haha :D
ja jestem z twardej szkoly ;) moge isc na slub nawet iphonem :mrgreen:
Wersja do druku
Nie wiem, ale dla mnie to szklo, to troche bez sensu w porownaniu ze stara stalka...:roll:
Ani dobra cena, ani niesamowicie lepsza jakosc, ani tym bardziej swiatlo - dla mnie to stalki nie bije nawet o wlos :cool:
Mam "dziadka" i jest świetny a przede wszystkim jasny. 8-15/4L o.k. ale po co? Te 8 mm to chyba dla posiadaczy cropów. Z drugiej strony aż tyle fotek nie robi się na rybim...
Zależy co kto robi.
Sa ludzie co mają i cropa i FF i chcieliby np. na obu mieć rybę z pełnym 180 po przekątnej.
Są ludzie którzy potrzebują/używają zarówno kołowej jak i normalnej ryby. DO tej pory musieli mieć 2 szkła, teraz mają jedno.
Część dla zabawy/szpanu - jak ich stać to czemu nie?
Ogólnie jest to ciekawe szkło. Mi zupełnie nie potrzebne, ale fajne i ciekawe.
Jak bym nie miał na co kasy wydawać to może bym się skusił :-P
No i trzeba pamietac o filmowaniu ;)
Takie plynne przejscia z koła na pelen ekran to moze byc b.ciekawa rzecz.
http://www.northlight-images.co.uk/r...ef8-15f4l.html
Do kosztu szkiełka musowo (piszę z doświadczenia m/43) trzeba doliczyć koszt fisheye hemi plugin - drogo nie kosztuje, baaardzo dziwnie się instaluje i... ładnie prostuje.
Moim zdaniem rewelacja dla fotografii imprezowej, czy do sportów ekstremalnych - korzystam z Samyanga 8mm naprawdę często i nadal mi się nie znudził, a posiadając zakres ogniskowych 8-15mm mamy większe pole do popisu, większą różnorodność ujęć. Tylko ta cena. :-)
Filmik nakręcony Samyangiem widziałam tutaj, jakoś nie brakuje mi w nim dynamizmu i zmiany ogniskowej, to wygięcie i tak już jest wystarczająco dramatyczne ;) No i racja, cena tego fisheye'a może przekonywać zdecydowanie na jego korzyść :)