną opiekować. _chcieć_ a nie mieć tego narzuconego. I w tym tkwi istota wychowania. Inaczej to nie wychowanie człowieka, a robolka utrzymującego staruszka na starość.Cytat:
Proste. Nie da się z powodu systemu. Z powodu kosztów życia, podatków, ZUS'u. Tego gros Ukrainców, Wietnamczyków czy Białorusinów nie ponosi. Przyjeżdża na pewien okres czasu, żyje pod psem, ciuła grosz i wraca. Dokładnie, jak większość Polaków w Angli, Irlandii czy USA.Cytat:
I fakt, część emigrujących ludzi została na obczyźnie, uczciwie się dorobili dużych/wielkich pieniędzy. Ale jaka część? Promil?
To nie były niezasłużenie otrzymane pieniądze, wręcz przeciwnie, umowa była bardzo klarowna. Zgadzam się - nie mogło wyjść. Górnikom należało umożliwić znalezienie pracy i przekwalifikowanie się - ale łatwiej było dać kasę, bo to pierwsze jest praktycznie niewykonalne. I ot, górnik się sam skrzywdził biorąc kasę, rezygnując z pracy. Brakuje pomysłu, co zrobić z tą grupą.Cytat:
Owszem, wszystkie te zjawiska powinny nastąpić. Ale żadne natychmiast. Ani emerytura nie wzrośnie natychmiast, ceny leków będą trzymane na wysokim poziomie dokąd tylko będzie się dało - a jeżeli będzie większy popyt na leki (bo emerytury wyższe), to wątpię w duży spadek cen... Pojawi się deflacja, ale nie od razu. Wystarczy, że to wszystko zajmie rok, dwa - większość osób dziś żyjących z niby-emerytur nie będzie miała możliwości "poczekamy-przeczekamy".Cytat:
Tomku, czas chyba skończyć tego offtopa, przyszłość widzimy jedną, tylko różne drogi do niej. Też bym chciał radykalne postępowanie przy zmianie podstaw państwa, a nie głaskanie się nawzajem, ale tak się po prostu nie da. Nie dziś.