No przecież, paragraf 22 się zawsze znajdzie.
Wersja do druku
No przecież, paragraf 22 się zawsze znajdzie.
uniwersalny to jest 28-300
Pod apsc to 18-300
Tak, tylko że trzeba też pamiętać o jednym że z technicznego punktu widzenia takie szkła nie będą prezentowały jakości zdjęć dużo wyższej, niż standardowy kit. Jedyne co je przewyższa nad kitem to zakres. Jeśli patrzeć na uniwersalność tylko w sensie zakresu to owszem - 18-300, ale jeśli oprócz tego chcemy trochę lepszej jakości zdjęć to myślę że 18-135 byłby lepszym wyborem.
Co do "odkopywania" tematów to nie rozumiem wzburzenia co niektórych. Czy istnieje zakaz uzupełniania tematu o własne przemyślenia? Myślę że czepianie się tego jest wyrazem typowo polskiej przypadłości, jak się nie ma czego czepić to czepiamy się czegokolwiek, choćby tego, że ktoś się wypowiedział w temacie, w którym ostatnia wypowiedź nie jest najświeższa. Temat nie jest zamknięty administracyjnie więc uważam, że można w nim pisać, chyba że ktoś uważa że jest inaczej i chce bawić się w niepisanego Admina czując radość, że wkleił komuś zdjęcie z łopatą.... żenada.
:Pozdrawiam
a co powiedzie na te 3 obiektywy ?
- SIGMA C 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM
- Canon 15-85
- canon 17-40 L
- Tamron 16-300 VC PZD
Który będzie najostrzejszy i będzie miał większe zastosowanie przy wyprawach ? ktoś zna tą Sigmę może ? bo dobre światło i zkres najbardziej odpowiada czy może lepiej system canona będzie wyraxniejszy lepiej celny ?
niezmiennie polecam Sigmę 17-50/2.8 Ex, super szkło za rozsądną cenę
Mam Sigmę 17-70/2. 8-4 i nie polecam. Optycznie jest bardzo dobra, ale wiele egzemplarzy na problemy z padającą stabilizacją. Mojej też to nie ominęło, oczywiście po gwarancji... Dodatkowo złapała spore luzy. Spodziewałem się po niej dużo lepszej jakości .
Równie dobrze znam Sigmę 17-50/2.8 Ex i tą mogę szczerze polecić.
czy 15-85 vs 18-135 daje taki sam obrazek jakościowo ? ostrzenie etc ? czy ewentualnie któryś z nich nada się do lekkiego macro ?
wybierz się do sklepu, pomacaj, przymierz, strzel parę fotek różnymi szkłami i sam zdecyduj
ciągnąc ten wątek, nigdy niczego nie kupisz