Ale gdybać zawsze wolno. :D Marzy mi się taki 16-400 f/2.8 L DO IS USM.
Wersja do druku
Ale gdybać zawsze wolno. :D Marzy mi się taki 16-400 f/2.8 L DO IS USM.
no to jak tak, to....
Mnie się marzy duuuuży samochód i komplet stało-ogniskowych :D 8) :wink:
zoom - zoomem, wygoda - wygodą...
a stała ogniskowa jest nie do podrobienia...
czy funkcja IS może być cały czas włączona (jak AF :)) czy lepiej przełączać ją tylko gdy robimy fotke z długim czasem?
Może być włączona.
IS'a powinno sie wylaczac przy fotografowaniu ze statywu.. w reszcie przypadkow mozesz smialo uzywac ;-)
Wcale nie. :) To jakis taki mit - może dotyczny 28-135, ale poczytajcie sobie na dpreview o ludziach robiących 70-200 IS, czy 400'tką IS - rzaaaaaadko kiedy wyłączają IS.
to jeszcze jedno pytanie :)
czy praca IS objawia sie takim dziwnym jednostajnym dźwiękiem - jakby "syczeniem"? :)
Przy 28-135 tak. U mnie to brzmi jakby się zepsuło coś. Dwa różne odgłosy.
W intrukcji obiektywu jest podane ze nalezy wylaczac... Mi sie nie udalo zrobic poruszonego zdjecia przy wlaczonym IS i aparacie na statywie... ale skoro zalecaja wylaczac to chyba cos w tym jest? ;-) Zrobisz zdjecie zycia i sie okaze ze spaprane.. bo IS wlaczony miales na statywie ;-)
no to zając mi sie spisał :) dziś rano go odebałem - IS rzeczywiście działa jakby coś tam było zepsute i starte zębatki nie mogły zaskoczyć ale testowa fotka jako takie róznice wykazała- niestety przy porannym słońcu jakaś tam mała aberacja sie pojawiła - myślałem że przy takiej cenie już tego nie będzie :) no i jak to Czacha mawiał - osłona psłoneczna needed koniecznie...:)