Odp: Sony NEX goes Full Frame!!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
I nie cyfrowe nie mniej kiedyś na pełną klatkę wołano mały obrazek.
No właśnie to się dopiero zmieniło. Teraz FF to "ósmy cud świata" - wtedy ledwie się to do czegoś nadawało ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Nie od 20 lat a w przyszłym roku pewnie minie sto lat. I nie cyfrowe nie mniej kiedyś na pełną klatkę wołano mały obrazek.
Kol. airhead napisal od lat dwudziestych, nie od lat dwudziestu.
Zanim jeszcze wołano "mały obrazek" nzywano z pewna pogarda aparatami "miniaturowymi" to, co dzisiaj się dummie mieni fulfrejm.
Mi chodzi o aparaty digital - jakbyś kolego airhead nie zauważył - a nie o analoga. Więc porównanie M Monochrome, czy też M9 do tych wiekowych konstrukcji jest równie trafne jak porównanie komputera do liczydła.
Do liczydła to może nie, ale do suwaka logarytmicznego jak najbardziej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Tak samo kiedyś pisano o aparatach cyfrowych, że co to musiałyby być za sprzęty żeby zastąpiły klisze. Zastąpiły? Zastąpiły.*
* w 99,9% przypadków czyli na 1000 osób jedna wciąż robi zdjęcia na kliszach
Ano zastąpiły, są wygodniejsze w obsłudze i bardziej ekonomiczne. Ale czy takie aż lepsze? Czy przez to fotografia analogowa straciła sens istnienia?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
...a do tego powinien akomodować się podobnie do ludzkiego oka.
Ocieramy się o ezoterykę :)
Mnie osobiście wizjer GH2 napawa optymizmem, biorąc pod uwagę przedział cenowy w jakim aparat się plasuje. Podczas ostatniego wyjazdu ani razu nie zatęskniłem za wizjerem lustrzanki.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Ano zastąpiły, są wygodniejsze w obsłudze i bardziej ekonomiczne. Ale czy takie aż lepsze? Czy przez to fotografia analogowa straciła sens istnienia?
Nie nie straciła. Tak samo pewnie zostaną jakieś aparaty z wizjerami optycznymi ale w momencie jak elektroniczne osiągną jakość zbliżoną do optycznych to nie ma szans żeby te ostatnie się utrzymały. Zbyt dużo zalet i zbyt duża pokusa oszczędności dla producentów żeby z tego zrezygnować 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
...i zbyt duża pokusa oszczędności dla producentów żeby z tego zrezygnować 8-).
Tutaj może być pies, kot szczur czy krokodyl pogrzebany. Pryzmat pentagonalny zostanie zarezerwowany dla najdroższych modeli. Niedawno dowiedziałem się, że w rebelach już GO nima :? Ale rozmawiamy o kompaktach, więc rozważania nt. celownika są prostsze :)
Z 1D też z czasem wywalą to jest moim zdaniem nieuchronne. Kwestia dopracowania technologii.
Zaczęło się od NEX FF, ale to już wygląda jak full-size full-frame!
Filmmaker will not believe me on this: NEX-VG900 Full Frame E-mount camera for a tiny bit more than 3.000 Euro! | sonyalpharumors
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Z 1D też z czasem wywalą to jest moim zdaniem nieuchronne. Kwestia dopracowania technologii.
No to ile lat dajemy lustrom i pryzmatom?
A. 5.
B. 10.
C. 15.
;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Ano zastąpiły, są wygodniejsze w obsłudze i bardziej ekonomiczne.
:)
Nie są łatwiejsze w obsłudze. Jednorazowy analog miał jeden guzik spust migawki. Znasz taki cyfrowy? Ekonomiczne też nie są. Według mnie fotografia cyfrowa jest droższa od analogowej.