50 mpx będzie super rozwiązaniem. Przy wielkich formatach obejdzie się bez interpolacji..
Wersja do druku
50 mpx będzie super rozwiązaniem. Przy wielkich formatach obejdzie się bez interpolacji..
1. Ciśnie mi się na usta http://demotywatory.pl/1012271/Bill-Gates :)
stosunkowo niedługo mam marka 2, ale z tego co mówią znajomi to ilość detali zabija, nawet po zmniejszeniu widać, że mamy do czynienia z gęstą matrycą.
Oczywiście 12,7 styknie do wielu zastosowań, ale mówienie że 21 jest tylko komercyjną papką jest nieprawdą.
2. to nieźle. choć tak naprawdę ja i tak ściemniam rogi, więc w moim indywidualnym przypadku ryba. szkoda tylko, że w szkle za taką kasę.
No wlasnie tez wpewnej chwili przyszlo mi to szklo do glowy, bo swiatlo, szeroki kat, kolory.. ale 6000, mega winieta i porownanie do podobnych zakresow ogniskowych (28/1.8 i 24-70l) zniechecilo mnie do tej opcji.
Co do mpx - wiadomo lepiej miec wiecej, ale 8 i 12 tez w zupelnosci wystarcza :)
Sraw1 da ci jeszcze gorsza ostrosc niz 21mpix. Sprawdzalem to i lepiej robic w 21 i zmniejszyc softem.
To nie jest chwyt marketingowy prze tej polce aparatow.
Niektorzy potrzebuja miec mozliwosc wydrukowania klientowi formatu a1 czy a0.
Ja niemal wszystko( z wyjątkiem reklamówek) robię na sraw1 i nie zauważyłem pogorszenia ostrości. A tak nawiasem mówiąc to na 5markII ostrość niektórych szkieł mi się poprawiła a nie pogorszyła. Szczególnie 85tkaf1,8 dostała skrzydeł.
Bez przesady - robię tylko na pełnych RAW'ach i z żadnym szkłem nie miałem jakiś problemów, jeśli chodzi o ostrość. Nawet szkła pokroju Canona 50/1,8 czy Pentacona 50mm dają ostry obrazek. 21 megapikseli z tego aparatu nijak da się porównać do chociażby 15 mpix z crop'a...
Ostro/nie ostro to bardzo subiektywna ocena. Jeden będzie oglądał zdjęcie na 200%, a drugi sobie pomniejszy do 1/3 i dopiero będzie oceniał. Inny z kolei zrobi zdjęcie na f1.4-1.8 z 30cm, a inny z 30m i będzie oceniał. Dodatkowo przecież każda ogniskowa wypada różnie.
Przykładowo 28 1.8 z bliska daje znośny obrazek na 1.8, a z dalszej odległości już mydli. Jednak w obu przypadkach po obróbce jest bardzo dobrze.