Byłby najlepszy gdyby nie to że nie ma h-sync.
Wersja do druku
filtry nd
I zamęczony AF i oko patrzące przez ciemny wizjer?
Powiem tak, u mnie czesto z yn560 robi z odlegosci 1,5m z gory, za glowne swiatlo i nie zawsze na pelnej mocy, do tego jedna, ewentualnie dwie kontry z takich samych lamp najczesciej na mocy minimalnej, ale uz z garnkami, lub snootem
Wyniki ze swiatlomierza to 3,5-4,5 przy iso 100, swiatlo wbrew pozorom rozklada sie bardzo rowno w okcie.
Plus taki ze jak potrzebuje wyzszych przyslon to wyciagam mocniejsze (juz nie tak mobilne) lampy, a okta zostaje ta sama.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie wiem jak mozna wyedytowac wpis.
Tylko chcialem dopisac ze do plenerowych zastosowan szczegolnie przy mocnym sloncu, to raczej bym wybieral mocne lampy z bateryjnym zasilaniem. W takich warunkach naprawde bardzo szybko zaczyna brakowac mocy, jesli zalezy nam na wyrownaniu oswietlenia.
Albo rybki albo akwarium - albo kupujemy z 8 sztuk 580, kombinujemy jak to wyzwalać, jak zamontować na statywie i jak na to założyć softbox, ładujemy 8 albo 16 (po dwa na lampę na sesję) kompletów (czyli 64 sztuki) akumulatorków itd. albo bierzemy jedną mocną lampę studyjną z zasilaczem plenerowym lub aku.
Poza tym gdy jest konieczność zakładania szarówek to jest na tyle jasno, że nie powinny przeszkadzać w kadrowaniu, przecież nie będziesz ich po zmroku potrzebował.
Takie szukanie dziury na siłę :P
tylko z quantuumem z racji gabarytu i wagi mobilność leci na pysk :(
zacznijmy od tego że 3x580EX2 to koszt ok 4500zł. + 2x430EX2 za 1600zł
przy takich planach i portfelu nie bawił bym się wcale w "małe" lampy ale kupił normalne lampy studyjne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
odnośnie gabarytu, zobacz ile miejsca zajmą 3x580 + 2x480 i jaka będzie waga. bo jak różnica mała to po co przepłacać ;)
Nawet po spakowaniu taki zestaw nie będzie mniejszy, a po rozłożeniu to już w ogóle... A męczyć się, czarować z jakimiś uchwytami dla kilku lamp i całą resztą szpeju - moim zdaniem nie warto...
A hss'a do takiej studyjnej może i dało by radę zrobić sztuczką z wyzwalaniem po fotoceli - jakby się speedlighta przyłożyło do samej celi, to nawet w pełnym słońcu mogłoby wyzwolić (nie wiem, nie testowałem), ew. można kawałkiem tekstury trochę cienia zrobić ;)
Ale wtedy korzystamy tylko z wycinka mocy lampy studyjnej.
A przy hss speedlighta nie ?