Odp: Canon EF 35mm f/2 IS USM VS. Canon EF 50mm f/1.4
W pierwszym zdaniu poprzedniego posta proszę o wykreślenie wyrazu "nie". Zmienia to sens zdania, a edytować się już nie da :) Z sigmą 35/1,4 nie porównywałem. Z pełną premedytacją. Wybaczcie, ale wolę poświęcić trochę światła dla pewnego , bezstresowego działania AF. Powiem Wam krótko... Szkło zamówione z "cyfrowych:, nie wybierane z kilku egzemplarzy, prawdopodobnie jedyny dostępny w magazynie egzemplarz i... ZNÓW SIĘ UDAŁO :) . Trafia w punkt, bez pudła, bez mikroregulacji AF, na pełnej dziurze, na pełnej klatce. Odkąd związałem się lata temu z canonem używam wyłącznie optyki firmowej i jakoś ta taktyka się sprawdza. Odstąpiłem od tej zasady dwukrotnie: Tokina 28-70 2.8 PRO SV (było naprawdę nieźle) i Tokina 17-35 3.5-4.5 (najgorszy obiektyw z jakim się spotkałem podczas ponad 20-letniej przygody z fotografią). Gdyby ktoś pytał o porównanie z canonem 35/1,4 L to również z premedytacją pominąłem to szkło. Ze względu na cenę. Jako świadomy fotografik, ale jednocześnie amator uznałem, że wydatek 2049zł (minus voucher 240zł) jest w moim przypadku jako tako dopuszczalny. Wywalenie dużo większej kwoty na eLę jakoś do mnie nie przemówiło. Patrząc na moje obecne podejście do fotografowania obawiam się, że z całej mojej szklarni w użytkowaniu będą tylko dwa obiektywy: 35/2.0 IS na 5D2 i 22/2.0 na EOSie M.
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Odgrzeję temat nie ze względu na swój ostatni zakup. Otóż tydzień temu zakupiłem canona 35/2.0 IS. Jestem PRZEZADWOLONY. Pierwszy kontakt może nie jest jakiś hurraoptymistyczny. Pomimo, że obiektyw jest solidny to do materiałów z jakich są wykonane moje eL-ki jednak jest tu trochę daleko. Wielkość tego obiektywu widać dopiero po podpięciu pod puszkę (u mnie 5D2). Obraz jest świetny. Obawiam się, że nieprędko odepnę ten obiektyw. Ostrość, sposób rozmycia tła i kąt widzenia pasujący dokładnie do moich potrzeb. Jest miodnie :)
Od ponad dwóch lat mam 35/2 IS chwale go wszędzie gdzie się da, to świetny słoik z pewnym AF, ostrością ustępuje Sigmie 35 ART za to jest celny, szybszy i pewny. Sigmę miałem na kilku zleceniach obrazek ma rewelacyjny ale AF z moim 6d i 5d mkII niestety kulał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Yaru
Od ponad dwóch lat mam 35/2 IS chwale go wszędzie gdzie się da, to świetny słoik z pewnym AF, ostrością ustępuje Sigmie 35 ART za to jest celny, szybszy i pewny. Sigmę miałem na kilku zleceniach obrazek ma rewelacyjny ale AF z moim 6d i 5d mkII niestety kulał.
Mógłbyś podesłać jakieś sample na 2.0?
Mam również 35 2,0 is i nie zamieniłbym na c 28 mm a 50 mm f1,4 to inna bajka inna ogniskowa i zupełnie inne szkło. 35 mm to bdb ogniskowa czasem trochę wąsko (FF) ale generalnie lepiej jak 28 mm jak już to wtedy 24 mm 1,4 L :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Luziq
Zastanawiam się nad zamianą 28 ze względu na to, że nie zadowala mnie jakość obrazka no i jakoś nie czuje tej ogniskowej. Jest takie nijakie to szkło.
To tylko Twoja subiektywna opinia, że nijakie, bo utartym zwyczjem jest albo 35 albo 24. A mi właśnie idealnie pasuje 28. Na pewno wolałbym dobre 28mm niż np. zoom 1.46x :roll: jak Sigma 24-35mm. Np. taki Otus 28mm/1.48-) chociaż niestety waga super ciężka. (Cena akceptowalna, bo nie mam w planach zakupu na razie :p)
Albo Leica Q z przyspawanym 28/1.7 .
Natomiast co do jakości optycznej C28/1.8 wiadomo, że poza centrum nie jest super ostry na pełnej dziurze, ale mi chyba bardziej przeszkadza wielka koma. Stary 35/2 chyba ma sporo gorsze rogi.
Według tego testu stara obiektyw ef 35 f/2 tez jest niczego sobie.
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Według
tego testu stara obiektyw ef 35 f/2 tez jest niczego sobie.
No tak jak mówię wyżej, "pretty awful in the corners" a poza tym niczego sobie. Zwykle narzeka się na rogi 28/1.8, ale nic chyba nie bije rozmazania rogów starego 35/2, co potwierdzają podane liczby rozdzielczości.
Duży jest rozrzut jakościowy obiektywu 35mm 2 IS? W pobliskich sklepach nie mają ani jeden sztuki i nie chcą sprowadzić kilku, nawet w cyfrowe.pl. Pozostaje mi liczyć chyba na farta podczas zamawiania
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Wątpię aby był duży rozrzut jakościowy tego szkła. Zamów sobie przez internet. Jeśli coś będzie nie tak to zawsze będziesz mógł zwrócić w ciągu kilku dni. W sklepie i tak dużo nie sprawdzisz. Swoją drogą dziwne, że cyfrowe nie chce sprowadzić dwóch sztuk.
Cytat:
Zamieszczone przez
Luziq
Duży jest rozrzut jakościowy obiektywu 35mm 2 IS? W pobliskich sklepach nie mają ani jeden sztuki i nie chcą sprowadzić kilku, nawet w cyfrowe.pl. Pozostaje mi liczyć chyba na farta podczas zamawiania
"Zamieszczone przez Luziq
Cytat:
Zamieszczone przez
Luziq
Kupiłem 35mm 2 IS w sklepie w Krakowie na chybił pod 6D. Zero problemów. Bez mikroregulacji się obeszło.