Odp: Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 nowość!
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ja nie "mam", ja testuję. W sprzedaży za miesiąc z okładem.
Dalej nie mówisz, którą wersję :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Tutaj różnice subtelne, na korzyść Sonnara.
Rzeczywiście można odnieść takie wrażenie, ale czy nie jest to spowodowane zmianą światła?
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Dalej nie pochwaliłeś się, czy masz wersję ZE czy ZF.2 :-)
Foty są z 6D, to chyba ZE :confused:
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Tajemnica :P
Czyli ZF.2 :-) Cholernie deficytowy towar ta wersja ZE, chociaż już widziałem jakieś sample ponoć z modelu dla Canona właśnie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Foty są z 6D, to chyba ZE :confused:
Po tym jak wygląda EXIF to raczej wydaje mi się, że ZF.2 z przejściówką i być może małe majstrowanie w pliku. Zeissy powinny się identyfikować w pełni, a tu jest tylko ogniskowa.
Obejrzałem jeszcze raz, uważnie, i jeśli miałbym ponownie obstawić konia, to powiedziałbym, że jest to Apo Sonnar 135 w wersji ZE, ale przedprodukcyjnej (być może tej samej, która opisywana była jako testowana na targach). Sample jakie znalazłem w sieci gdzie indziej w nieco inny sposób identyfikują ten obiektyw w EXIF-ie.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Po tym jak wygląda EXIF to raczej wydaje mi się, że ZF.2 z przejściówką i być może małe majstrowanie w pliku. Zeissy powinny się identyfikować w pełni, a tu jest tylko ogniskowa.
Fakt, w EXIFie pokazuje się coś takiego: Canon EF 35-80mm F4-5.6 :?
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Tutaj różnice subtelne, na korzyść Sonnara.
Powiedziałbym, że w kontraście to nie takie subtelne jednak. A w ostrości to nawet ciężko stwierdzić, bo kontrast znacznie wpływa na odbiór.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Powiedziałbym, że w kontraście to nie takie subtelne jednak. A w ostrości to nawet ciężko stwierdzić, bo kontrast znacznie wpływa na odbiór.
Ja w zestawieniu dostrzegłem wzdłużne aberracje w elce, które bez tego porównania są naprawdę mało widoczne :-)
8000 pln za manualne 135mm ze swiatlem 2.0 ... ;]
wprost umieram z ciekawosci, czy Sigma wypusci tego zapowiadanego 135/1.8 OS z serii A
jak bedzie tak udany jak Sigma 35/1.4 to naprawde trzeba byc fanatycznym fanbojem firmy CZ, zeby kupic tytulowe szklo :)
Pewnie wypuści zuma 135-200/1.8 ;-)