http://canon-board.info/showthread.php?t=15855
Wersja do druku
Jak wariują??
A statyw valbon tani nie jest i nie chciałbym przeznaczyć wiele na statyw, tak jak zaznaczyłem to na początku postu.
Aha napiszcie jakie cechy stywów powinno się wziąść pod uwagę przy zakupie, tylko nie piszcie, żę ten i ten bo dobry i kropka, chciałbym po prostu wiedzieć, "dlaczego".
Przede wszystkim stabilność. Przykręć do tanizny z MM 2kg i popatrz jak to chodzi wszystko. Takie coś jest dobre do mydła ważącego 300g
Trzęsą się. Głowica nie trzyma aparatu i opada.
Stabilność i wagę. Sherpa jest akurat lekka w porównaniu z Manfrotto, ale też nie tak stabilna. Dla mnie to był złoty środek.Cytat:
Aha napiszcie jakie cechy stywów powinno się wziąść pod uwagę przy zakupie, tylko nie piszcie, żę ten i ten bo dobry i kropka, chciałbym po prostu wiedzieć, "dlaczego".
Wymienione statywy Hamy nadają się do kompaktów ale nie dSLR'a z wiekszymi szkłami.
Velbon to rozsądny wybór, model Sherpa 600 jest dobry, sam go miałem i sprawdziłem. Nie warto kupować czegoś co nie spełni oczekiwań.
tomek, a jak bys teraz miał kupic statyw (musze zmienic łupa co mi sie kłania- co bym na niego nie położył ) to w kasie do 450 co byś wybrał?? pytanie do wszystkich co mają sherpe??
Sherpa 600, potem Manfrotto...
a sherpa 750??
Z jakieś 2 tygodnie temu sprzedałem Hamę Star 61.
Testowałem ją z 350D + grip... Powiem tak... kiepsko się toto trzymało kupy. Tak mi sie wydaję, że jest to statyw do kompaktów.
Jest niezła, powinna być o.k. ale podeslij link abym na nią spojrzał.