No tylko to było pół roku temu :)Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Wersja do druku
No tylko to było pół roku temu :)Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
wydawało mi się, że to było jakoś na wiosnę - kwiecień najpóźniej maj, ale mogę się mylić. Pamiętam na pewno,że w kwietniu sprzedałem 24-70L i zaraz potem kupiłem Tamrona.Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
Wg moich danych to było jakoś w czerwcu / lipcu :-)
Ależ macie problem.:wink: Jeszcze pare miesięcy wam zostało.
W lipcu to ja już byłem wyjechany :-). Ale pamiętam, że to był jeden z pierwszych Tamronów po poprawce. To było wtedy jak nie można ich było kupić.Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
A ty wiesz ile on ze mnie zdarł wtedy za to szkło! :lol: :mrgreen: Ale muszę powiedzieć, że warto było - to był chyba pierwszy z wyjątkiem 17-40 zoom do Canona, którego nie odesłałem sprzedawcy w celu wymiany na taki co by zechciał współpracować z moim 10D.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Nie jestem odosobniony w opinii (jak na razie) o tym szkle, parę cytatów z www.fredmiranda.com/reviews :
"not sharp sharp -colour and contrast and "pop" less than expected from an L series"
"Sharpness is only so-so, vignetting is bad at all focal lengths, noticeable CA, distortion "
"4.0, Image quality is not excellent (worse than my Tamron 28-75), bad focus at low light "
"Not as sharp as I could have hoped for - even stopped down"
...mógłbym przytoczyć więcej, nie tylko z tej strony.
Nie robię tego złośliwie, ale imho za 1200$ można oczekiwać ciut więcej...tak mi się przynamniej wydaje...
Cytat:
Zamieszczone przez Metus
Nie rozumie tego przykładu...
Możesz wyjaśnić Metus??
Piszesz ze zdjęcie zrobione 5D czyli pełna klatka sigmą 18-200 która kryje format APS-C. jest oznaczona jesli dobrze pamietam symbolem dc. Wiec winieta jest normalna.
No chyba że ta fota to żart a ja nie załapałem :grin:
fotka pokazana jest po to, zeby pokazac winietę z tym szkłem.. chciałem aby mmsza pokazał winietę 24-105 bo w pierwszym momencie myslalem, ze wyglada to az tak!! poźniej jednak pomyślałem, że to chyba nie możliwe.. potraktuj to jako ciekawostkę ;)
Rozmawiałem dzisiaj z dostawcą tego szkła (nieważne kto, ważne że wiem, że gościu sie naprawdę zna na sprzęcie i fotografii w ogóle). W każdym razie nie był wcale ździwiony tym że mam lepiej z tamronem. Powiedział wprost że 24-105/4L jest amatorskim szkłem z L w tytule a nie żadnym pro i jak na swoje możliwości jest za drogi...a dobry egzemplarz tamrona optycznie będzie lepszy - czego sam doświadczyłem. EOT