Odp: Canon 5D/5D Mark II oraz szkla M42
Nie wali lustro w tego Heliosa? choć właśnie.. heliosów jest od groma ;) ja mam 77M-4 i 44M - w EOS`sie 33V wadzą...
Na dniach stane się posiadaczem Mk3 i będe przeżywal stres z moimi m42 bo oprócz w/w jeszcze jest Takumar i Vivitar :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Nie wali lustro w tego Heliosa? choć właśnie.. heliosów jest od groma ;) ja mam 77M-4 i 44M - w EOS`sie 33V wadzą...
Na dniach stane się posiadaczem Mk3 i będe przeżywal stres z moimi m42 bo oprócz w/w jeszcze jest Takumar i Vivitar :roll:
Lustro nie wali w heliosa, ja mam 2/58, nie wali też w takumary 50-tki i sonary 135. U mnie jedyne szkło w które waliło to był jakiś zoom Leica 28-70. No i testowałem większość z nich na 5dmk1 ale na mk2 powinno być to samo.
Hmmm, ciekawe co piszesz, bo na zagranicznych forach mówią że Tak`s i Helios`y wadzą, ale też są sprzeczne głosy, wydaje mi się że zalezy to od konkretnej serii obiektywu i samej przelotki EOS - M42 - jej grubości.
Porównywałem dwa adaptery M42 i dość sporo różnią się grubością, zresztą podobnie takumary, najnowszy SMC (gumowy pierścień) dużo mniej wysuwa soczewkę o S-M-C Takumar i Super - Takumara, ale o tym w innym wątku się rozpisałem..
Pany pomocy :D industar 61 według stronki jest kompatybilny i nic nie zahaczy o lustro przy 5d ale o zenitarze 50 1.7 nie ma nigdzie info, na googlach też nic nie znalazłem o takiej kombinacji :( używał ktoś?
Na oko dupka wystaje tyle samo w industarze i tym zenitarze :o
Jeśli mnie pamięć nie myli dreamstorm ma 5dmkII i Zenitara 50/1,7.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Lustro nie wali w heliosa, ja mam 2/58, nie wali też w takumary 50-tki i sonary 135. U mnie jedyne szkło w które waliło to był jakiś zoom Leica 28-70. No i testowałem większość z nich na 5dmk1 ale na mk2 powinno być to samo.
A widzisz i tu się mylisz, bo Heliosy 44m w zależności od wersji (i producenta! - bo kilku je produkowało), zahaczają o lustro lub nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
A widzisz i tu się mylisz, bo Heliosy 44m w zależności od wersji (i producenta! - bo kilku je produkowało), zahaczają o lustro lub nie.
Trafił ci się taki Helios ?
Ja juz sprawdzilem sam i zenitar 50 1.7 nie zahacza przy nieskonczonosci i to samo industar 61z czy jak on sie tam zwie :)
Oba sa super, industar za gwiazdkowy bokeh a zenek bardzoooo ostry juz od 1,7
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Pany pomocy :D industar 61 według stronki jest kompatybilny i nic nie zahaczy o lustro przy 5d ale o zenitarze 50 1.7 nie ma nigdzie info, na googlach też nic nie znalazłem o takiej kombinacji :( używał ktoś?
Na oko dupka wystaje tyle samo w industarze i tym zenitarze :o
Zenitar mi działał na 5D, ale miałem 2 sztuki, wyglądaly tak samo a jedna nie ostrzyła na nieskończoność
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Oba sa super, industar za gwiazdkowy bokeh
Wrzuć coś, bo tego szkła w rękach jeszcze nie miałam:)