Nie fociłem ani jednym ani drugim ;-)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Wersja do druku
Nie fociłem ani jednym ani drugim ;-)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
No cóż, to mogła być tendencja odnosząca się do konkretnej sytuacji oświetleniowej i scenerii. Ja biegałem z D50 4 dni, a sam posiadam 350D i wyraznie zauwazylem ze D50 robi zdjecia bardziej nasycone i ostrzejsze (oba aparaty z kitem). Poza tym, wez pod uwage, ze chociaz kolega jest po studiach plastycznych to moze gorzej od Ciebie radzi sobie jako fotograf ;)Cytat:
Zamieszczone przez MarekC
Moje doświadczenie pokazuje zupelnie co innego. D50 standardowo o wiele mocniej wyostrza fotki, może rzeczywiscie cos z obiektywem...Cytat:
Mam podobne zdanie na ten temat :)Cytat:
o q... a ja niedawno dałem 60 US$ za to :evil:Cytat:
Zamieszczone przez Gregg
coprawda 7.0 + photo slate, ale zawsze. i poza tym i tak nie obsługuje RAWów z 350D...
Coz, wersja 8 tez nie obsluguje 350d :roll: :evil:Cytat:
Zamieszczone przez mxw
he,he,he ... w to nie wierzę. Poza tym on D50 ma od jakiegos czasu, a ja 350d od ... 3 tygodni. Wiec napewno lepiej zna możliwości body.Cytat:
Zamieszczone przez Trolu
Co do oświetlenia - może i masz rację, ale Seb ogólnie narzekał na D50. Ma kilka analogowych puszek Nikona, które znacznie wyżej sobie ceni i jeśli robi foty zarobkowo, to używa analogów.
uważam dokładnie odwrotnie. Ostatnio fociłem trochę zestawem 350d + 550EX - niczego nie musiałem poprawiać, oprócz kadrowania kilku klatek. Szkło kitowe, programy "zielony prostokąt" :oops: , portret. Ostrość IMHO bardzo dobraCytat:
Zamieszczone przez Trolu
Ale z lampą 550 EX nie podbarwiał, a przynajmniej tak mi się wydajeCytat:
Zamieszczone przez Trolu
...trzeba pamietac, ze w 350D fabrycznie ustawiony jest "parametr 1" tzn. podbity jest kontrast, ostrosc i nasycenie +1. Tryby automatyczne wykorzystuja tylko ten parametr.
Nie wiem jakie sa ustawienia fabryczne w D50, ale to rowniez moze miec wplyw na efekt koncowy.
dzisiaj wyjątkowo szary dzionek. Ustawię "parametr 2" i zobaczymy jakie to przyniesie zmiany. Byłbym bardzo zadowolony gdyby znikło owo "ocieplanie" kolorów.Cytat:
Zamieszczone przez Rychos
taaa, i do tego za upgrade z 7 do 8 wołają 40 baksów, powariowali :evil:Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Mały spacerek do pobliskiego lasu. Seria zdjęć z Av, Tv i P przy ustawieniach "Parameter 2" , seria w trybach automatycznych - gdzie chyba używany jest "Parameter 1" oraz seryjka Av z "Parameter 2" wykazały, że przy moich kiepskich szkłach (kit i Sigma 22-80/3.5-5.6) ustawienia "Parameter 2" (czyli ostrzenie, kontrast, nasycenie barw i ton barw ustawione na 0) dają owe "mleczne" i "mydlane" zdjęcia wymagające podniesienia kontrastu oraz wyostrzenia na kompie.
Co mnie ucieszyło - nie zauważyłem owego wyraźnego "ocieplania" zdjęć. Stworzyłem więc własny zestaw ustawień "Set 1" : kontrast i ostrość na +1, nasycenie i tonacja barw na 0. Wkrótce, może nawet dziś przetesuję to.
A no właśnie, szkła... Spróbuj podpiąć do tego 350D jakieś dobre szkło i powtórz test... IMHO wydawanie opini że puszka robi "mleczne" zdjęcia na podstawie testów z kitem to lekkie nieporozumienie.Cytat:
Sam nie mam rewelacyjnych szkieł, ale przypadkowo wiem że mój 350D z kitem i z 50/1,8 to 2 różne aparaty :)