A nie mówiłem!?:mrgreen: A zobacz ile ludziom czasu zająłeś!? Wiesz ile by zdjęć natrzaskali za ten czas!?:mrgreen:
Wersja do druku
tatlpz - to znaczy z którego, bo sie w tym gąszczu wypowiedzi pogubiłem ...
Fotofil mam pytanko - masz wersję starą czy nową ze stabilizacją ?
Cze z 400d tez będzie super ostro, czy moga być w tym względzie niedomagania ?
No właśnie, problem w tym, że oglądanie zdjęć zrobionych jakimś tam obiektywem, a robienie ich nim, to dwie zupełnie różne sprawy.
Jeśli ktoś wstawia do galerii dwa wybitne strzały wybrane z setek knotów, to nie znaczy, że jak kupię taki obiektyw, to wszystkie moje zdjęcia będą wyglądały jak te oglądane.
Być może będę musiał je również wybierać z setek z np. spudłowaną ostrością.
PS. Broń Boże nie chcę przez to powiedzieć, że 17-50 to złe szkło (nie miałem, więc nie wiem, ale czytałem bardzo różne opinie np. na optycznych). Natomiast dla mnie, oprócz samej jakości zdjęć (bezdyskusyjnej zresztą) ważny jest komfort pracy z danym obiektywem czyli to, żeby sprzęt nie przeszkadzał w robieniu zdjęć.
Ostatnio przydarzylo mi sie bezposrednio porownac na 18Mpix cropie T17-50 / Kit IS 18-55 / C17-40
I na szerokim koncu @ f8 i sprawa wyglada tak:
1. Tamron najlepszy pod kazdym wzgledem.
2. Kit - ostrosc b.podobna do tamrona, jedynie aberracje ciutke wieksze. (ogolnie narawde mnie zaskoczyl ten obiektyw, IS, cichy, nawet na pelnej dziure w sumie akceptowalny)
3. 17-40, łoj..... nawet sie nie zblizal do Tamrona i Kita, szczegolnie troche dalej od srodka kadru. Nie wiem moze da sie to porownac do Tamrona @f2.8
no widac to np tu http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=2
To miałeś jakieś nieudane 17-40.
Przez dłuższy czas używałem równolege Canona i tamrona ( 17-4, 17-35).
Najpierw z 40D , poźniej 5D.
Pod swiatło Tamron tragicznie blikował i tracił kontrast, na brzegu pełnej klatki najlepiej nadawał się do naukowych badań nad wpływem nieostrości na psychikę