Ostatnio pojawiły się statywy fotopro. Nie mam własnej opinii na ich temat, ale jakość użytych materiałów, wykonanie,parametry oraz cena są zachęcające. http://new.infoto.pl/statywy-statywy...a-fph52q-1742s
Wersja do druku
Ostatnio pojawiły się statywy fotopro. Nie mam własnej opinii na ich temat, ale jakość użytych materiałów, wykonanie,parametry oraz cena są zachęcające. http://new.infoto.pl/statywy-statywy...a-fph52q-1742s
pisz na pw na przyszlosc, bo normalnie bym przegapil...
co do jakosci Sirui - calkiem niezle! ladnie, plynnie to chodzi, stoi stabilnie, podparcie tak do 5d + 24-105 jet wystarczajace (byle nie wialo i podloze bylo sztywne). jakosc wykonania sprawia, jak na razie, bardzo pozytywne wrazenie, chociaz to powinno sie raczej po dluzszym okresie uzywania oceniac.
glowicy sirui nie mam, kupilem sobie do mojego t1004x bardzo lekkie triopo rs-1. to jest bezplytkowe, z wadami tego rozwiazania i zaletami. de facto, tez na ta glowice nie narzkam, chociaz jakosc nie powala...
Dzieki za informacje. Ten model Sirui co rozwazam jest troszke ciezszy i ma wieksza srednice nog oraz wysowane kolce - mam nadzieje ze sobie poradzi przy lekkim wietrze:-D i trudniejszym terenie.
Nikt nie uzywa lub uzywal glowic Sirui - obojetnie jakich, chodzi mi o ich wykonanie.
Ja zastanawiam się nad statywem i głowicą Fotopro Mga 684 - 550 pln kosztuje. Ma bardzo fajne parametry i 6 lat gwarancji. Miał ktoś z nim doczynienia? Myślałem nad Manfrotto 190xprob + 496 rc2 ale ten Fotopro wygląda na porządny sprzęt. Parametry zachęcają. Ciekawe jak z jakością.
Moja rada to wziasc uzywany Manfrotto(cos w rodzaju 190 badz 055)To jest sprzet ktory mozna uzywac 10 lat i bedzie w takim samym stanie a w wypadku gdyby sie nam znudzil to mozna go odsprzedac a spadek wartosci jest niewielki.Jak widze ten Sirui to specyfikacja wyglada naprawde niezle ale ile to wytrzyma tego nie jestem pewien
jesli uzywanie oznacza lezenie na polce...
ja wiem, ze dla niektorych Manfrotto to jest synonim nie wiadomo czego, ale pod wzgledem jakosci wykonania lub zaawansowania technologicznego to akurat jest mocno przecietne. Chinczycy za podobne pieniadze sprzedaja znacznie lepszy sprzet.
nie bede mowil za Sirui, bo nogi mam raptem miesiac. ale np. kulke Benro mam prawie 2 lata i mechanicznie pracuje znacznie lepiej niz polroczne Manfrotto. o wygladzie zewnetrznym czy ogolnej kulturze pracy nie wspomne, bo to jest przepasc...
Mam dokładnie takie same wrażenia jak akustyk z użytkowania głowic kulowych manfrotto vs kulowe triopo, monfrotto może się uczyć jak robić tanie i dobre tzn. stabilne głowice, gdyż z tym miałem największy problem w 488RC2.
Statyw dla podróżujących? KLIK
UWAGA oferta ważna tylko dzis.
jakiś czas temu za nieduże pieniądze/ niecałe 250 zł/ kupiłem węglowy podróżny statyw Manfrotto 7322CY ze zintegrowaną głowicą kulową. Waży niewiele - około 1,2 kg, udżwig rzeczywisty chyba 3,5 kg. Bardzo jestem zadowolony, w podróżach dawał radę z Canonem 5D 2 oraz z 17-40 czy 24-105. Słaby punkt - bardzo cienkie ostatnie sekcje, trochę delikatne, ale węglowy jest OK. Głowica trzyma mocno, nie mam powodów do marudzenia.
Cześć,
Przejrzałem już trochę tematów o statywach, jednak nie jestem w stanie ocenić co mogę kupić. Wiem, że najlepiej coś w granicach ok. 700zl - 1000zl by mi pasowało. Jednak budżet się wyczerpał :-( Więc wymyśliłem sobie Benro A500 + Głowica BH-2
Moje wymagania:
*Ciężar - im cięższy tym stabilniejszy ;-)
*Wysokość - może być z głowicą nawet 160cm, wysoki nie jestem
*Rozmiar po złożeniu - who cares
*Obciążenie - no i tutaj zaczyna się czarna magia, szkło + aparat 3kg
Obciążenia podane przez producentów czasem wydają mi się dość wyimaginowane. Statyw max obciążenia np. 4kg podejrzewam, że nie będzie w tym przypadku stabilny. Co producent to pewnie inne rozumowanie :/
Tutaj rodzi się konkretne pytanie, jaki statyw pod Sigma 150-500 + C60D (+ ewentualnie grip)? 3kg w sumie, środek ciężkości może się zmieniać bo szkło dość długie. Co byście polecili taniego i stabilnego? (400zł?) Czy ten zestaw Benro da rade?