a co do drugiej propozycji?
Wersja do druku
a co do drugiej propozycji?
Ech.. O skanerach w ogóle już nieco było na forum, poszukaj proszę.
Powtórzę to co wiem: kilka modeli Epsona nadaje się do skanowania dia. Mają one całą klapę świecącą od spodu, odpowiednie ramki do małego, średniego i większych obrazków. Z tego co słyszałem, najmniej się toto nadaje do małego obrazka.
O plustku natomiast przejrzyj p.r.f. Ta rozdzielczość jest wymyślona.
Też o nim kiedyś myślałem. Znalazłem jakiś test na stronie kogoś kto się totalnie na tym nie znał, i ktoś ów był zachwycony.
Skany, które przedstawił potwierdzały jego ignorancję oraz to, że plustek ten się nie nadaje do skanowania negatywów.
Z najtańszych polecam Minoltę ScanDual II-IV, Nikon LS-40/50 (droższy od minolty, ale posiada ICE), Benq (nie znam modelu, rozejrzyj się)
I poczytaj, poszukaj testów i opinii, na tym forum, na innych, na p.r.f chyba jest najwięcej.
Niestety chyba na taki wydatek to mnie nie stać ;), więc albo poczekam na 350D, albo kupię jakiegoś płaszczaka (profesjonalistą nie jestem, a do domowego użytku, myślę, że wystarczy ;) )Cytat:
Z najtańszych polecam Minoltę ScanDual II-IV, Nikon LS-40/50 (droższy od minolty, ale posiada ICE), Benq (nie znam modelu, rozejrzyj się)
Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam ;)
Kiedyś miałem jakiegoś Epsona płaskiego z wkładkami i ramkami jak również dużo droższy pozyczony zestaw Agfy taki spory kombajn i nawet do uzytku domowego to była tragedia,napewno jak bym poświęcił sporo czasu na edukację i próby róznych ustawień to moze bym był zadowolony,ale niestety nie wytrwałem,i kupiłem Nikona v*LS ED,i dopiero on spełnił moje oczekiwania jeśli chodzi o warunki domowe.To tyle z mojej strony,ale jak kupisz to się przekonasz jak entuzjazm mija proporcjonalnie do ilości rys,kurzu,włosków i paluchów na skanach :)
------------------------------------------
Edit: jesli zamierzasz kupić cyfrówkę,to odrazu sobie odpuść kupowanie skanera,a za odłożone pieniądze kup sobie jakiś osprzęt.
Pozdrawiam.
Poczytałem troche testów i uzbierane pieniadze dołożę jednak do 350D, a może - jak się uda - do używanego 20D ;)
Fakt, że do archwizacji by się taki skaner przydał, ale 350D - bardziej :mrgreen:
to kup 350D, poczytaj poniższy wątek, i dołącz do klubu kombinatorów: :wink:Cytat:
Zamieszczone przez marlon
http://canon-board.info/showthread.php?t=607
Krótko i na temat. Może nie do końca analogowo, ale finalnie chodzi o negatywy.. :mrgreen:
Chcę w najbliższy weekend nabyć amatorski skaner do negatywów. Dzięki opiniom MacGyvera i Paenki (dzięki za cierpliwość!) właściwie zdecydowałem się na Epsona V200. Dzisiaj ktoś znajomy podrzucił mi sugestię nabycia większej sztuki - V350, której sam używa w agencji reklamowej.
Różnica między modelami:
- 1. cenowa V200 - 270 PLN, V350 ~ 400 PLN
- 2. techniczna - wg ogólnych specyfikacji oba skanery mają 4800/9600 dpi. Jedyna różnica - rozdzielczość interpolowana V350 wynosi 12800, czym nie dysponuje mniejszy model..
No i mam zagwozdkę. Liczę na racjonalne komentarze - czy różnice między skanerami są warte (czysto amatorsko_użytkowo) różnicy w cenie??
Za ~ 150 pln mogę upolować jakieś szkło na eBayu..
Ja też planuje zakup skanera...
Gdy wywołuję klisze od razu proszę o ich zeskanowanie. Kosztuje mnie to 9 zeta za klisze :( Czy ktoś miał taki skaner ?? Czy opłaca się go kupować?
http://allegro.pl/item404895383_skan...wy_klisze.html
Koszt takiego skanera zwróciłby mi się po ok 15 kliszach więc dosyć szybko :)
Aha nie potrzebuje żadnej rewelacyjnej jakości wystarczy że bedę mogł zobaczyć co jest na kliszy, wrzucić zdjęcie na CB :) Po wybraniu odpowiednich klatek i tak będe robił odbitki z negatywu.
Witam -padł mój skaner Plusteka ST28:confused: ( nie działa i już-soft zmienialem kilka razy-bez efektu)- stanąlem wiec przed koniecznością zakupu nowego skanera.:(
Skaner uzywam do dokumentów - czesto, ale rowniez mam spore archiwum negatywów czarno-bialych - niektóre jeszcze z lat 50-ych
( może są i starsze - to archiwum mojego Taty), swoich kolorowych jeszcze Orwo, pierwszych dostępnych Kodaków - chciałbym je zdigitalizować -usługa w labie nie wchodzi w rachube.($$$:twisted:)
Mam problem co wybrać:
Canon 8800F, Epson Perfection V750 Pro czy jeszcze coś innego tak w cenie do maks 800pln
Prosze o opinie szczególnie uzytkowników w/w skanerów.8)
Witam
Zakupiłem właśnie v350 (skanowanie kisz 35mm) jestem ciekaw czy to dobry (amatorski) zakup na 2010 do użytku domowego :D
jeżeli można prosić o opinie użytkowników w/w modelu.