Odp: Rosyjskie obiektywy do 5D który ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariuszwawa
Ostatnio trochę przeglądałem galerię fotografów i napotkałem sporo zdjęć wykonanych manualnymi ruskimi obiektywami, nie ukrywam że zdjęcia wyglądały interesująco. Postanowiłem trochę po eksperymentować tylko nie bardzo wiem które obiektywy nadają się pod pełną klatkę a dodatkowo które są godne polecenia czyli mają fajną plastykę obrazu i dodatkowo fajny bokeh. Proszę o uwagi i spostrzeżenia może ktoś posiada takie obiektywy i może je polecić.
Uważaj lepiej na M42 i 5D bo ubijesz lustro o wewnętrzny pierścień obiektywu. Lepiej skorzystaj z Contaxa, albo Mamiya 645
Odgrzeję kotlecika. Czy Helios 44M-4 58/2 haczy o lustro w 5D, czy nie ? Boję się zaryzykować.
Nakrecasz przejsciowke, ostrzysz w kierunku nieskonczonosci i patrzysz czy ****/tylna soczewka wylazi poza przejsciowke. Jesli wystaje ze 2mm lub wiecej to bym nie ryzykowal, jesli jest na rowni to nie haczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Odgrzeję kotlecika. Czy Helios 44M-4 58/2 haczy o lustro w 5D, czy nie ? Boję się zaryzykować.
Najlepiej sprawdzić samemu, tu sprawdzałeś Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D DSLR ?
ja sprawdzałem- haczy, niby nic się nie stało z lustrem ale dziwne uczucie
Witam,
Jestem kompletnym amatorem. Mam obiektyw helios 44m-4, canona 700d i jedzie do mnie adapter z chipem. Prosze o porady jak się posługiwać takim manualnym obiektywem z cyfrową lustrzanką. Normalnie zapinam, ustawiam tryb na M i manualnie kręce sobie zoomem i przysłoną (będzie blokada bolca w adapterze) i strzelam fotki czy trzeba na coś zwrócić uwage? Nie chce nic zepsuć więc proszę o rady dla kompletnego laika :)
Po co to kupiles jak takie pytanie zadajesz.
Wybierasz przyslone, krecisz ostroscia az potwierdzi, trzymajac spust do polowy wcisniety (chociaz wolalbym LV na powiekszeniu) i pstrykasz. Canon mierzy swiatlo raczej dobrze wiec mozesz uzywac trybu Av
Salas, kupiłem po to żeby się pobawić i poćwiczyć. Chyba krzywdy nikomu nie robię. Ciężko mi było znaleźć odpowiedź na moje pytanie więc zadałem. Niepotrzebne są te uszczypliwości. Dziękuje bardzo za odpowiedź. Życzę miłego wtorku :)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
...Canon mierzy swiatlo raczej dobrze wiec mozesz uzywac trybu Av
Canon z pleśniakami mierzy światło raczej niedobrze.