tele bedzie zawsze ostrzejsze.. do tego rowniej robi na calej dlugosci kadru - logiczne.. ;)
Wersja do druku
tele bedzie zawsze ostrzejsze.. do tego rowniej robi na calej dlugosci kadru - logiczne.. ;)
No i wlasnie tego nie wiedzialem, wiec wcale nie takie logiczne ;)Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
U mnie wyglada to tak ze szkla o jasnosci 2.8 i lepiej dzialaja odrobinke skuteczniej i szybciej na 20D niz 10D. 17-40 4L dziala na obu body bardzo porownywalnie.Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Co jest zresztą (surprise) zgodne z marketingowym bełkotem Canona o sensorze z 1-ki :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
(szkoda tylko, że bełkot zapomina wspomnieć o sztucznym ograniczeniu czułości tego sensora do f/5.6)
Moje 3 grosze po obejrzeniu i obrobce pierwszych paruset zdjec z mojego 17-40 (dopiero teraz - ponad miesiac od kupna, znalazlem czas na obejrzenie i obrobke pierwszych zdjec z tego szkla) - dzwonie do Tommiego :? .
Mydelko nawet przy 5.6 czy 8, aberracje widoczne nawet na miniaturkach (moj Tamron na przyklad ani razu nie wykazal aberracji - nawet na powiekszeniach).
Mam nadzieje ze uda mi sie wymienic na lepszy egzemplarz :roll: .
Moze zapodasz jakiegos "sampla"?
W końcu i Ty przegrałeś na loterii :>
Ale sie tym wcale nie przejmuje 8)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Czas po ktorym "to" odkrylem wyraznie wskazuje jak bardzo potrzebne mi i jak czesto uzywane jest to szklo :p . Wazne ze 70-200 (z tego samego zrodla) jest super :D
Witam,
(pierwszy post) wreszczcie znalazłem to forum !!! uff :grin:
Szukałem testów i opini o 17-40 - głównie do zdjęć kościół, ślub ... i widzę że zdania są podzielone (cięzko czytać to, że mydli i ma aberacje... :| ) !!
Muszę jednak zakupić jak najszybcie szkło szybkie i dobrze rysujące - w rozsądnej cenie! Czy korzystaliście z niego w takich warunkach jak ciemne pomieszczenia?
Do zastosowań, o których mówisz i wrozsądnej cenie, to raczej Sigma 20/1.8. Jak masz więcej kasy i nie ptrzebujesz aż tak szeroko to Canon 24/1.4L.Cytat:
Zamieszczone przez K2_verti