autor napisał
"Który teleobiektyw pozwoli mi uzyskać przybliżenie równe 12krotnemu zoomowi" wiec odebrałem to jako pytanie o przybliżenie
Oczywiście masz rację z 18-200 :-)
Wersja do druku
Dziękuje wszystkim za szybkie odpowiedzi. Planuję zakup canon 40d oraz obiektywu Canon EF 70-200mm f/4 L USM. Jak sądzicie... czy ten jest sens kupować takowy obiektyw? Co sądzicie o jego parametrach? Chcę fotografowac głównie dzikie zwierzęta które obserwuję z leśnej "ambony"
Na dzikie zwierzęta z ambony to 200mm chyba trochę krótko będzie. Ogóle to zacne szkiełko, jednak na takie zastosowanie to lepszy będzie IMHO EF 100-400mm.
Na 100-400 niestety mnie nie stać:( Swoją cyfrówką na 12krotnym zoomie udało mi się wykonać "akceptowalne" dla domowników zdjęcia saren... ale szczerze powiedziawszy wiele wysiłku mnie to kosztowało aby nie spłoszyć zwierzyny. Czy na 200mm z canonem 40d uzyskam podobne przybliżenie? BOję się też, że wspomniany obiektyw nie posiada stabilizacji...
Miałem problemy z wyświetleniem wątków. Już jest OK
Ta Twoja "zwykła cyfrówka" to jaki konkretnie model?
sony H1
Zgodnie z tym, co jest napisane tutaj:
http://www.dpreview.com/reviews/spec...sony_dsch1.asp
ten aparat na długim końcu ma ekwiwalent ogniskowej 432mm. Dla uzyskania identycznego "przybliżenia" na 40D potrzebny jest obiektyw o ogniskowej 432/1,6=270mm.