Gratuluje :) ...szkoda tylko, ze ta stronka we flashu zrobiona ;)
Wersja do druku
Gratuluje :) ...szkoda tylko, ze ta stronka we flashu zrobiona ;)
Oto kilka fotek z dzisiaj.. Robione Tamronem 28-75
Nowość u mnie zdjęcia nie były kadrowane w PSie.. prosto z aparatu, tylko zmniejszone i szarpnięte..
1) wiosna panie sierżancie
2) moja lepsza połowa
3)
4)
5) to już crop, bo nie miałem ze sobą sigmy a obiekt nie dał się blisko podejść
Czekam na krytyki.. :)
1. ciekawa
2. za duzo z gory wolnego miejsca, wg mnie lepiej wygladaloby jakbys zrobil to zdjecia nie poziomo lecz pionowo
3. nie mam zdania
4. natomiast to zdjecie mi sie podoba, ladnie zrobione, no i usmiech tez ladny :-)
5. a makro jak makro podoba mi sie, ostatnio coraz bardziej lubie zdjecia makro, jestem ciekam jak mi wyjda w tym roku :-)
pozdrawiam :-)
Moim zdaniem fotki nie zyskały na tym że ich nie potraktowałeś Szopem. Światło było dość ostre. Gdzieniegdzie na granicy przepalenia. Pierwsze zdjecie zdecydowanie wymaga zwiększenia kontrastu i saturacji. Drugie przekadrowania akurat w tym portrecie nie potrafię zauważyc czynników uzasadniacjących centralne kadrowanie. Trzecie - ostre swiatło - jasne plamy na twarzy. Najlepszy ostatni portret i makro (tu jest bardzo fajnie). Dzisiaj po południu również robiłem zdjecia w podobnych warunkach . Wszystko w raw + postprocesing (jakoś nie mogę się przestawić na to ostrzejsze słońce). Wydaje mi sie, że bez kombinowania (filtry lub shop) nie ma co wychodzić na dwór przy pełnym słońcu o innych porach jak poranki późne popołudnia i wieczory. Żaden fotograf (z cyfrą) nie jest w stanie przeskoczyć naturalnych ograniczeń pojemności tonalnej matrycy robiac jpegi - prosto z aparatu. Reasumując - myślę, że jakbyś posiedział nad tymi zdjeciami przy kompie to by mogło być o wiele ciekawiej.
Dzięki za komentarze! Robiłem je w RAWach. Może jutro usiąde do nich i wycisne z nich wiecej. wrzuce je również i zobaczę co wtedy powiecie.. Co do kadrowania centralnego to musze więcej myśleć przy naciskaniu spustu.. Musze tak podchdzić do tego jakby PS nie istniał.. Dobrze że wiem co musze poprawić w warsztacie :)
Ee-tam musisz, nie musisz:) Jak chwila jest ulotna i trafiłeś na TEN moment to pstrykasz jak wlezie bo za 0,5 sekundy moze być za późno. Efekt po przekadrowaniu w programie graficznym najprawdopodobniej będzie o wiele lepszy jakbyś się zastanawiał tę chwilę za długo i wykadrował idealnie w aparacie, ale by było już po ptokach. Moim zdaniem w takie idealne kadrowanie to się można bawić przy lanszaftach i ewentualnie jak masz swietne, komfortowe warunki zarówno dla fotografa jak i modelaCytat:
Zamieszczone przez Routlaw
No to jeszcze raz..
1) Podciągnąłem kontrast i saturacje
2) przekadrowałem, i kontrast podciągnąłem i odrobine kolory
3) przekadrowałem, i kontrast podciągnąłem i odrobine kolory
4) przekadrowałem, i kontrast podciągnąłem i odrobine kolory(tu chyba oryginał był lepszy)
W takim razie pozwolę sobie pkazać o co mi chodziło na przykładzie jednego z twoich portretów
BTW. Robisz jeden podstawowy błąd w obróbce. Wołasz rawy w Adobe-RGB. I w takiej postaci je zapisujesz w jpg i prezentujesz w necie. Poczytaj o profilach i konwersji pomiędzy nimi. Żadna przeglądarka nie jest w stanie poprawnie wyświetlicAdobe-RGB. Jeżeli masz ustawiony taki profil roboczy w Photoshopie to przy publikacji w necie zawsze przeprowadź konwersjędo sRGB. Jeżeli nie wiesz o co chodzi w profilach to sobie ustaw sRGB jako przestrzeń roboczą.
http://www.cdrom.pl/index.php?title=...fotolab%C3%B3w
Wolę te przycięte kadry, w oryginale jest zbyt dużo (jak dla mnie) niewykorzystanej przestrzeni.
W przypadku kwiatuszków albo też ucięłabym nieco z góry albo dała nieco większą GO.
Z tym, że ja niekoniecznie się na tym znam:lol:
Podejżewam że robie ich więcejCytat:
Zamieszczone przez perqsista
Napewno to zrobie.. W ostatnim FVD jest artykuł o obróbce w PSie tylko ciągle czasu brak..Cytat:
Zdecydowanie nie wiem co Ty do mnie rozmawiasz ;) No ale poczytam, dzięki za odwiedziny i interesujące uwagi!Cytat: