zdumiewasz mnie niezmiennie jako moderator. może warto część tych wywodów nt. puszki 5D przenieść do wątku o 5D? tylko którego? to jest wątek o szkle 24-105, coś o nim tutaj pisałeś?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
zdumiewasz mnie niezmiennie jako moderator. może warto część tych wywodów nt. puszki 5D przenieść do wątku o 5D? tylko którego? to jest wątek o szkle 24-105, coś o nim tutaj pisałeś?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Czyli być gotowym na ułomności FF ?Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Według mnie to FF nie jest gotów, matryca powinna być bardziej płaska
Pozdrawiam
To co mają zrobić właściciele aparatów na żelatynę?Cytat:
Zamieszczone przez vbel
Poczekać na jeszcze lepsze i gładsze emulsje?
Winietowanie to również wina szkieł. Konstruktorzy chcąc wyprodukować jak najjaśniesze szkła o jak najmniejszej wadze i cenie musieli pójść na kompromis. Stąd pojawia sie winietowanie.
Przyzwyczailiście się do bardzo dobrych osiągnięć na matrycach aps-c zapominając (lub nie mając z tym wcześniejszych kontaktów) jak to wyglądało kiedyś pod powiększalnikiem.
To, co dostajecie z labów oddając film jest prawie zawsze częściowo kadrowane - w efekcie ucinana jest winieta. W momencie, gdy sami obrabiacie rawy nie ma kto wam wyciąć tylko 90% kadru..
Uwagi odnosnie moderatorow przyjmuje hazan na PW.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Ale mozesz mi uwierzyc na slowo ze doglebnie przedyskutowalismy w gronie moderatorskim jakie OT lubimy a jakich nie i wnioski z tej dyskusji przedstawilem ci pokrotce powyzej.
Jesli sie z nimi nie zgadzasz - smialo pisz do hazana zazalenie, ze moderatorzy nie wywiazuja sie ze swoich obowiazkow.
Powodzenia 8) i EOT.
A ja jeszcze dorzucę coś w temacie winietowania... Nie sprawdzałem 20D, ale oglądając ostatnie fotki (link niedługo w stosownym dziale ;-) ) zszokował mnie fakt winietowania 100-400@400 na 1D! Ciężko to dostrzec, ale na laptopie żony mam LCD z 65k kolorów i na zdjęciach samolotów na tle nieba widać ewidentnie kilka okrągłych pasm :-)
(nie to zebym narzekał, bo wcale nie przeszkadza... ciekawostka taka :-) )
no dalej BUFON ! wszyscy na to przecież C Z E K A J Ą !!!!!!!!!!!!Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Dawaj te linki, a to już ! ;)