A czy profili nie tworzy się dla konkretnego aparatu? Co ci z profilu cudzej puszki? Tak z ciekawości po co ci otoczenie?
Może lepiej napisz skąd jesteś i poszukaj kogoś z colorcheckerem, abyś mógł zrobić zdjęcie swoim aparatem.
Wersja do druku
A jak to sie sprawdza przy slubach? Bo jak dobrze rozumiem wyglada to tak
Błogosawieństwo w domu - zdjecie paszportu profil nr1
Na zewnatrz - zdjecie paszportu profil nr 2
W kosciele - profil nr 3
Na sali - profil nr 4
i tak co zmiana lokalizacji nowy profil.
Raczej w zawirowaniu slubnym zgiełku robic i pamietac o zdjeciu czekera jest lekką apstrakcją
Proponuję obejrzeć to:
https://www.youtube.com/watch?v=qDKASIy6ZTg
To ciekawe, bo według mnie profil zrobiony z X-rite jest wiele lepszy od tych z LR.
Korzystam ze starego monitora Eizo L997, bez kalibracji, więc może kolory nie są wyświetlane idealnie, jednak dla moich potrzeb wystarczająco. Zrobiłem kilka profili aparatu, a w 99,9% korzystam z jednego.
Z tego filmiku wywnioskowałem że generuje sobie jeden profil (czyt. zdjęcie color chekera zrobione nieważne jakim aparatem) raz na zawsze i tyle.
Bo ja widzę że nie ważne jaki aparat frofil zawsze ustwia ten sam
I nie ważne jakie warunki oświetleniowe czy dzień czy żarówka czy chmurka profil ten sam.
Rozumiem z tego że color cheker robię jeden profil i jestem szczęśliwy.
Prosił bym w łopatologiczny sposób wytłumaczenie jak się pracuje z paszportem bo niewierze że wydając około 350 zł jest to jednorazowa zabawa.
To że profil się tak samo nazywa, nie oznacza, że jest to jeden i ten sam profil do wszystkich aparatów.
Mam profile, do 3 aparatów i mogę je sobie tak samo nazwać, jak otworzę LR to na liście widzę nazwy profili, ale do aparatu z jakiego jest RAW i do każdego mogę ładować profil powiedzmy "dzienny", ale do każdego aparatu będzie to inny profil, zrobiony właśnie do niego. Jeśli do każdego aparatu przygotujesz odpowiedni profil to kolorystyka z wszystkich aparatów powinna być taka sama.
Robiąc zdjęcia kilkoma różnymi aparatami, nie musisz później "pracować" nad tym, aby zdjęcia z poszczególnych puszek kolorystycznie były takie same.
A czy ktoś zna QPcard 203 ? i co ew sądzi o tym wzorniku do profilowania?
to sie tak nie moze sprawdzic.
profil barwny nie sluzy do balansu bieli.
1.mozesz wykonac profil barwny aparatu
2. mozesz wykonac profil barwny zrodla swiatla ( na okreslonym aparacie)
ad 1. Robi sie aby skompensowac jakies nieprawidlowowsc oddawanie koloru przez konkretny aparat. ( np zbyt mocne oddanie czerwieni)
fotografujesz tablice testowa w swiettle ciaglym bialym 5500 K o mozliwuie wysokim Ra- moga byc zarowki fotograficzne.
Mnie sie sprawdzila lampa stosowana w botanice o bardzo wiernym oddaniu spektrum swiatla - zblizona do dziennego .
Taki profil ma za zadanie skorykgowanie wad aparatu - stosujesz go zawsze i wszedzie o ile zrodlo swiatla jest ciagle.
ale to nie jest rozwiazanie prawidlowego balansu bieli . Musisz go znalezc.
Jesli idealnie odtworzysz kolor swiatla w jakim robiles zdjecia , teoretycznie powinno byc wierne odanie koloru.
np zrobiles profi aparatu j.w. i fotografujesz gdzies na zewnatrz w cieniu. Tam jest jakas tempreatura barwowa np 8000 K - czego nie wiesz.
teraz musisz wywolujac raw te temperature barwowa nastawic - czyli ja znalezs . Jak to zrobisz ?
ano najczesciej na oko , gdyz nikt nie stosuje kolorymetru. Blad jaki popelnisz nastawiajac na oko , moze byc na tyle duzy ze profilowanie nie mialo sensu.
A wiec trzeba miec opanowany balans bieli.
ad2. Stosuje sie dla jakis nieciaglach zrodel swiatla ( np neonowe ) - w takim swietle kolory sie bardzo trudno balansuje , aparat oddaj je inaczej niz postrzegamy .
ten profil stosujesz konkretnie w tym swietle , ale musisz jeszcze odpowiednio ustawic balans bieli. tak jak w punkcie 1.
mozna stosowac np do oprofilowania swiatla w swoim studio w ten sposob.
ALE.
jesli porownasz kolory oddane po wywolaniu tych tablic testowych na roznych profilach , to sie mozna zlapac za glowe jak duze sa roznice.
Nie mozliwe - jak moglem tak fotografowac w blednych kolorach. W rzeczywistosci w naturze te czyste kolory tablicy testowej prawie ze nie wystpuja . Naturalne kolory sa jakas ich tam mieszanina.
te roznice sie wyrownuja - w rzeczywistosci jest sie trudno zdecydowac , ktory profil wybrac .
Z pewnoscia ma sens do prac technicznych, np wierne kolorystycznie reprodukcje itp.
Blad jaki sie popelnia przy balansie bieli , np przesuwajac suwak o 2 mm dalej jest wiekszy niz to wynika z roznic profili.
Nie chce powiedziec , ze to jest niepotrzebne , ale to nie rozwiazuje problemu koniecznosci szukania prawidlowego balansu bieli i nie powoduje automatem prawidlowych kolorow. Dopiero pod warunkiem , ze prawidlowo zbalansujesz biel.
w sumie mozna sie obejsc . Najwazniejsze jest poznanie profilu , jego wlasnosci jaki stosujesz i odpowiednio korygowac kolory.
jesli sie przerzuca miedzy profilami , jest trudno opanowac kolor w sposob przewidywalny.
mam , ale wole w LT profil std.