No tak, tylko kupując CS6 masz ten sam problem, bo będzie moduł CR w wersji 7.0.1 w standardzie i tak samo trzeba będzie użyć aktualizacji do nowej wersji.
Wersja do druku
No tak, tylko kupując CS6 masz ten sam problem, bo będzie moduł CR w wersji 7.0.1 w standardzie i tak samo trzeba będzie użyć aktualizacji do nowej wersji.
Ale na CS6 działa normalnie ACR 8.7.1. Generalnie jednak trzeba zwrócić uwagę na to, że upgrade Photoshopa tylko odwlecze nieuniknione, tj. po zakupie nowego aparatu sytuacja się powtórzy.
Trzeba sobie przekalkulować we własnym zakresie co bardziej się opłaci - subskrypcja PS CC czy zakup i późniejsze upgrady Lightrooma.
Masz rację, sytuacja będzie się powtarzać, jeśli w planie jest zakup nowych puszek. Jednak zakup i korzystanie z Lightrooma to nie to samo :(
No widzisz, to już wiem dlaczego Canon do nowych puszek dorzuca od razu Lightrooma. Dla tych co lubią jest po problemie :)
Co wymiana puszki, to nowe oprogramowanie. Kupilem 6D i musialem przejsc na Ps 6. Camera Raw dla mnie jest najlepszy.
Odkopuję temat
Bardzo proszę o pomoc.
Zdjęcie RAW zrobione 6D nie otwiera się w moim photoshop-ie CS5
Zamieszczone w tym temacie propozycje nie zadziałały. Nie pomogła również łatka bezpośrednio ze strony canona. Zdjęcia RAW zrobione moim starym 5D cały czas się otwierają (wiem już, że to kwestia nowszej wersji RAW).
Nie próbowałem tylko konwerterów bo chciał bym bardzo móc bezpośrednio otwierać w Photoshopie - tak mi po prostu będzie wygodniej.
Mam pełną i oryginalną wersję CS5 wiem, że zainstalowanie nowszej wersji Photoshop-a rozwiązuje problem ale nie chciał bym teraz mieć takich wydatków jak wiem, że może wystarczy jakaś "łatka".
Był bym bardzo wdzięczny za podanie l\lub odświeżenie linka do czegoś co zadziała lub chociaż naprowadzenie mnie na trop czego mam szukać :(
Czy zadziała jakaś łatka to nie wiem. Według Adobe musisz mieć CS6
Poczytaj tutaj:
https://helpx.adobe.com/pl/camera-ra...d-cameras.html
a potem tutaj:
https://helpx.adobe.com/pl/camera-ra...lications.html
Dzięki za szybką odpowiedź.
No własnie tak jak pisałem wiem, że nowsza wersja załatwi sprawę ale... wiecie o co chodzi. Mam oryginał cs5 i chciał bym, żeby tak zostało tym bardziej, że kosztował nie mało (że tak zarymuję). :( :( :(