Odp: Książki o fotografii II
Ksiazki o fotografii to odskocznia od badziewiastego czasem pokazywania zdjec na www. Lubie ogladac albumy, ich kartkowanie wyrabia mozliwosc szybkiego odrozniania tego co sie nam podoba od tego co nie lubimy, czyli odrozniania ladnego od brzydkiego w naszej prywatnej ocenie. Mam kilka ulubionych ksiazek ze zdjeciami do ktorych czesto wracam.
Nie mam numeru 1 ale jedna z najwazniejszych jest
Immediate Family,
dwa malutkie albumiki Josef Koudelka i Magnum Photos,
In Our Time: The World As Seen by Magnum Photographers
Tribes Around the World: The Survivors,
The World of Atget ,
Individuals Portraits from the Gap Collection ,
Beaton
Czy Szkoła fotografowania NG z panią na koniu a fotografem pod parasolem się czymś różnią ?
Możecie mi polecić jakąś książkę o Photoshop-ie? Do tej pory pracowałem na LR, ale chciałbym nauczyć się dobrze operować PS-em. Podstawy znam.
Cytat:
Zamieszczone przez
piwo
Możecie mi polecić jakąś książkę o Photoshop-ie? Do tej pory pracowałem na LR, ale chciałbym nauczyć się dobrze operować PS-em. Podstawy znam.
"Photoshop for photographers" Martin Evening
A zna ktoś z forumowiczów jakąś dobrą lekturę, poradniki do fotografii produktowej / przedmiotowej??
ta druga mam przydał by się dłuższy wstęp z opisem, pierwsza obejrzę w empiku bo droga strasznie :D ponad 50zł
dzieki wielkie czekam na inne tytuły
Mam obie te książki.
Pierwsza jest trochę bardziej ogólna, tzn mówi więcej o świetle technicznie.
Druga jest super, choć takiego zestawu oświetleniowego jaki tam mają to raczej się nie doczekam.
Może pomyśl o książkach na temat fotografii żywności.
To trochę podobna dziedzina.
już zamówiłem taka o żywności ale boje się że to trochę co innego.
Tu chodzi jak ustawiać metalowe rzeczy jak szkła jak szparować jak obrabiać
Głównie chodzi mi żeby gdzieś było napisane co to jest fotografia produktowa co to przedmiotowa a co martwa natura . W książce fotografia produktowa jest o tym po kilka zdań ale dla mnie mało. A setupy tak jak mówisz są dla nas nie osiągalne. Albo może coś o obróbce packshotów
Witam.
Zwracam się z prośbą do posiadaczy książki: "Fotografia produktowa. Od przedmiotu do martwej natury", autor: Eberhard Schuy.
Kupiłem książkę z płytą - niestety płyta jest uszkodzona i jeden z filmów nie daje się odczytać. Czy ktoś mógłby udostępnić film: kartka_swiateczna.avi ? (178 MB)